Fremovers korona-studio 14. mai 2020

KORONA: Status for UNN 14. mai 2020

KORONA: Status for UNN 14. mai 2020 Foto:

DEL

Sverige forlenger innreiseforbud til 15. juni

Den svenske regjeringen forlenger innreiseforbudet som er innført på grunn av koronaviruspandemien, fram til 15. juni.

Det opplyste statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Innreiseforbudet gjelder reisende som kommer fra utenfor EU og EØS-området, og gjelder dermed ikke innreiser fra Norge.

Det omfatter heller ikke svensker som er bosatt andre steder i verden, eller som har spesielle grunner til å reise til Sverige.

@NTB

Fremdeles fire innlagt på UNN

Antallet pasienter innlagt ved UNN Tromsø er uforandret. Det er fremdeles fire som er innlagt.

Se alle tallene i tabellen under:

KORONA: Status for UNN 14. mai 2020

KORONA: Status for UNN 14. mai 2020 Foto:

UNN senker beredskapsnivået

Torsdag senket UNN beredskapsnivået fra gult til grønt nivå. Det samme gjelder Nordlandssykehuset, Sykehusapotek Nord og Helse Nord RHF.

Det betyr at foretakene fremdeles er i beredskap i forbindelse med koronakrisa. For UNN betyr dette en ytterligere tilnærming til ordinær drift, samtidig som UNN skal kunne øke beredskapen raskt igjen ved behov.

UNN har hatt gul beredskap lengre enn Helgelandssykehuset, Finnmarkshuset og Helse Nord IKT, som har hatt grønt beredskapsnivå siden april.

«I Helse nord knytter dette seg spesielt til transport, hvor flyplasser er stengt og rutetilbudet med fly har vært, og fortsatt til dels er, sterkt redusert,» står det på Helse nord sine nettsider.

– Oppdraget som vi tidligere har fått av nasjonale helsemyndigheter om å planlegge for å kunne håndtere et stort antall covid-19-pasienter, er uendret. Vi er ikke i mål med dette arbeidet, og vi fortsetter opplæringen av ansatte, slik at flere kan påta seg andre oppgaver ved behov – parallelt med at vi er i grønn beredskap, sier administrerende direktør Anita Schumaker i ei pressemelding.

I fasen UNN nå går inn i, gjelder følgende:

UNN opprettholder etablerte smitteverntiltakUNN opprettholder enheter og funksjoner som er etablert for å dekke behov som følger av covid-19Koordinere ordinær drift og beredskapOvervåke at tilgangen på smittevernutstyr er tilfredsstillendeGjennomføre opplæring av personell

Kommuneoverlegen i Tromsø: Ny smittetopp kan komme først på nyåret

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen tror en ny smittetopp i Tromsø kan komme om flere måneder, skriver Nordlys.

– Det er lite som tyder på at vi får en smittetopp før nærmere jul eller først på nyåret, sier hun på pressekonferansen fra rådhuset.

151 av de 177 som har fått bekreftet covid-19 i Tromsø er nå erklært friske, opplyser kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen til avisen.

Nå gjelder det å finne en ny normaltilstand i Tromsø. Hun understreker at kommunen ikke har en strategi med å slå ned all koronasmitte i kommunen. Strategien er å holde smittetallene så lave at vi ikke overbelaster helsevesenet.

– Vi skal leve med denne pandemien i flere år, sier kommuneoverlegen.

368 kornasmittet i Nord-Norge

Dette er en oversikt over antall registrerte koronasmittede per fylke, basert på tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), oppdatert 14. mai.

* Oslo: 2.551

* Viken: 2.204

* Vestland: 879

* Trøndelag: 525

* Innlandet: 473

* Rogaland: 438

* Agder: 336

* Vestfold og Telemark: 281

* Troms og Finnmark: 251

* Møre og Romsdal: 132

* Nordland: 117

Kilde: FHI

@NTB

Hellas gjenåpner hundrevis av strender

Til helgen åpner Hellas 515 strender som har vært stengt på grunn av koronavirusutbruddet, opplyser regjeringen i landet.

