Norske jagerfly ble stående på bakken da russiske bombere fløy ned hele kysten

PÅ NORGESBESØK: Bombeflyene skal ha holdt seg i internasjonalt luftrom, men fulgt kysten fra Finnmark og sør mot Storbritannia. Norske jagere ble på bakken mens britiske dro opp og møtte russerne. Bildet viser et Tupolev Tu-160 fotografert i 2014.

PÅ NORGESBESØK: Bombeflyene skal ha holdt seg i internasjonalt luftrom, men fulgt kysten fra Finnmark og sør mot Storbritannia. Norske jagere ble på bakken mens britiske dro opp og møtte russerne. Bildet viser et Tupolev Tu-160 fotografert i 2014. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Bombeflyene ble til slutt identifisert av britiske fly, melder Aldrimer.no.

DEL

iFinnmark: To russiske Tupolev 160 fløy torsdag langs norskekysten ned til Nordsjøen hvor de ble møtt av britiske Typhoon-jagere. Russerne holdt seg i internasjonalt luftrom.

Det skriver Aldrimer.no, og siterer senior talsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter på at de norske jagerflyene på NATO-beredskap i Bodø ikke tok av for å identifisere de russiske flyene.

Bombeflyene ble eskortert av russiske jagere fra de tok av på Kolahalvøya og tanket i luften. Toktet varte i 14 timer, skriver The Independent Barents Observer og siterer det russiske forsvarsdepartementet.

Aldrimer.no kjenner ikke bakgrunnen for den manglende norske responsen. En lignende hendelse inntraff i januar. Russiske bombere fløy ned langs norskekysten mens norske fly ble stående på bakken. Ekstreme vindforhold var forklaringen den gangen, ifølge FOH sin uttalelse til Aldrimer.no.

LES OGSÅ: Jack fikk ikke ta selfie: Fotoforbud da Norges nye kampfly F-35 var i Finnmark for første gang

Dropper noen utrykkinger

Norske F-16 står klare døgnet rundt i Bodø på oppdrag for NATO, ifølge forsvaret. De skal rykke ut hver gang Forsvarets kontroll- og varslingskjede​​​​ oppdager uidentifiserte fly nær norsk luftrom.

Målet er å identifisere de ukjente flyene og vise at Norge og NATO har kontroll.

– En god del flygninger nordover og vestover går så langt ut fra land at vi velger ikke å sende ut jagerfly (…) Blant annet har det ​russiske forsvaret jevnlige tokt rundt Island og Jan Mayen. Det er også rutinemessige tokt som går til nord av Finnmark som Forsvaret velger å ikke rykke ut på. Årsaken er at toktene befinner seg kort tid i nærheten av norske områder​, sier major Brynjar Stordal, talsperson i FOH, gjennom Forsvarets nettsider.

Kan frakte atombomber

Fra og med 2019 skal norske F-16 gradvis erstattes av F-35. «Et av verdens beste kampfly» skriver Forsvaret med henvisning til stealth-egenskapene og svært god rekkevidde i luftkamp.

På 1980-tallet identifiserte norske jagerfly 500–600 sovjetiske fly årlig. De siste årene har antallet ligget på en tidel av dette, melder Forsvaret.

Tupolev 160 er ifølge nyhetsbyrået Sputniknews et supersonisk bombefly som kan frakte missiler med kjernefysiske stridshodet.

Bombeflyet er designet for å ramme strategiske mål med både kjernefysiske og konvensjonelle våpen. Rekkevidden skal være på 17.702 kilometer.

De nye F-35 kampflyene trener mot verdens beste jagerfly 

Artikkeltags