Kjør forsiktig – i dag er den store bulkedagen

Eksempel på et typisk uhell.

Eksempel på et typisk uhell. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

– I dag bulkes det for over 30 millioner kroner.

Det advarer forsikringsselskapet Tryg i en pressemelding.

Det er altså 22. desember, dagen før lillejulaften, som er den dagen i året det er flest trafikkulykker, av typen bulking.

Også NAF advarer mot 22. desember.

– Statistikken viser at 22. desember var den verste bulkedagen i desember i fjor, med nesten 2.000 trafikkulykker, opplyser NAF i en annen pressemelding.

– Ta tiden til hjelp

Statistikken er utarbeidet av Finans Norge, og er basert på skademeldinger innlevert til forsikringsselskapene.

– Ta det med ro, senk skuldrene og ta tiden til hjelp når du parkerer, så unngår du en ekstra dyr jul, oppfordrer Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Det skal nemlig være stresset med å sikre de siste julegavene eller handle det siste tilbehøret til julemiddagen som er årsaken.

– Bare mellom klokken 12 og 13 var det over 200 trafikkulykker i fjor, altså over tre i minuttet. De fleste er ulykker hvor kun én bil er involvert, for eksempel ved at man kjører på en stolpe i et parkeringsanlegg. Deretter følger påkjørsler på parkerte biler samt ryggeulykker, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Tryg Forsikring har summert kostnaden for de til sammen over 18.000 trafikkulykkene som har funnet sted på 22. desember, de siste ti årene:

338 millioner kroner.

– Ingen ønsker seg en bulk i julegave

Det skal være mellom klokken 12.00 og 13.00 det bulkes aller mest.

– Tryg Forsikring anbefaler å få handleturen unnagjort før kl. 12. Da er sjansen
minst for køståing og sammenstøt, skriver forsikringsselskapet i pressemeldingen.

– Det er ingen som ønsker seg en bulk i julegave, det kan jo bli en trasig jul dersom bilen blir skadet. Derfor oppfordrer vi alle til å ta det med ro bak rattet, kjøre mykt og helst rygge inn når de parkerer. Da har du best oversikt når du skal ut. Det skjer utrolig mange bulkeulykker i forbindelse med parkering, og også små ulykker kan koste mye penger å utbedre på verksted, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Også NAF har det samme rådet.

– Rygger du inn er det mye mer oversiktlig å kjøre forsiktig ut med fronten først når du skal hjem igjen. Skulle du plutselig bli du vitne til en skade, si ifra eller skriv ned nummeret på bilskiltet. Det hjelper mye for vedkommende som har fått bilen sin påkjørt, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

I morgen lille julaften viser statistikken at det «bare» kan ventes at det meldes inn 1452 skader på biler. Julaften er tallet nede på 619 ulykker.

Artikkeltags