Natt til tirsdag gikk det et jordras over Beisfjordveien, og med det ble bygda effektivt isolert. I morgentimene tirsdag ble det derfor besluttet å holde både skole og barnehage stengt.

– Vi stengte fordi vi har mange ansatte som bor utenfor Beisfjorden, så de kommer seg ikke på jobb. Vi vurderer også at foreldrene tross alt er de beste til å ivareta ungene, i og med at de ikke heller kommer seg ut, sier Heidi Fagerjord Liljebakk, rektor ved Beisfjord skole.

Én møtte opp

Til tross for stengt vei og skole, har de av skolens ansatte som bor i Beisfjorden, møtt opp på skolen.

– Vi hadde folk der før klokka 7 for å ta imot hvis noen dukket opp på skolen og trengte tilsyn, eller ikke hadde fått med seg beskjeden, sier Liljebakk.

Var det mange som møtte opp?

Jeg tror det var én førsteklassing, som egentlig hadde fått med seg beskjeden, men som hadde så lyst til å komme på skolen.

– Det var jo første skoledag i går, og mange var veldig spent. Det var jo dumt at vi måtte stenge i dag, men sånn er det. Vi skjønner at det er sterke krefter i sving, med mye vann og tørr jord.

Måtte stenge for første gang

Selv om det er langt fra første gang at Beisfjordveien har blitt rammet av ras, er det første gang at Heidi Fagerjord Liljebakk har måttet ta avgjørelsen om å stenge skolen. Det har heller ikke skjedd mange ganger tidligere.

– Det er sjeldent. Jeg er ganske ny i jobben, og har ikke gjort det før. Jeg vet at det har vært ras før, men de har faktisk ofte skjedd i helgene. Jeg klarer ikke å huske når det var sist man måtte fraktes inn med båt, sier hun.

Hvordan føles det å måtte stenge skolen?

– Det er ikke noen god følelse. Vi vil jo være der og drifte som normalt, som langt som rå er. Men det var litt hell i uhell at det skjedde på natta, så ingen var midt i henting eller bringing til skolen. Det er bra at ungene kan ivaretas av sine egne, sier Liljebakk, som tilføyer at skolen har en beredskapsplan på plass dersom det faktisk skulle skje.

Ingen reaksjoner

Selv bor rektoren utenfor Beisfjord, og måtte derfor bare ty til hjemmekontor i dag. Etter alt å dømme er det mange andre i Beisfjord som også må det.

Men til tross for at Liljebakk måtte ta avgjørelsen om å stenge skolen, har hun ikke fått noen negative reaksjoner fra foreldre.

– Vi har ikke fått noen reaksjoner i det hele tatt. Det er bare noen som har vært innom og hentet ting de trengte. Det virker som om foreldrene forstår det godt og er tilfreds med avgjørelsen, sier hun.

Selv er Liljebakk glad for at kommunen har tatt kontroll i en vanskelig situasjon.

– Det er greit å se at beredskapen i kommunen fungerer.