Gå til sidens hovedinnhold

FHI med nye reiseråd – munnbind kan bli aktuelt

– Du skal ikke skamme deg. Du skal teste deg, sa helse- og omsorgsministeren.

OSLO (Nettavisen): – Vi skal snart møtes igjen til hverdagen igjen, men hverdagen blir ikke som før, ikke på en god stund enda, innledet helse- og omsorgsminister Bent Høie pressekonferanse.

– Vi kan ikke ta ferie fra koronaviruset, la han til.

Høie snakket videre om lokale utbrudd de siste dagene, og sa at det var synd, men ikke at det var uforventet.

– Ferie og finvær har gjort at nordmenn har glemt smitterådene en gang iblant, sa Høie.

– Derfor må vi teste oss, hvis vi har den minste mistanke, fastslo Høie.

«Koronaskam»

Han fortalte videre at skyld og skam ikke er bra, og at dette er noe vi må slutte med.

– Skammen fra tidligere sykdommer førte til at sykdommene spredte seg. Jeg frykter at skam og fordømmelse gjør sykdommen tyngre å være. Vi kan alle gjøre dumme ting og glemme smitterådene. Hvis du frykter at du er smittet, så skal du ikke skamme deg, men du skal teste deg. Vi er nødt til å stå sammen, sa Høie.

Videre sa helse- og omsorgsministeren at vi må forvente flere lokale utbrudd fremover, men at alle må ta et ansvar for at det ikke sprer seg mer enn nødvendig.

Nye reiseråd

Fra og med lørdag fraråder norske myndigheter reiser til Belgia som ikke er strengt nødvendig og endrer landets status fra grønt til rødt på smittekartet. Dermed trer karanteneplikten i kraft ved midnatt. Dette bekreftet Høie også:

– Vi innfører karantene fra og med midnatt.

Norge vil ikke åpne for mer land enn nødvendig, og at alle land vil bli bedømt etter strenge restriksjoner, forklarte helse- og omsorgsministeren.

Torsdag meldte Nettavisen at flere land står i fare for å havne på rød liste for norske reiseråd. Bakgrunnen er urovekkende økning i smittetall flere steder.

– Det er flere land som nå har økte tall, herunder Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Frankrike. Vi vil gjøre ny vurdering av disse neste uke, opplyste overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Ny Sverige-vurdering

Danmark åpnet torsdag for reiser til og fra alle svenske regioner, men Norge vil ikke gjøre det samme, sier helseminister Bent Høie (H) på fredagens pressekonferanse.

– Vi er veldig glade for at antallet smittede går nedover hos våre naboer i øst, og det innebærer at vi forhåpentlig kan åpne flere svenske regioner neste uke, sier Høie.

Han sa også at regjeringen ikke vil åpne for regionvise vurderinger av land utenfor Norden med det første.

Urovekkende økning

Torsdag meldte Nettavisen at flere land står i fare for å havne på rød liste for norske reiseråd. Bakgrunnen er urovekkende økning i smittetall flere steder.

– Det er flere land som nå har økte tall, herunder Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Frankrike. Vi vil gjøre ny vurdering av disse neste uke, opplyste overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.

– Friheten er ikke lettkjøpt

Helsedirektør Bjørn Guldvog var helt klar på at mange har blitt slappe på smittevernrådene.

– Vi ser en økning i smitte. Friheten er ikke lettkjøpt. Vi er noe bekymret over at flere er i karantene. Det er ikke slik at vi kan unngå å følge smitterådene, unngå å være hjemme når vi er syke, ikke vaske hendene og ikke holde sosial distanse i tiden fremover, sa Guldvog.

Han poengterte igjen at dette ikke er tiden for å slappe av på. Han rettet spesielt en liten «pekefinger» mot unge som kanskje ikke har vært så flinke i sommer. Guldvog understreket også at folk må ta sine forholdsregler ved reise, og at karantene ved hjemkomst er basert på tillit, siden alle kan ikke følges opp.

Helsedirektøren snakket også om at hjemmekontor anbefales, hvis man er avhengig av kollektivtransport.

– Man bør unngå å være tett på folk på buss, trikk og T-bane, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Han påpeker at det er viktig at folk gjør avtaler med sin arbeidsgiver om mulighetene for hjemmekontor.

– Ser virkningen av reiser

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sa at det fortsatt er lite smitte i samfunnet, men at de ser en økning på grunn av økt reisevirksomhet i sommer.

– Vi må være påpasselig med smittevernrådene dit man reiser. Vi ser virkningen av reiser nå med økt antall tilfeller og lokale utbrudd, fortalte Vold.

– Et typisk eksempel er noen som har vært ute og reist, og som kommer hjem og smitter familiemedlemmer, la hun til.

Vold snakket at det blir svært viktig at kommunene gjør det de kan for å stoppe lokale utbrudd.

Munnbind

Avdelingsdirektøren tok også opp temaet om munnbind, som flere og flere nordmenn har brukt på fly og i utlandet.

– Munnbind kan bli aktuelt å innføre lokalt i Norge, spesielt der hvor det er vanskelig å holde avstand. Vi skal se på dette igjen i midten av august, sa Vold.

– Dersom munnbind brukes, bør de brukes riktig. Du må blant annet sørge for at munnbindet dekker både munn og nese, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Flere land har innført krav om bruk av munnbind i ulike situasjoner der folk er tett på hverandre.

– Åpning for lokale tiltak mot smittespredning

Flere kommuner har vedtatt lokale tiltak den siste tiden for å beskytte de mest sårbare. Helsepersonell som har vært i utlandet på eget initiativ har fått helsenekt, og pårørende som har handlet i Sverige har fått «karantenetid» før de får besøke eldrehjem.

I mars ble det uenighet mellom regjeringen og kommuner, særlig i Nord-Norge, som hadde vedtatt egne innreiseregler.

– Det er ulike situasjoner i ulike lokalsamfunn. I den nasjonale beredskapsplanen er det lagt til grunn at man kan ha lokale tiltak, men de må være forholdsmessige. Det var noe av det som var diskusjonen i mars, sier Bent Høie på fredagens pressekonferanse.

Fortsatt gjetning å anslå når vi kan få en vaksine

– Vi må nok leve med viruset en god stund før vi får en vaksine, sier overlege Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Hun har ikke noe klart svar på når vi kan regne med at en vaksine er klar.

– Det blir fortsatt gjetning. Det vet vi ikke, sier Vold på spørsmål fra NTB.

– Det skal også produseres nok av vaksinen. Den skal kjøpes inn og distribueres. Det er nok et stykke fram til at vi kan regne med å ha en vaksine som er tilgjengelig for oss alle. Vi må nok leve med viruset en god stund før vi får en vaksine, sier hun videre.

Kommentarer til denne saken