Fredag vil den militære trafikken på E6 i Troms tilta når øvelsen Arctic Bolt starter. Øvelsen, som er høstens største på land, er i regi av Hæren og Brigade Nord. Den vil vare fra fredag til 29. november, skriver Nordlys.
Dette er Brigade Nord
- Brigade Nord består av åtte bataljoner og ett militærpolitikompani. Disse er Sanitetsbataljonen, Ingeniørbataljonen, Sanitetsbataljonen, Artilleribataljonen, Stridstrenbataljonen, Telemark bataljon, 2. bataljon, Panserbataljonen, samt Militærpolitikompaniet Brigade Nord
- Brigaden består av 4200 soldater og befal i det daglige. Med mobiliseringstillegget ca 7000
- Med på øvelsen er cirka 3500 soldater fra Brigade Nord og Trenregimentet i Hæren, i tillegg til cirka 200 fra Heimevernets innsatsstyrke Claymore.
- Cirka 1000 kjøretøy er med. 350 beltekjøretøy, 570 hjulkjøretøy og 80 lette terrengkjøretøy.
- Fra nyttår står Hærens hurtige reaksjonsstyrke på beredskap i ett år for NATOs Very High
- Readiness Joint Task Force (VJTF). På norsk NATOs hurtige reaksjonsstyrke.
- Det norske bidraget til reaksjonsstyrken består av:
- Telemark bataljon
- Et sanitetskompani
Forrige uke var det også høy militær aktivitet. Da i luftrommet over Nord-Norge. Norske og allierte luftstyrker trente sammen, kombinert med både marine fartøy og norske og allierte spesialstyrker. Under øvelsen testet blant annet USA et nytt supervåpen.
Mannskaper fra HV16
Under landøvelsen som starter fredag, vil Artilleribataljonen skyte skarpt i skytefeltet på Setermoen skytefelt.
I en pressemelding opplyser Hæren at trafikken i forbindelse med øvelsen i hovedsak vil merkes på strekningene Setermoen–Bardufoss–Heia–Skjold–Nordkjosbotn. Lørdag ankommer også et større skip Sørreisa, lastet med kjøretøy og utstyr fra Hærens hurtige reaksjonsstyrke på Rena.
Dette er Heimevernets innsatsstyrke
Heimevernets innsatsstyrker er spydspissen i Heimevernet og består av godt trent, utdannet og utrustet personell.
I tillegg til områdestrukturen består Heimevernet av 12 innsatsstyrker over hele Norge. Personellet har fartstid fra Forsvaret og ofte også fra internasjonale operasjoner. De har skrevet en innsatskontrakt med Forsvaret, men jobber til daglig sivilt. Kontrakten innebærer at de trener mer enn soldater i HV-områdene, inntil 25-30 dager i året.
Innsatsstyrkesoldatene er erfarne og voksne soldater, som har et ønske om å kunne bidra om samfunnet trenger det.
De kommer fra forskjellige avdelinger i Forsvaret og de forplikter seg til minimum to til tre uker med militær trening hvert år. De må videreutvikle sin militære kompetanse jevnlig. Soldatene kan bli beordret på skarpe oppdrag over hele landet. Styrken kan hurtig mobiliseres og er en nasjonal ressurs.
Kilde: Forsvaret
Mannskaper fra HV16s innsatsstyrke Clymore skal også delta under Arctic Bolt.
Stor marineøvelse
Men det blir mer våpen og ammunisjon; Denne uken starter også Sjøforsvarets årlige storøvelse Flotex. Flåtestyrken som skal trene består av både norske og allierte skip.
Dette var Flotex 21
FLOTEX er en årlig øvelse som gjennomføres i havområdene utenfor Nord-Norge, FLOTEX 21 skal foregå i Vågsfjorden, Andfjorden og utenfor Andøya.
Øvelsen foregikk fra 15. november til 3. desember.
Deltakende fartøy var:
Fregattene KNM Thor Heyerdahl og KNM Roald Amundsen, ubåtene KNM Utvær og KNM Uredd, korvettene KNM Gnist, KNM Skjold, KNM Steil og KNM Storm, minerydderene KNM Rauma og KNM Hinnøy, støttefartøyet KNM Magnus Lagabøte og logistikkfartøyet KNM Maud. Sistnevnte er for tiden del av NATOs stående maritime styrke.
I tillegg deltok Kystjegerkommandoen, Minedykkerkommandoen og Marinens Logistikk-kommando.
Allierte fartøy deltok også: Fregatten FGS Sachsen Anhalt, den franske fregatten FS Bretagne, den danske fregatten HDMS Triton og fartøyene fra NATOs stående maritime styrke (SNMG1).
Luftenhetene som deltok var F-35, F-16, P-3 Orion maritimt patruljefly, redningshelikopter, NH90-helikopter og DA20.
– De reiser nordover fra Bergen denne helgen, og skal ligge i Bodø neste helg. Deretter skal flåtestyrken ut og øve i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret kommandørkaptein Torill Herland til Fremover.
Herland utelukker ikke at det også blir aktivitet i forbindelse med Flotex 22 i Ofoten og ved Narvik havn.
På spørsmål om øvelsen blir påvirket av situasjonen i Ukraina og det mildt sagt anstrengte forholdet til Russland, svarer Herland at flåtestyrken skal innom Mongstad – i tillegg til flere landanlegg.
– Øvelsen avsluttes 9. desember, men uken etter blir det aktivitet fra styrken som deltar i øvelsen, ved flere norske installasjoner.
Fant tysk torpedo
Under fjorårets marineøvelsen Flotex 21, ble det funnet en skarp torpedo fra Andre verdenskrig like utenfor Framnes.
Torpedoen ble funnet da minejaktfartøyet KNM Hinnøy skulle rydde en seilingsrute under øvelsen.
Saken fortsetter under bildet
I forkant av slike operasjoner legges det ut øvingsobjekter som Marinens minerydderne skal finne, identifisere og eventuelt uskadeliggjøre. Men på havbunnen utenfor Framnes fant de noe helt annet enn et øvingsobjek.
Store konsekvenser
På Forsvarets egne nettsider fortalte fartøysjef kapteinløytnant Alf Johnsen på minejaktfartøyet KNM Hinnøy:
– Vi var midt i øvelsen da undervannsfarkosten HUGIN oppdaget noe vi raskt skjønte ikke var et øvingsobjekt. Vi var ikke i tvil; vi hadde funnet en torpedo fra Andre verdenskrig.
– Det er like mye kraft i torpedoen i dag som det var i 1940. Med tanke på at den ble funnet i et ankringsområde kan i verste fall et av de mange skipene som seiler inn til Narvik droppe ankeret sitt rett på torpedoen. Det vil få store konsekvenser, sier Johnsen.
Saken fortsetter under bildet
Det er eksplosivryddere fra Minedykkerkommandoen i Sjøforsvaret som har som oppgave å uskadeliggjøre eksplosiver slik som torpedoen fra Andre verdenskrig.