Natt til tirsdag 28. desember ble flere av Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift. Produksjonen av nettavis går som normalt, men ingen papiraviser blir publisert onsdag. Det er fordi systemer for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering ikke fungerer som normalt.

Rammer papiravisen

Redaktør Christian Senning Andersen i Fremover legger ikke skjul på at situasjonen oppleves som dramatisk.

– Dette betyr at leserne våre ikke får det de har betalt for og heller ikke annonsørene våre får sine annonser på trykk.

En fattig trøst for Andersen er at Fremover ikke er alene om å bli rammet.

– Men nettavisen vår er ikke rammet. Vi publiserer nyheter på nett som vanlig for å holde leserne våre oppdatert på nyheter – og hva som skjer med tanke på dataangrepet.

Angrepet har i tillegg lammet flere av Amedias administrative systemer.

– Vi håper at problemet lar seg løse i løpet av dagen, og at vi kommer ut med papiravis som planlagt på torsdag.

– Vi oppfordrer leserne til å lese innholdet vårt på skjerm når papiravisen uteblir, sier Andersen.

Er det lenge siden du har logget inn på fremover.no? Her finner du svar på de oftest stilte spørsmålene om innlogging, passord og tilgang.

Et alvorlig dataangrep

– Situasjonen er uklar. Problemene vi opplever skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemet. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet. Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, sier konserndirektør for teknologi, Pål Nedregotten.

– Alle tilgjengelige ressurser jobber nå intenst med å løse problemene og avdekke hvilke skader som er skjedd. Vi beklager de problemene som har oppstått og som på ulike måter rammer våre kunder og ansatte, sier han.

Problemene er begrenset til de systemene som administreres av Amedias sentrale IT-selskap, Amedia Teknologi. Amedias andre systemer fungerer som normalt.

Papiraviser blir ikke publisert

– Situasjonen innebærer at ingen papiraviser vil bli publisert onsdag og inntil situasjonen er løst, forteller Nedregotten.

Annonsører blir berørt ved at de ikke kan få bestilt annonser eller ved at annonser ikke blir publisert som følge av at papir.

Abonnenter blir berørt ved at de ikke kan bestille eller avbestille abonnement, og ved at papiravisen ikke kommer ut som normalt.

Det er fortsatt uklart om personopplysninger om abonnenter og ansatte er kommet på avveie eller blitt kompromittert. Så langt er det ingen sikre opplysninger om at dette har skjedd, men det kan ikke utelukkes at det likevel har skjedd.

I abonnementssystemet som er blitt angrepet, ligger det navn, adresse, telefonnummer og abonnementsform og -historikk om abonnentene. Andre data som aID-passord, lesehistorikk og opplysninger om bankkort er ikke berørt.

– Amedia jobber nå med utgangspunkt i at kundedata kan være kompromittert. Hvis personopplysninger er kommet på avveie, vil berørte bli informert raskest mulig. Dette vil gjelde både kunder og ansatte. Datatilsynet vil i et slikt tilfelle bli varslet om hva som er skjedd og hvordan vi jobber med avbøtende tiltak, fortsetter Nedregotten.

– Så langt må vi konstatere at de problemene vi nå erfarer er alvorlige. Vi tar situasjonen svært alvorlig. Datasikkerhet er et prioritert område for oss. Saken vil bli politianmeldt og fulgt opp i henhold til de sikkerhetskrav vi skal levere på, sier Nedregotten.