Fikk ingen respons fra kulturministeren, men får støtte av Ap og SV

60 DAGER: Slaget om Narvik varte i 60 dager, og etterlot Narvik helt nedbrent, likevel var det et stort nederlag for Hitler.

60 DAGER: Slaget om Narvik varte i 60 dager, og etterlot Narvik helt nedbrent, likevel var det et stort nederlag for Hitler.

Kulturministeren kom ikke med noen lovnader da Åslaug Sem Jacobsen (Sp) stilte spørsmål om redningspakke for filmindustrien i gårsdagens møte i kulturkomiteen.

DEL

«Kampen om Narvik»:(Rjukan Arbeiderblad): Senterpartiets kulturpolitiske talsperson, Åslaug Sem Jacobsen, var i et digitalt møte med kulturminister Abid Raja tirsdag, i partiets kamp for en korona-kriserammet filmindustri. Kulturministeren kom imidlertid heller ikke da med noen løfter om en krisepakke for filmindustrien, men svarte unnvikende, ifølge Sem Jacobsen.

– Jeg maser på ham nå, og er usikker på om jeg lykkes, men jeg håper jo. Det er ikke bare, bare å være opposisjonspolitiker. Målet er nå å få til noe i revidert statsbudsjett, men jeg ser ikke bort ifra at det kan ta lengre tid, sier Sem Jacobsen som får støtte i opposisjonen.
– Ap og SV støtter saken, men jeg er usikker på hvor FrP er i dette landskapet.

Unnvikende svar

– Hvis ikke vi som stat kan bla opp, ødelegger vi mye for av det som er bygget opp i norsk film, som har et momentum nå med god respons fra utlandet. Dette er en bransje der mye flinke folk trenger vår støtte nå i en svært vanskelig tid. De har behov for klare svar nå, men ministeren svarer unnvikende, også nå i møtet vi i familie og kulturkomiteen hadde med ham.

– Jeg spurte spesifikt om han jobbet med en egen krisepakke for filmindustrien, men det var unnvikende svar, som tyder på noe annet. Det er frustrerende for filmbransjen, så det gjenstår å se om vi får til noe så raskt som det er nødvendig for filmproduksjonen «Kampen om Narvik», sier Sem Jacobsen.

Den norske historiske storfilmen er blitt en slags brekkstang, både fordi den var midt i produksjonen da den bel avbrutt på Rjukan 13. mars, og fordi filmprosjektet nå står i fare for å falle i grus.

– Da jeg var på settet til filmen og så bilder tinnsjøfergene og kaia på Mæl, blir jeg ekstra gira på å få dette til, sier Notodden-politikeren.

Les også:

Må på banen nå

– Nå er det så usikkert at ministeren må på banen så snart som mulig. Norsk film har ikke vært i en større krise enn nå, og han må gi klare signaler, noe han foreløpig ikke gjør. Dette forsterkes av at man ikke har en fundamentert norsk filmpolitikk, og heller ikke noe Norsk filmsenter som kunne bidratt til at Narvik-filmen ikke hadde vært i så stor tidskrise. Det bare forsterker problemstillingen, mener Sem Jacobsen.

– Det er også litt synd at vi ikke bidrar til at filmbransjen kan bygge opp en kvalitativt filmmiljø i Norge. Mye av norsk filmproduksjon forsvinner jo til utlandet, og ingenting tilsier at det ikke skal kunne gjøres her, men det legges ikke nok til rette for det. Vi burde ha store og gode muligheter nå både for film og TV. For eksempel er Tinn og Rjukan på her. Jeg var på premieren på «Kampen om tungtvannet», og da husker jeg at regissør Per Olaf Sørensen sa at Rjukan har gode muligheter for å etablere et filmmiljø, men det er heller ikke nok penger i insentivordningen slik at et kan bli fart i det miljøet i Norge, mener SP-politikeren.

Les også:

Viktig film

Narvik-filmen er også svært viktig for Nord-Norge, og det er godt at også Ap og SV er veldig opptatt av filmbransjens kår. Det er imidlertid litt mer usikkert om FrP, som har en helt annen grunnholdning til statsfinansiert kultur. Men det kan hende de ser verdien av å ta vare på filmmiljøet, og hjelpe med å stemme inn noe i revidert budsjett.

De bør vel være interessert i at Kampen om Narvik blir en realitet. Hvordan Norge ble Norge, og alle de tapene og heltedådene fra andre verdenskrig må det også være viktig for dem, og derfor også å få denne filmen plass. Dette var den egentlig de eneste store norske kampene under krigen med et slag som varte i to måneder, sier Sem Jacobsen.

Les også:

Staten har ansvar

– Jeg er litt redd for at det ikke kommer noe i revidert nasjonalbudsjett, men det er målet. Hvis ikke følger vi opp videre. staten har et ansvar her. Det er helt klart at utfordringen for bransjen er de påleggene om at folk ikke kunne være samlet. Jeg var i den hemmelige lokasjonen der filmproduksjonen foregår. Der har de bygget opp store del av interiøret som skal brukes i filmen, og det kan ikke flyttes.

Det er skutt ganske mange scener i Telemark, men mye av innendørsscenene i Oslo er ikke spilt inn. Det er bygget opp der inne, og nå er det hele stoppet før leiekontrakten går ut i juni da det skal bygges leiligheter her. Det er kritisk at filmen får klare beskjeder nå, og får hjelp, mener Sem Jacobsen.

Les også:

Send inn tekst og bilder «

Del tekst og bilder fra din kulturopplevelse med oss, eller send forhåndsstoff til redaksjonen

Artikkeltags