– Kameraet på telefonen din er flott i mange tilfeller, men den mangler også flere viktige muligheter for de gode feriebildene. Skaffer du deg et kamera hvor du kan skifte objektiv, så kan du også ta bedre bilder, sier Erik Faarlund, fotoekspert og redaktør i Foto.no.

Vidvinkel får med mer

Han anbefaler alle å skaffe seg et vidvinkelobjektiv, i tillegg til objektivet som vanligvis følger med kameraet.

– Med en vidvinkel får du med mer av bakgrunnene. Landskap ser ofte større og flottere ut. Hvis du skal ta bilde av en person foran et bygg, vil du med en vidvinkel få med bygget og ikke bare litt av veggen. Inne blir en større del av rommet med. Vidvinkel brukes derfor også til bildene i boligannonser, uttaler Faarlund.

Saken fortsetter under bildet.

Han mener man kan få en god vidvinkel til mellom tre og ti tusen kroner.

Se gjennom vann

Et annet utstyr som løser en fotoutfordring er et polariseringsfilter, som monteres på kameralinsen. Det fjerner reflekser du får hvis du tar bilder av vann, briller og vinduer.

– Med et slikt filter kan du ta spennende bilder av livet i vannet, og du får med det det som er på innsiden av vinduene. Det blir også lettere å se øynene på folk med briller. Du får også flottere farger på en blå himmel og på skyer, forklarer Erik Faarlund.

– Et annet eksempel på bruk er når sola skinner mot vann. Da kan det bli ekstremt lyst, som gjør at resten av motivet blir veldig mørkt. Men et såkalt polafilter blir vannet gjennomsiktig, uten gjenskinn. Da blir heller ikke resten mørkt, sier han.

Et slikt filter koster ifølge Faarlund fra 400 til 3.000 kroner.

Bruk blitz i lyset

Erik Faarlund mener at blitz i mørket ikke lenger er nødvendig på de fleste kameraer.

– De fleste kameraene i dag er så lysfølsomme at de kan ta gode bilder også i mørket. Men blitz kan derimot være en god idé hvis det er mye sol. I sollys kan man for eksempel få kraftige skygger i ansiktet og rundt øyene. Bruker du litt blitz, så fjerner du disse mørke områdene og bildene blir mye bedre, sier Faarlund.

En blitz er ofte en del av kameraet. Kjøper du en i tillegg, koster den fra cirka 1.500 kroner og oppover.

Husk batterier og minnekort

– En kraftig telelinse er også morsomt, men er ikke like nødvendig. Den passer best hvis du skal på safari, eller er opptatt av å ta bilder av fugler og lignende. Men for folk flest på ferie er det ikke så viktig med en slik linse, mener fotoeksperten.

Et siste tips er å ta med ekstra batterier og minnekort.

– Det er helt obligatorisk. Å gå tom for batterier eller ha fullt minne skjer ofte når man minst vil det. Å måtte slette bilder fra begynnelsen av turen for å få plass til flere er både synd og unødvendig, slår Faarlund fast. (ANB)