Gå til sidens hovedinnhold

Fra Fremovers nyhetsstudio onsdag 13. november 2019

Artikkelen er over 2 år gammel

Nedgang i ledige stillinger – størst er nedgangen i varehandelen

Tallet på ledige stillinger gikk ned med 5600 stillinger fra andre til tredje kvartal 2019. Størst var nedgangen innen varehandelen, med 3200 færre ledige stillinger i 3. kvartal, etter en økning på 1400 stillinger i forrige kvartal. Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB). Varehandelen tilhører kategorien som sysselsetter flest folk i Narvik kommune.

Ifølge kommunefakta fra SSB, jobber 3132 innbyggere i Narvik innenfor kategorien «varehandel, hotell og restaurant, samferdsel, finanstjenester, forretningsmessige tjenester og eiendom». Til sammenlikning jobber 2431 innbyggere i Narvik kommune innenfor helse- og sosialtjenester. Fordelingen ser lik ut i Ballangen, men i Evenes og Gratangen er det helse- og sosialtjenester som sysselsetter flest. I Tysfjord er flest innbyggere sysselsatt i sekundærnæringer, med helse- og sosialtjenester på en andreplass.

Alf-Helge Aarskog har tjent 112 millioner kroner som konsernsjef i Mowi

Med Alf-Helge Aarskog i sjefsstolen, har Mowi-aksjen gitt en avkastning på 893 prosent. Selv har han tjent 112 millioner kroner og sitter på aksjer for 9 millioner, skriver Finansavisen onsdag.

Mowi, tidligere kjent som Marine Harvest, er et sjømatselskap med hovedkontor i Bergen. Tirsdag morgen overrasket selskapet aksjemarkedet med en børsmelding om at Alf-Helge Aarskog går av som konsernsjef etter over ni år i sjefsstolen. (©NTB)

Vil ha turistskatt

Turiststrømmen til Norge øker kraftig, og gjør også at misnøyen blant befolkninga i de mest pressede områdene øker. I følge Aftenposten ønsker et stort flertall å innføre turistskatt. Pressområder er, i følge Innovasjon Norge, Lofoten, Longyearbyen, Bergen, Stavanger, Stranda (Geiranger), Aurland og Stryn. I følge en undersøkelse fra Innovasjon Norge, er misnøyen stor blant to tredeler av lokalbefolkninga i disse områdene. 65 prosent av de spurte ønsker å innføre turistskatt. Det skriver NTB.

Hvert tredje idrettsbygg har feil og mangler

Fersk analyse viser at hvert tredje idrettsbygg har innvendige feil og mangler, skriver Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) i en pressemelding. Foreningen har utført en analyse av Tilstandsbarometeret for kommunale bygg, som er representativ for hele Kommune-Norge. Ifølge pressemeldingen er det alvorlige mangler på byggene.

– Dette er urovekkende. Det største avviket ser vi knytter seg til vann, avløp og sanitære forhold, samt varme og ventilasjon, skriver Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening i en pressemelding.

Redusert sikt på E10 Bjørnfjell

Snø- og isdekke, redusert sikt på grunn av snøfokk, melder Statens vegvesen. Det er også fare for rein på veien. Klokken 06:00 var det minus 6 grader, østlig stiv kuling og oppholdsvær.

(Foto: Statens vegvesen, webkamera)

Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke

Til nå har setteriksadvokat Henry John Mæland for Nav-sakene fått inn rundt 80 straffesaker som han skal vurdere å begjære gjenopptatt. Han tror tallet vil øke.

– Det er cirka 80 saker. Jeg understreker at jeg ikke har talt opp nøyaktig. Trolig vil også tallet øke, opplyser Mæland til NTB.

Dette er i tråd med det som tidligere er blitt kjent.

Så langt omfatter Nav-skandalen saker fra etter 1. juni 2012 og for ytelsene sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger. Men Nav undersøker for tiden om loven også er tolket feil for andre ytelser og før dette tidspunktet.

I et brev Nav-direktør Sigrun Vågeng nylig sendte til Riksadvokaten, skriver hun at en egen rapport med rettslige vurderinger rundt reglene for å ta med trygdeytelser til andre EØS-land er klar 2. desember.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken