Svensk politi har funnet en av de to svarte boksene til postflyet som styrtet ved innsjøen Akkajaure i Sverige natt til fredag.

– Boksen er ikke intakt. Det er for tidlig å si hva som er mulig å få ut av den. Vi vet ikke om det er flyets taleregistrator eller ferdskriver vi har funnet deler av, sier kriminalinspektør Patrik Ström til NTB.

18 politifolk deltok i arbeidet på krasjstedet lørdag, opplyser politiet i en pressemelding.

Lørdagen gikk med til å pumpe opp 1,3 kubikkmeter med drivstoff som lå i det store krateret etter styrten.

– Det er bra at vi har fått opp så mye drivstoff, både med tanke på hvilken påvirkning det kan ha på miljøet, og fordi vi lettere kan arbeide på stedet uten å vasse i drivstoff, sier Ström.

Han beskriver det som flaks at mannskapene fant deler av den svarte boksen lørdag.

– Vi har ikke kunnet lete i selve krateret ennå, men vi fant delen litt i utkanten. Det viser seg at det er vrakrester i et større område enn tidligere antatt, opp til 100 meter unna. Men det er fortsatt bare snakk om veldig små biter, sier han.

LES OGSÅ: Fly sendte mayday - funnet havarert øst for Tysfjord

– Et stort krater

På krasjstedet ved innsjøen Akkajaure i Gällivare-fjellene, 10 kilometer inn i Sverige, er det bare små fragmenter igjen av flyet. Det er et stort krater i bakken etter at flyet krasjet i rundt 160 kilometer i timen – sannsynligvis nærmest loddrett ned i bakken.

– Det ser ut som at man har sluppet en bombe. Det er et stort brunt hull i bakken. Man ser ingen metallbiter eller noe, det er bare opprevet jord, sier Kjell Arvidsson, helikopterpiloten som var først på stedet etter ulykken, til Expressen.

Klar til å bistå

Det norske Sivilforsvaret sier de er klare til å bistå med utstyr og mannskap dersom svenske myndigheter ønsker det.

– Hvis vi får en anmodning fra svenske myndigheter, ønsker de erfaringsmessig at vi stiller opp med et sivilforsvarskonsept som består av skadestedstelt, varme i teltet og et betydelig lysutstyr for å lyse opp et skadested, sier distriktssjef i Midtre Hålogaland sivilforsvarsdistrikt, Erik Furevik, til NRK.

Erfarne piloter

Både den 42 år gamle spanske kapteinen og den 34 år gamle franske styrmannenhadde over 3.000 flytimer og har vært ansatt i West Atlantic siden henholdsvis 2011 og 2008. Kapteinen hadde 2.050 timer i den aktuelle flytypen, mens styrmannen hadde 900 flytimer.

Flyet av typen Bombardier CRJ-200 var på vei med post fra Oslo til Tromsø da det ifølge svenske radarer svingte svakt mot høyre og styrtet. Det er ikke mulig å skyte seg ut av et slikt fly. (NTB)