Nav har gjort første tilbakebetaling etter trygdeskandalen

Seksjonssjef Magne Fladby i Nav opplyser overfor TV 2 at den første tilbakebetalingen til en person som er berørt av trygdeskandalen.

– Den første utbetalingen har gått til bank fra oss. Vedkommende vil ha pengene på sin konto i dag eller like over helgen, skriver Fladby i en e-post til kanalen.

Utbetalingen er på rundt 70.000 kroner. Tidligere denne uken sa seksjonssjefen til TV 2 at NAV prioriterer de mest alvorlige sakene først, som innebærer saker som dreier seg om anmeldelser, domfellelser eller tilbakebetalingskrav. (NTB)

Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke

Høyesterett forkaster anken fra tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen. Store deler av dommen mot ham er dermed rettskraftig, ifølge NTB. Kjennelsen fra Høyesteretts ankeutvalg innebærer at Ludvigsen, som ble funnet skyldig i å ha misbrukt stillingen sin til å få sex fra tre unge menn, kun får prøvd en mindre del av saken sin på nytt i lagmannsretten. Les mer om saken her (+)

Fredag går første dobbeltdekker fra Tromsø til Narvik

Fremover har tidligere meldt om de nye bussene som skal trafikkere linje 100 mellom Narvik og Tromsø

UNN vil ikke slå seg sammen med Finnmarkssykehuset

Styret ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) stiller seg bak anbefalingen i prosjektgruppens utredning om ikke å slå sammen UNN HF og Finnmarkssykehuset HF. UNN-styret ser alvorlig på de konsekvenser som er beskrevet ved en sammenslåing av de to nordligste helseforetakene, og anbefaler ikke sammenslåing med de begrunnelser som fremkommer i prosjektgruppens utredning. Det skriver UNN i ei pressemelding.

– Styret er særlig opptatt av å opprettholde og videreutvikle region og universitetssykehusfunksjonen ved UNN. Det handler om å sikre et likeverdig helsetilbud for hele den nordnorske befolkning, sier styreleder Roald Linaker ifølge pressemeldinga.

Et samlet UNN-styre ønsker i stedet å opprettholde og forsterke samarbeidet med Finnmarkssykehuset.

Buss kjørte utfor veien i Herjangen

En buss kjørte utfor veien i Herjangen fredag ettermiddag. Det var ingen passasjerer om bord i bussen. Det melder en Fremover-tipser. Ifølge tipseren er det veldig glatt enkelte steder, og brøytekantene har blitt svake av mildværet.

En person var fastklemt i arbeidsulykke på Senja

(Nordlys): Nødetatene rykket fredag ut til arbeidsulykke i den nye storhallen på Senja. Ulykken skjedde i den nye storhallen som bygges i Islandsbotn.

Personen kom i klem mellom lift og taket, melder politiet. Vedkommende, en mann av utenlandsk opprinnelse i 40-årene, var bevisst, og ble hentet av luftambulanse.

– Han er stabil, og har moderate skader, sier kommunikasjonsrådgiver på UNN, Jørn Resvoll, til Nordlys.

Arbeidstilsynet skal være varslet.

Arrangerer fakkeltog i Bodø for skoletilbudet

(Avisa Nordland): – Vi håper så mange som mulig deltar for å markere alvoret i situasjonen, sier fylkesleder Anita Karlsen i Utdanningsforbundet Nordland ifølge ei pressemelding. Onsdag 20. november vil Utdanningsforbundet arrangere et fakkeltog i Bodø som en reaksjon på fylkesrådets innstilling til ny videregående skolestruktur i Nordland.

Ny samarbeidsgruppe for dem som jobber med voldsutsatte

VOKS er navnet på en ny samarbeidsgruppe for fagpersoner fra Nordlandssykehuset, Bodø kommune og Nordland politidistrikt. De har det til felles at de arbeider i overgrepsmottak, krisesenter, Alternativ til vold og politiet. VOKS er forkortelse for Vold, Overgrep, Kompetanse og Samarbeid.

– Mange voldsutsatte har behov for sammensatt hjelp fra flere instanser. Derfor er det viktig at vi kjenner hverandres fagfelt godt, sier Hedda Soløy-Nilsen, lege på Overgrepsmottaket og klinikksjef ved Psykisk helse og rus klinikken i Nordlandssykehuset, ifølge ei pressemelding.

