52.000 i Nordland har fått en spesiell invitasjon

Seksjonsleder folkehelse Kari Hege Mortensen og fylkesråd Kirsti Saxi (SV).

Seksjonsleder folkehelse Kari Hege Mortensen og fylkesråd Kirsti Saxi (SV).

Denne uken fikk 52 000 innbyggere i Nordland invitasjon til å delta i fylkeshelseundersøkelsen.

DEL

De første invitasjonene gikk ut mandag. Personene er tilfeldig trukket fra Folkeregisteret. Disse personene får tilsendt invitasjon på sms og e-post.

Til sammen er 52.000 personer over 18 år invitert, skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Trivsel og livskvalitet

Undersøkelsen tar for seg helse, trivsel og andre faktorer som påvirker folkehelsa. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om hvor fornøyd du er med nærmiljøet, lokale tilbud og aktiviteter, spørsmål om din fysiske og psykiske helse, om nærmiljø, levevaner, skader og ulykker.

– Vi trenger et godt grunnlag når vi planlegger for framtidas Nordland, forklarer fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Kirsti Saxi (SV) i pressemeldingen.

– Spørreskjemaet har en egen del om livskvalitet. Livskvalitetsspørsmålene inngår nå i alle fylkeshelseundersøkelsene, sier prosjektleder Thomas S. Nilsen ved Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.

Sikker løsning

Undersøkelsen er elektronisk, og lenke til det elektroniske spørreskjemaet sendes ut med e-post og sms til alle inviterte.

– Den tekniske løsningen er godt utprøvd. Vi vet at den fungerer bra, og at den også ivaretar personopplysningene på en sikker måte, sier Nilsen.

De som deltar logger seg på med personlig ID, for eksempel bank-id eller MinID.

Egen samisk modul

Skjemaet inneholder også en modul for samisk og kvensk/nordfinsk befolkning. Denne delen kommer opp dersom du svarer ja på spørsmålet om du har samisk eller kvensk/norskfinsk bakgrunn. Spørsmålene er utarbeidet av Universitetet i Tromsø og er de samme som ble brukt i fylkeshelseundersøkelsen i Troms og Finnmark i fjor.

– Med mål om å utvikle Nordland til et godt fylke å bo i for alle, trenger vi data på hvordan man opplever å bo der man bor. Den samiske befolkningen kan ha særlige ting å sette fingeren på. Eksempelvis er vi opptatt av å styrke de samiske språkene og kulturen. Da må vi vite hvordan stå er, sier fylkesråd Saxi.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken