Admiral Haakon Bruun-Hanssen har snart sju år vært forsvarsjef. 8. juli fyller Bruun-Hanssen 60 år, og nå er prosessen i gang for å finne hans etterfølger.

I oktober i fjor leverte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sin siste fagmilitære utredning til forsvarsministeren og regjeringen. Som eneste forsvarssjef har han levert to slike utredninger, den første i 2015 der han blant annet anbefalte Evenes som fremtidig base for både kampfly og maritime patruljefly.

Les også:

Til Forsvarets Forum forteller departementsråd i Forsvarsdepartementet, Arne Røksund, at prosessen med å finne Bruun-Hanssens etterfølger er i gang.

– Vi har så vidt begynt det arbeidet, sier Røksund til Forsvarets forum.

I en pressemelding forklarer Røksund prosessen (ekstern lenke) som vil lede fram til utnevnelsen av en ny forsvarssjef.

Ifølge pressemeldingen har Forsvarsdepartementet bedt Forsvarsstaben om å nominere kvalifiserte kandidater etter kriterier fastsatt for stillingen som forsvarssjef. Mulige kandidater er alle to- og trestjerners generaler eller admiraler som ikke går av for aldersgrensen innen to år etter tiltredelse.

Det er i alt 22 personer som har høy nok grad til å bli vurdert. Forsvaret har fire trestjerners og 18 tostjerners generaler/admiraler, ifølge pressemeldingen.

Les også:

– Vi ønsker en bred og grundig prosess, som følger kvalifikasjonsprinsippet. Ved å gjøre det på denne måten sikrer vi en vurdering av alle kandidater, ikke bare de som sender en søknad.

Endelig utnevning av ny forsvarssjef skjer i Kongen i statsråd.