FØRSTE EPISODE FINNER DU NEDERST I SAKEN

– Narvikdialekten skiller seg ut fra dialektene i kommunene rundt oss. Fra jeg flyttet til Narvik i 1996 har jeg fått høre at jeg snakker «feil», sier journalist i Fremover Ann-Kristin Hanssen.

Redaktør i Fremover, Roger Danielsen, har skrevet to bøker om narvikdialekten.

Bøkene er solgt i flere eksemplarer enn det finnes husstander i Narvik.

Ideen dukket raskt opp

– Da jeg var på kurs i å lage podcast i fjor dukket raskt ideen om å lage en podcast om Narvik-dialekten opp, forteller Hanssen.

I studio er Roger Danielsen dialekt-eksperten, mens Hanssen leder praten.

– Vi har allerede spilt inn noen episoder. Den første episoden vi slipper er med Narvikdamene, Wigdis Aune Strømsnes og Vera Steine, røper hun.

Hele ideen er å hente inn kjente og mindre kjente narvikinger som gjester.

I hver episode henter Danielsen frem et ord eller uttrykk som er spesielt for nettopp Narvik. Gjestene forteller om sitt forhold til ordet og uttrykket, og dialekten.

– Vi håper også at folk blir bedre kjent med gjestene våre i podcasten, sier Hanssen.

Dette er podcast

En podcast er enkelt fortalt historiefortelling ved hjelp av lyd. Det kan minne om et radioprogram i  formen, men den store forskjellen er at en podcast ligger ute på nett slik at folk kan lytte på den når de vil, så mange ganger de vil - og du behøver ikke høre hele episoden med en gang heller. Du kan starte og stoppe lyttingen når du vil.

- Mange lytter til podcast via sin telefon. Det finnes en egen podcastapp på telefonen. På Iphone ligger appen inne når du kjøper telefonen. På andre modeller må du laste ned en app, forklarer Hanssen.

I appen er det en søkefunksjon. Der skriver du "Schnakkes", så finner du første episode. Du kan også høre første episode nederst i denne saken.

- Vi har en egen side på Facebook og Instagram. Følg oss gjerne der, og kom med tips til ord og uttrykk du vil vi skal snakke om. Du kan også tipse om hvem du ønsker vi skal ha som gjest i studio, sier Hanssen.

Groms Plass

Hun er også veldig glad for at Fremover har fått lov til å bruke Groms Plass sin låt "Toget" som kjenningsmelodi for podcasten.

- Vi håper å få hele gruppen som gjester i studio etter hvert, røper hun.

Det kommer en ny episode av podcasten annen hver uke.

Hør første episode nå!