Pause i samtalene. Nye forhandlinger på søndag eller mandag.

Ordfører Svein Erik Kristiansen her sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide under et besøk på Evenes i høst. Forsvarsministeren og statsminister Erna Solberg hadde fredag avklaringer i forbindelse med langtidsplanen.

Ordfører Svein Erik Kristiansen her sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide under et besøk på Evenes i høst. Forsvarsministeren og statsminister Erna Solberg hadde fredag avklaringer i forbindelse med langtidsplanen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sentrale kilder: – Ofoten kommer godt ut.

DEL

OSLO: Etter to  møter på fredag har de parlamentariske lederne for Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Venstre, KrF og Senterpartiet nå tatt pause i forhandlingene om langtidsplanen for forsvarssektoren.

Løftet til ministernivå

Torsdag kveld var det samtaler i en og en halv time i Stortingets avlyttingssikre rom – også omtalt som «Det hemmelige rommet».

Fremover fikk bekreftet at samtalene fredag morgen endte med forslag som ble løftet opp på et nivå der både forsvarsministeren, finansministeren og statsministeren ble involvert.

Ifølge NTB ble forslaget til løsning forkastet av statsministeren, og på ettermiddagen fredag var det et kort møte på parlamentarisk nivå før det ble tatt helg.

Ønsker ikke en delt løsning

Kilder som har kjennskap til forhandlingene som foregikk fram til fredag morgen, bekrefter at en av knutene som må løses er Andøya.

Verken Høyre, Fremskrittspartiet eller Arbeiderpartiet ønsker en delt løsning mellom Evenes og Andøya.

En slik løsning – med luftvern begge steder – er av Forsvarsdepartementet beregnet å koste 6,4 milliarder kroner mer enn enbaseløsning med kampfly, maritime patruljefly, luftvern og baseforsvar på Evenes.

Kritisk for Andøya Test Center

Som Fremover skrev tidlig torsdag søkes det å finne en løsning som vil kompensere for bortfall av vel 200 arbeidsplasser på Andøya når Andøya flystasjon legges ned.

Ett av de tyngste argumentene for fortsatt drift av Andøya flystasjon, fra blant andre Andøyas ordfører Jonni Solsvik, er at Andøya Test Center er avhengig av en operativ flybase for å kunne overleve.

Næringsdepartementet eier 90 prosent av selskapet som blant annet driver med testing av våpensystemer for Forsvaret og allierte.

Hær og Heimevern er viktigst

Før det siste møtet mellom de parlamentariske lederne torsdag kveld uttalte Venstres Trine Skei Grande at det viktigste for Venstre var å sikre mer penger til Hæren og Heimevernet i neste års forsvarsbudsjett.

Regjeringspartiene har kommet med et tilbud om å øke rammene med 400 millioner kroner fra forslaget til neste års budsjett som er på 50,94 milliarder kroner.

Småpartiene Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet ønsker imidlertid mer.

Kystjegerkommandoen til Ramsund

Tidligere skal det være oppnådd enighet om at Kystjegerkommandoen skal videreføres, men det er uklart om størrelse og plassering.

Mest sannsynlig vil en mindre del av Kystjegerkommandoen bli flyttet fra Trondenes utenfor Harstad til Ramsund orlogsstasjon i Tjeldsund.

Hvor vidt det er enighet om å ikke flytte 339-skvadronen fra Bardufoss til Rygge er usikkert.

Nye møter på søndag eller mandag

Når det vil komme en avklaring fra ministernivå i regjeringen er høyst usikkert, selv om både regjeringspartiene og opposisjonen sterkt uttrykker ønske om at det må skje raskt.

De parlamentariske lederne skal møtes igjen til samtaler på søndag eller mandag.

Artikkeltags