– Det har vi ikke noe anslag på, men det trenger vi, sier fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

– Derfor jobber vi med å få i gang forskningsstudier med måling av det vi kaller prevalens av infeksjon i befolkningen, forklarer han.

Island har testet et utvalg fra hele befolkningen for å finne mørketallene.

Over 80.000 testet

FHI jobber med å komme i gang med et slikt prosjekt raskt og er i dialog med forskningsmiljøer for å meisle ut en modell. Både Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet har tatt initiativ til lignende studier.

– Hvis det blir forskning, må det gjennom en søknadsprosedyre. Hvis vi kan kalle det nødvendig innsamling av data for overvåking, kan vi kanskje gjøre det raskere, sier Forland.

– Men det vil kreve både utsending av prøver og utfylling av spørreskjema for symptomer, konstaterer han.

I Norge er nå 82.584 personer testet for koronavirus. Rundt 4 prosent av testene er positive.

Viser til Island

Island har gjennomført 12.000 tester, som betyr at de er det landet i verden som har testet størst andel av befolkningen. Det gir svar på to spørsmål: hvor mange av dem som ser ut til å være infisert, er det som faktisk har viruset, og hvor bred er spredningen av viruset i samfunnet, skriver NRK.

– Vi har sett at Island har gjort dette. De har dette store prosjektet de kaller decode, med datainnsamling fra alle på Island, sier Forland.

Han viser til at smitteprosenten var 0,86 i undersøkelsen av 5.000 tilfeldig utvalgte islendinger.

– De har fått smitten omtrent på samme tid som Norge. Det er en liten indikasjon på at det kan ligne det vi har fått i Norge, sier Forland.

App-sporing

Samtidig er FHI med på å utvikle en app som kan bidra til å redusere tiden som brukes på smittesporing.

Meningen er at appen kan erstatte store deler av det manuelle arbeidet med smittesporing som i dag tar mye kapasitet. Det kan også gjøre det mulig å lempe på brede, samfunnsmessige restriksjoner på et tidligere tidspunkt.

Gun Peggy Knudsen, områdedirektør for helsedata og digitalisering i FHI, sier dette vil være et utprøvende arbeid.

– Slik situasjonen er, kan vi ikke la være å prøve. Dette vil være ett av flere ulike utviklingstiltak som kan støtte smittesporingen, sier Knudsen.

(©NTB)