Ingen er for klimakrisa, men det finnes fire partier som ikke vil forholde seg til den, og det er nesten like ille. Norge har i flere tiår levd ut en oljedrevet langhelg som har vært en eneste lang fest. Nå er det søndags kveld, og festen er ugjenkallelig over, men AP, Senterpartiet, Høyre og Frp mener helt seriøst at vi fortsatt skal lete etter mer olje. De er som festdeltagerne som søndag kveld insisterer på at vi tåler en liten rotbløyte i kveld også.

Du som velger må spørre deg selv: Er det lurt å late som ingenting, og knekke ei flaske til? Eller skal vi forberede oss på blåmandag og hardt arbeid?

Det er nemlig ikke en hvilken som helst jobb som venter, og hvorvidt vi gjør den skikkelig, vil avgjøre fremtida. Det handler om et klima som forverrer seg svært raskt, og at det kommer det til å bli mye verre, med kraftigere stormer, mer nedbør, hyppigere flommer, skogbranner og ras. Jobben er å hindre at utviklingen blir fullstendig katastrofal.

Det handler om at klimaendringene allerede gjør det umulig å drive jordbruk mange steder, og at mer vær, betyr mindre matproduksjon.

Det handler om at alle bygninger, veier, bruer og kraftledninger må oppgraderes for utallige milliarder for å tåle de endringene som kommer.

Det handler kort sagt om ta vare på planeten for våre etterkommere. Likevel vil altså de fire største partiene fortsette å lete etter mer olje, til tross for at nye felt ikke vil bli åpnet før om ti-femten år. Lenge etter at vi skal ha kuttet femti prosent av utslippene våre.

Våre største partier fremstiller krisen som noe vi kan ta med ro, men det er ikke skremselspropaganda når det Internasjonale Energibyrået sier at vi må slutte med olje. Det er fakta, levert i presise analyser, fra et av de mest klimakonservative organene i verden. Det er ikke hysteri når FNs klimapanel sier det er helt på grensen til for seint. Det er fakta, levert av den største samlingen med de best kvalifiserte forskerne verden noen sinne har sett. Det finnes ingen tvil, utenom på de delene av internett der konspirasjoner og troll bor.

Men selv de som i dag ikke er overbevist om at vi må avslutte oljefesten, må stille seg selv et enkelt spørsmål: Er jeg så sikker på at mer olje går bra, at jeg er villig til å vedde fremtiden til på det? Etter min mening er det et dramatisk, men helt riktig spørsmål, for det finnes ikke andre løsninger enn å kutte utslippene. Alle forklaringsmodeller som tryller fram muligheten for å late som ingenting, ignorerer fysiske lover.

Generasjonene etter oss kommer uansett hva vi gjør til å måtte leve med helt nye og uforutsigbare værmønster, men vi har fortsatt muligheten til å omstille oss til en levelig verden, i et samfunn med god økonomi og nok arbeidsplasser.

SV har kuttplanen klar, tiltak for tiltak, tonn for tonn. Det kan gå bra, men det krever at vi starter umiddelbart, og prioriterer en rettferdig grønn omstilling aller høyest. Alt annet er som å sprette enda en champagneflaske når klokka er ett, natt til mandag. Er man i tilstrekkelig god stemning, kan det virke som en god idé, men det er det virkelig, virkelig ikke.

Festen er nemlig over, og det er fullstendig fritt for kake. Hvis du også er enig i det, bør du stemme for klimaet i stortingsvalget. Naturvernforbundet anbefaler fire partier utfra klima- og miljøpolitikken, og øverst på lista står SV. Hvis SV ikke er et alternativ, håper jeg du velger et av de andre miljøpartiene. Selv om de er konkurrenter, går de i alle fall på jobb når festen er over.