Nesten tre av ti nordmenn frykter krigshandlinger i Norge. Undersøkelsen er gjort for P4-nyhetene av Infact.

Mandag denne uken valgte regjeringen å følge forsvarssjef Eirik Kristoffersens råd om å heve beredskapsnivået i Forsvaret. Selv kjenner ikke forsvarssjefen på den samme krigsfrykten som nesten hver tredje nordmann føler på.

Flere er utrygge

De unge frykter krig minst, mens de mellom 45 og 64 år er mest urolige, viser en ny undersøkelse.

– Det er egentlig overraskende lavt siden saken har preget nyhetsbildet, sier krisepsykolog Atle Dyregrov til Dagsavisen.

– Jeg tror mange kjenner på trygghet fordi vi klarer å holde ting litt på avstand, men samtidig er nok flere utrygge og redde for at noe skal skje nå, sier han.

Regjeringen hadde innkalt til pressekonferanse der en alvorstynget statsminister Jonas Gahr Støre sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram og forsvarssjef Eirik Kristoffersen fortalte at Forsvaret hadde gått over til et nytt nivå i Forsvarets operative planverk. Bakgrunnen er krigen i Ukraina.

Situasjonen vil vare

– Forsvarets aller viktigste oppgave er å bevare vår fred og sikkerhet, og å hindre konflikt. For å løse denne oppgaven må vi tilpasse vår aktivitet etter situasjonen vi til enhver tid står i. Det gjør vi nå gjennom å omprioritere deler av våre planlagte aktiviteter for å styrke vår beredskap, vår operative evne og vår utholdenhet. Vi er forberedt på at dette er en situasjon som kan vare i minst ett år, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen på en pressekonferansen.

Statsministeren understreket at det ikke var noe som hadde skjedd det siste døgnet eller de siste dagene som var bakgrunnen for at beredskapen ble skjerpet.

– Det er summen over tid, sa statsministeren.

Ingen direkte trussel

Torsdag møtte Fremover forsvarssjef Eirik kristoffersen da han besøkte Tromsø. Etter et møte i Tromsø militære samfunn, der han reflekterte over blant annet krigen i Ukraina samt Finlands og Sveriges forestående medlemskap i NATO, spurte vi forsvarssjefen om han følte på krigsfrykten.

– Jeg frykter ikke krig i Norge, men det vi ser er mer usikkerhet, svarte forsvarssjefen, før han fortsatte:

– Det er ingen direkte militær trussel mot Norge. Det er absolutt ikke i Russlands interesse at krigen i Ukraina skal eskalere ut over Ukraina.

Hele intervjuet med forsvarssjef Eirik Kristoffersen kan du se i videoen øverst i saken.