Regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet med nærmere 10 prosent til 75,8 milliarder kroner i forslaget til nytt statsbudsjett.
Statsbudsjettet
Et statsbudsjett er et overslag over statens inntekter og utgifter i en kommende periode, vanligvis ett år.
I demokratiske samfunn blir statens budsjett vedtatt av en nasjonalforsamling. Statens budsjett kan, når budsjettet blir fulgt, sies å definere den statlige virksomheten i budsjettperioden. Slik er budsjettet i demokratiske land også et av de viktigste uttrykkene for myndighetenes politikk.
I flere budsjettspørsmål spiller samfunnsøkonomiske vurderinger en viktig rolle. Dette gjelder ikke minst i fastleggingen av budsjettets totale størrelse, som i seg selv kan brukes som virkemiddel for å stabilisere den samfunnsøkonomiske utviklingen. Budsjettet som virkemiddel i den økonomiske politikken omtales som finanspolitikk.
Tilhørende emnesider
Artikkelen inngår i temasiden#Slik styres Norge
Statsbudsjettet i Norge
I Norge utarbeider regjeringen forslag til statsbudsjett for Stortinget. Det betyr at statsadministrasjonen først har behandlet forslaget. Budsjettforslaget legges frem som Stortingsproposisjon nr. 1 i begynnelsen av oktober året før budsjettåret.
Alle fagdepartementer er involvert i forberedelsen av budsjettet internt i regjeringen. Finansdepartementet forbereder budsjettproposisjonen og søker å ivareta helheten i budsjettet.
Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet, en stortingsmelding (Melding til Stortinget nr. 1) som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet.
Siden 2001 har handlingsregelen fungert som en retningslinje for bruken av inntekter fra oljefondet over statsbudsjettet. Retningslinjen åpner for å bruke forventet årlig realavkastning av fondet over statsbudsjettet.
Stortinget behandler forslaget til statsbudsjett, gjør endringer og vedtar budsjettet. Budsjettet blir da bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen.
Hovedprinsipper
Reglene for oppstilling av statsbudsjettet er gitt i et bevilgningsreglement vedtatt av Stortinget. Av viktige prinsipper i dette kan nevnes:
Budsjettet er (tilnærmet) fullstendig, det vil si at alle statens inntekter og utgifter er med.
Budsjettet er ført brutto, det vil si at både inntekter og utgifter for en budsjettenhet føres opp, ikke bare differansen mellom dem. Her gjøres imidlertid unntak for statsbedrifter.
Budsjettet bygger på kontantprinsippet, det vil si at bare inn- og utbetalinger i budsjettperioden tas med.
Når det ikke står noe annet, er beløpet som blir bevilget i statsbudsjettet, bindende. Det forutsettes med andre ord at det blir brukt. Det kan heller ikke overskrides. Bare om bevilgningen er karakterisert som «overslagsbevilgning», kan man bruke mer.
En forvaltningsenhet i staten kan ikke samle opp av bevilgningen ett år for å bruke resten senere, med mindre bevilgningen er angitt som «overførbar».
Budsjettet er også et fullmaktsdokument for forvaltningen. Hver enkelt forvaltningsenhet har sitt eget budsjettkapittel. Hvert kapittel spesifiserer ulike typer utgifter på hovedposter, som gir grunnlag for analyse av de økonomiske virkningene av budsjettet.
Den enkelte forvaltningsenheten får i tillegg disse postene sterkt spesifisert og er bundet av denne detaljspesifikasjonen. Det norske statsbudsjettet er blant de sterkest spesifiserte og gir Stortinget en detaljert styring med forvaltningen.
Kilde: Store norske leksikon
Justert for kompensasjoner, tekniske endringer og inntektsøkninger øker regjeringen forsvarsbudsjettet med om lag 4,5 milliarder kroner, 7,8 prosent, sammenlignet med saldert budsjett 2021.
– Russlands angrepskrig mot Ukraina er en trussel mot norsk og europeisk sikkerhet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en kommentar til budsjettet.
– Dette er et budsjett hvor vi styrker Forsvaret og samtidig stiller opp for Ukraina, sier han.
Mer ammunisjon
Som et resultat av militærhjelpen til Ukraina, må Norge fylle opp egne ammunisjonslagre igjen. I budsjettet er det satt av nærmere en halv milliard kroner til dette.
Så lenge krigen pågår, vil Ukraina ha et vesentlig behov for ammunisjon og våpen. Allierte land, inkludert Norge, vil i tillegg ha behov for gjenanskaffelse av donerte våpensystemer, ammunisjon og annet utstyr som er tatt ut av operativ struktur, heter det i Forsvarsdepartementets redegjørelse.
– Dette vil også komme norsk forsvarsindustri til gode, og en solid norsk forsvarsindustri er viktig for beredskapen vår, sier Gram.
Investeringer
Regjeringen legger i budsjettforslaget også til rette for investeringer i nye ubåter, kystvaktfartøy og stridsvogner, samt modernisering av eksisterende utstyr.
Om lag 8 milliarder kroner er også avsatt til de nye kampflyene og baseløsning for disse.
Regjeringen vil også bruke 420 millioner kroner til å videreføre tiltak for økt sivil beredskap og foreslår i tillegg å styrke redningsberedskapen i Nord-Norge, videreføre arbeidet med å skaffe nye redningshelikoptre og øke grunnbemanningen på Hovedredningssentralen.
Flere årsverk
Bemanningen i Forsvaret er også foreslått økt med 200 årsverk.
– Personellet er Forsvarets viktigste ressurs, og de ansatte i Forsvaret skal ha gode arbeids- og boforhold. Regjeringen vil derfor øke antall ansatte, forsere personellopptrappingen og øke inntaket på Forsvarets skoler, sier Gram.
Antallet soldater i Heimevernet foreslås også økt med 500 til 37.500, og flere skal øve hvert år.