Rekordhøy fiskeeksport i oktober

Eksporten av fisk endte på rekordhøye 10,7 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 9,7 prosent fra samme måned i fjor. Betydelig vekst i volum og en svak kronekurs bidro til oppgangen, melder SSB fredag. Fastlandseksporten beløp seg til 42,2 milliarder kroner i oktober, som er 792 millioner kroner mindre enn samme måned i fjor. Fersk fisk som laks, sild, torsk, ørret og klippfisk kan vise til vekst i eksportverdien i år. (©NTB)

Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester

Nær halvparten av alle landets yrkesaktive teologer ikke som prester, selv om det er stor prestemangel i Den norske kirke. 1.434 norske teologer jobber som en eller annen form for prest, mens 922 teologer jobber som noe annet, skriver Vårt Land.

De vanligste yrkene er selvstendig næringsdrivende, lektor, grunnskolelærer og administrerende direktør, viser en oversikt fra 2014. Det melder NTB.

E10 stengt på svensk side

E10 fra Tuolluvaara, Kiruna, til rundkjøringa mellom veg E10 og 870 vil være stengt for trafikk i begge retninger fra og med fredag klokka 16 til og med mandag klokka 05. Trafikken vil bli dirigert manuelt. Det melder det svenske trafikkverket.

Instagram viser ikke lenger antall likerklikk

Forrige uke kunne 730.no melde at Instagram fjerner visning av likerklikk i USA. Nå ser det ut til at det har blitt gjort også i Norge. Denne uka kunne også dinside.no melde at Instagram skjuler hvor mange som har likt et innlegg på Instagram. Slik ønsker de å fjerne presset og gi tilbake gleden ved å dele innhold, skriver Din Side.

(foto: skjermbilde fra Instagram)

Narvik-firma utvider. Får nytt kontor i Lofoten

Økoråd Gruppen AS er en kjede av selvstendige regnskapsbyråer i Nord-Norge, og har hovedkontor i Narvik. Nå utvider de med nytt kontor i Lofoten, ved at Vestvågøy Regnskap AS går inn i kjeden. – Strategien vår er å bygge en solid kjede med byråer og kontor, som er lokalt eid og godt forankret i sine respektive lokalmiljø, sier daglig leder Geir-Arne Mathisen ifølge ei pressemelding.

Ett felt stengt på E6. Vogntog delvis i grøfta

Et kjøretøy skal ha fått stans på E6 ved Forset, cirka to kilometer sør for Setermoen fredag morgen. Ett kjørefelt er stengt inntil videre, melder Statens vegvesen ved halv ni-tida. Trafikkoperatør Fredrik Nyland opplyser om at det er et vogntog som har kjørt delvis av veien like før klokka 06 i morges. Det er manuell dirigering av trafikken forbi stedet fram til vogntoget blir berget. – Vi har vært i kontakt med politiet angående berging. Det blir manuell dirigering inntil videre, fordi det ikke anses hensiktsmessig å berge vogntoget enda, sier Nyland til Fremover.

Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften

NTB: Regjeringen har bestemt at det ikke blir noen endringer i boliglånsforskriften. – Det er bred enighet om at forskriften bør videreføres, sier Siv Jensen.

– Boliglånsforskriften virker etter hensikten, og boligmarkedet er i bedre balanse. Derfor viderefører vi boliglånsforskriften uten nye innstramminger, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding fredag morgen.

Les mer her (åpen sak).

I dag er siste frist for å legitimere seg hos banken

80.000 kunder hos Sparebank1 Nord-Norge fikk frist til 15. november med å legitimere seg hos banken for å beholde kontoen sin. Kravet fra banken kom som følge av nye krav i lovverket om hvitvasking og fra Finanstilsynet. Fredag går altså fristen ut, og tirsdag var det fortsatt 18.000 bankkunder som gjensto. Men kommunikasjonsdirektør i Sparebank1 Nord-Norge, Stein Vidar Loftås, uttalte til Nord24 tidligere i uka at slike kontoer ikke vil bli øyeblikkelig stengt.

– Vi kommer nok ikke til å sperre ute aktive kunder uten først å ha kontaktet dem på nytt, sa Loftås.