Ranablad: Fra 1. januar starter den nye betalingsordningen AutoPASS for ferge på flere fergestrekninger i landet.

Da kan man betale enten med AutoPASS-brikke eller AutoPASS-fergekort, avhengig av hvilket fergesamband man benytter i tillegg til dagens betalingsløsninger i en overgangsordning. Dette skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Den nye ordningen gjelder for de fleste fergesamband i landet, men ikke i Troms, Finnmark, noen strekninger i Trøndelag, Rogaland og på fergesambandet Moss-Horten.

– Innføringen av AutoPASS for ferge vil forenkle hverdagen for trafikantene. Fergeselskapene tar fremdeles imot betaling. Men et nytt selskap har fått oppdraget med å håndtere selve betalingstransaksjonene som styres inn mot en sentral AutoPASS-fergekonto, forteller prosjektleder Dag Hole i Statens vegvesen i pressemeldingen.

På denne kontoen kan kundene få oversikt over status som for eksempel gjennomførte reiser og innbetalt forskudd. 

AutoPASS for ferge innebærer at kunden må ha AutoPASS-brikke eller AutoPASS-fergekort, for fortsatt få rabatt avhengig av hvilket fergesamband man benytter. Det blir fortsatt mulig å betale manuelt på alle fergesambandene, men til full pris.

De fleste av fergesambandene vil ved oppstart av den nye ordning bruke AutoPASS-fergekort. Overgang til betaling med AutoPASS-brikker skjer normalt i forbindelse med inngåelse av nye driftskontrakter.

Fra 1. januar 2019 starter følgende fergesamband med AutoPASS brikkebetaling:

  • Halhjem – Sandvikvåg
  • Arsvågen – Mortavika
  • Anda – Lote
  • Flakk – Rørvik
  • Brekstad – Valset
  • Bognes – Skarberget
  • Drag – Kjøpsvik

For å gjøre overgangen til nytt betalingskonsept mykere, blir dagens verdikort og storbrukerkort mulig å bruke i en overgangsperiode etter oppstart av AutoPASS-betaling for ferge. Forskudd betalt inn på et verdikort kan brukes opp, men fergeselskapene har også refusjonsordninger for sine respektive verdikort, se informasjon på fergeselskapene sine nettsider.