Finnsnes: Væpnet aksjon etter bensinstasjon-ran

Væpnet politi pågrep natt til torsdag en mann i 20-årene som er mistenkt for å ha ranet Shell på Finnsnes natt.

Gjerningspersonen truet en ansatt med kniv og fikk med seg et mindre pengebeløp, melder politiet på Twitter.

Saken etterforskes.

Sju evakuerte får flytte hjem etter brann i Nordland

Sju personer fra to boliger får flytte hjem igjen. De har vært evakuert på grunn av en brann i et bygg på Sortland i Nordland natt til torsdag.

Det var fare for at brannen i bygget, en såkalt fjøsgarasje, kunne spre seg til nærliggende hus. Det ble opprettet en sikkerhetssone på 100 meter rundt bygget på grunn av en propanflaske i bygget.

Konkurstruet verft kansellerer ordre på to skip som skulle konkurrere med Hurtigruten

Det spanske verftet Barreras har kansellert ordren til det norske rederiet Havila på to kystruteskip, ifølge Sysla. Skipene skulle gå mellom Bergen og Kirkenes.

Det melder NTB.

Les hele saken her.

Dommer skal bli gratis tilgjengelig for alle

Rettsavgjørelser fra norske domstoler skal bli gratis tilgjengelig digitalt i anonymisert form for alle. De fire regjeringspartiene ble i justiskomiteen på Stortinget tirsdag kveld enige om å gjøre alle rettsavgjørelser tilgjengelig for alle, skriver Aftenposten.

– I Norge er alle lover åpne for alle. Men dommer er også en veldig viktig rettskilde. For å vite hva som er rett og galt, må vi vite hvilke dommer som er avsagt, sier justispolitisk talsperson Peter Frølich for Høyre i en uttalelse til NTB.

I første omgang skal det gjelde alle dommer i norske tingretter, lagmannsretter og Høyesterett. Det vil også omfatte andre rettsavgjørelser som kjennelser og andre beslutninger og vedtak. (NTB)

Rekordhøyt norsk strømforbruk i fjor

Nordmenn har aldri før brukt så mye strøm som i 2018. Det viser nye tall fra SSB. Samtidig gikk den totale kraftproduksjonen ned. De totale strømforbruket i Norge økte med 2 prosent fra 2017 til 2018, viser tall fra SSBs årlige elektrisitetsstatistikk.

I 2018 økte vindkraftproduksjonen med 36 prosent, men vindkraft står fremdeles bare for 2,4 prosent av den totale kraftproduksjonen. Vannkraft står for 95 prosent av strømproduksjonen i Norge.

Den totale kraftproduksjonen falt med 1,6 prosent fra 2017 til 2018, selv om Norge brukte 2 prosent mer strøm. (NTB)

Veksten i Aribnb-utleie i nord øker

I oktober ble det leid ut 57.000 dager med Airbnb-utleie i Nord-Norge. Det er en økning på 23,8 prosent fra oktober i fjor. Det ble også satt nye månedsrekort i antall utleieenheter, rombelegg og inntekter, skriver analyseselskapet Capia i en pressemelding. Nord-Troms, Fauske-regionen og Senja-regionen hadde den største prosentvise veksten.

Etikkutvalg foreslår informasjonsplikt for næringslivet

Etikkinformasjonsutvalget foreslår at næringsdrivende skal pålegges en informasjonsplikt knyttet til samfunnsansvar og oppfølging av leverandørkjeder. – Altfor mange varer som selges i norske butikker produseres under dårlige arbeidsforhold. Lønn man ikke kan leve av, manglende helse, miljø og sikkerhetstiltak, uanstendig arbeidstid og barnearbeid er blant utfordringene globalt, sier forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som torsdag fikk overlevert rapporten av utvalgets leder, professor Ola Mestad.

Statsråden påpeker at tvangsarbeid og annet slaverilignende arbeid er utbredt, og at dette er noe vi må bekjempe. Rapporten har tittelen «Åpenhet om leverandørkjeder» og undertittelen «Forslag til lov om virksomheters åpenhet om leverandørkjeder, kunnskapsplikt og aktsomhetsvurderinger». (NTB)

Ny administrerende direktør i SJ Norge

Sverre Høven (55) er ansatt som ny administrerende direktør SJ Norge. Han begynner i jobben 15. januar neste år. I juni neste år tar SJ Norge over flere togstrekninger som Vy drifter i dag: Dovrebanen, Nordlandsbanen, Raumabanen, Meråkerbanen, Trønderbanen, Rørosbanen og Saltenpendelen

– Medarbeiderne som blir en del av SJ Norge fra trafikkstart har høy kompetanse og er dyktige folk. Som medarbeidere i norsk jernbane er de også kulturbærere, og jeg er stolt og ydmyk over å få lede et selskap som vil bestå av slike folk, sier Høven i en pressemelding.(NTB)

EU garanterer katters rett til å vandre fritt

Retten til fri bevegelse gjelder også huskatter, selv om katter kan utgjøre en trussel mot fugler, slår EU fast. Man kan ikke frata kattene retten til å vandre fritt, konkluderer EU torsdag.

– EU er en sterk forsvarer av retten til fri bevegelse, inkludert katters, heter det i en uttalelse.

EU avviser kategorisk at det noen gang vil komme på tale å innføre påbud om at katter må holdes innendørs eller at katter må gå i bånd hvis de er ute.

Bakgrunnen for uttalelsen er at forskere ved universitetet i Tilburg i Nederland i Oxford-tidsskriftet Journal of Environmental Law skriver at huskatter som vandrer fritt utendørs, «påvirker det biologiske mangfoldet», og at påvirkningen er mer omfattende enn antatt. Derfor må EUs lovverk og direktiver endres slik at katteeiere blir pålagt å holde katter innendørs eller i bånd utendørs, skrev forskerne. (NTB)

Flere forsinkelser på Evenes torsdag

En oversikt på Avinors hjemmesider over fly til og fra Evenes torsdag, viser at det er flere forsinkelser. Tre avganger torsdag ettermiddag og kveld til henholdsvis Oslo, Bodø og Oslo er alle forsinket med minst 45 minutter. Fire ankomster er også forsinket, viser Avinors oversikt.

To politibiler rykket ut etter melding om merkelig kjøring

Torsdag ettermiddag rykket to politibiler ut i Narvik sentrum. Fremover får opplyst fra operasjonssentralen at politiet sjekker ut tips om merkelig kjøring.

– Vi har fått et par tips om kjøringen til en personbil, sier operasjonslederen.

Nav-skandalen: Statsministeren ber om EØS-undersøkelser i alle departementer

NTB: Etter avsløringen av Nav-skandalen ber statsminister Erna Solberg alle statsrådene sjekke om også deres departementer har feiltolket EØS-regelverket, ifølge VG.

– Denne saken viser alvorlige feil i praktiseringen av EØS-regelverket i norsk rett. For å forsøke å avdekke om tilsvarende feil har skjedd på andre områder og forhindre at nye feil skjer i fremtiden, har jeg bedt alle statsrådene gå gjennom sine sektorer, sier Solberg til avisen.

Det skal også gjelde departementenes underliggende virksomheter, inkludert direktorater, etater og tilsyn. Solberg kom med beskjeden i forrige uke, og arbeidet har blitt gitt høy prioritet.