Foreslår delt løsning mellom Andøya og Evenes

Per Pedersen, leder i Nordland KrF.

Per Pedersen, leder i Nordland KrF.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

KrFs fylkesledere, og fylkespolitikere i Nordland, Troms og Finnmark, hadde mandag et møte med partileder Knut Arild Hareide på Bardufoss.

De har nå sendt en uttalelse til Stortinget blant annet angående nedleggelsen av Andøya flystasjon. De tre nordligste fylkespartiene ønsker en delt løsning mellom Evenes og Andøya.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Negative konsekvenser

– KrF i Nord-Norge mener at de negative konsekvensene for lokalsamfunnet ikke veier opp mot den forsvarspolitiske gevinst det er å flytte basen.

– Vi er ikke kjent med at det foreligger noen flyoperative begrunnelser for å flytte 333-skvadronen fra Andenes.

– Forsvarets Langtidsplan peker på at det foreligger noen mindre økonomiske fordeler med flytting knyttet til stordriftsfordeler, skrive de tre fylkespartiene i en pressemelding.

Usikre økonomiske vurderinger

KrF i Nord-Norge mener imidlertid at de økonomiske vurderingene som er lagt til grunn for både investeringer og drift ved en nedleggelse av Andøya flystasjon, og oppbygging på Evenes, fremstår som meget usikre.

– Nedleggelse av Andøya flystasjon vil også medføre store negative konsekvenser for virksomheten ved Andøya Test Center (ATC), og vil også kunne ramme primærvirksomheten ved Andøya Space Center (ASC) på en negativ måte.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

– Disse forholdene, samt andre store samfunnsmessige konsekvenser for Andøy og Vesterålen, gjør at KrF i Nord-Norge går inn for en deling av aktiviteten mellom Evenes og Andøya.

– Det betyr at dagens og fremtidens maritime patruljefly, forblir lokalisert ved Andøya flystasjon, mens Evenes blir fremskutt base for F-35. 

Ønsker nordnorsk marinebase

KrF har også sett på Sjøforsvaret, og skriver at de ser positivt på økt sjømilitær tilstedeværelse og seilinstid i nord.

– Men i en LTP-periode med større sjømilitær tilstedeværelse i nord, er det et stort tankekors at Sjøforsvaret ikke har noen marinebase i Nord-Norge, skriver de, og viser blant annet til at Olavsvern ble solgt.

– Alt skal bokstavelig talt planlegges og seile ut fra Haakonsvern, med en liten logistikkfunksjon i Ramsund!

Blant annet trekker KrF frem at Hæren har base i nord, og at Luftforsvaret etter Stortingets vedtak vil få sin base på Evenes.

– Sjøforsvaret trenger en fremskutt base i nord for å være troverdig med sin tilstedeværelse, skrive de.

– Med våre store havområder, våre naturressursene, den strategiske beliggenhet, den sikkerhetspolitiske situasjonen, må det være en nasjonal oppgave å etablere en marinebase også i nord.

Dette vil de be KrF sin stortingsgruppe om å fremme forslag om.

Artikkeltags