Fortsatt skal regler om sosial distanse gjelde, og det blir maks tillatt med 40 personer per 1.000 kvadratmeter med strand. Parasoller må plasseres fire meter fra hverandre, og solsengene må sprayes med desinfeksjonsmiddel etter bruk. Det blir heller ikke tillatt å servere drinker eller mat til badegjestene.

– Dette blir en viktig test som vi må klare. Vi må vise at vi med regler og en seriøs tilnærming igjen kan nyte det vakre landet vårt i full trygghet, sier regjeringstalsmann Stelios Petsas.

@NTB

69 nye koronadødsfall i Sverige

Totalt er 3.529 personer døde med covid-19-smitte i Sverige, ifølge helsemyndighetenes daglige statistikk torsdag. Det er en økning på 69 det siste døgnet.

De oppdaterte tallene viser at totalt 28.582 har fått bekreftet smitte av koronaviruset i Sverige.

1.783 personer har fått intensivbehandling.

(©NTB)

Stabilt antall koronasmittede innlagt på norske sykehus

61 koronasmittede pasienter er innlagt på sykehus, det er samme antallet som onsdag. 13 pasienter får behandling i respirator, som er to færre enn dagen før.

40 personer er innlagt i Helse sør-øst, åtte i Helse vest, ni i Helse Midt-Norge og fire i Helse nord, ifølge tall fra Helsedirektoratet torsdag.

Blant helseforetakene er flest pasienter innlagt på Oslo universitetssykehus, som har 14 innlagte. Ved Helse Bergen er det fem innlagte koronapasienter, mens Akershus universitetssykehus har sju innlagte.

229 koronasmittede personer i Norge er meldt døde. Her er tallet sist oppdatert onsdag ettermiddag.

8.175 personer var smittet av viruset per midnatt onsdag, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Det er en økning på 17 tilfeller siste døgn.

(©NTB)

WHO advarer: Koronaviruset kan ha kommet for å bli

Det kan være at vi må lære oss å leve med koronaviruset, slik vi har gjort det med hiv, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Advarselen kommer mens det globale dødstallet nærmer seg 300.000.

– Dette viruset kan bli nok et endemisk virus i samfunnet, som kanskje aldri blir borte, sier krisesjef Michael Ryan i WHO.

– Hiv har ikke blitt borte, men vi har lært oss å avfinne oss med viruset, legger han til.

Sannsynligheten for at viruset ikke blir borte, har gitt regjeringer verden rundt den vanskelige oppgaven med å balansere mellom nedkjemping av viruset og å få økonomien i gang igjen.

(©NTB)

Kraftig økning i symptomer på angst og depresjon under koronakrisen

Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo har gjort en undersøkelse som viser en to- til tredobling av symptomer på angst og depresjon under koronakrisen.

Funnene er basert på en representativ undersøkelse av 10.084 voksne i Norge, melder NRK. Forskerne så på de tre første ukene med smitteverntiltak.

– I likhet med under tidligere større pandemier ser vi en klar økning i angst- og depresjonssymptomer, sier Omid Ebrahimi, som er stipendiat ved psykologisk institutt på UiO.

Han har ledet studien.

– Det er veldig viktig å nevne at for de aller fleste vil dette være forbigående når tiltakene gradvis lettes på, men for noen vil disse symptomene ha langtidskonsekvenser, og dette skal vi følge med på videre, sier Ebrahimi til NRK.

Kirkens SOS melder samtidig om en økning på 25 prosent i antall henvendelser sammenlignet med samme periode i fjor. Antall personer som ringer til nødtelefonen med selvmordstanker, har doblet seg.

(©NTB)

Lav dødelighet av covid-19 i Norge

Nye tall viser at dødeligheten blant koronasmittede i Norge er mye lavere enn det anslaget Verdens helseorganisasjon (WHO) opererer med globalt.

I midten av april meldte WHO at 6 prosent av alle som var registrert med koronasmitte, nå var døde. I Norge var tallet 2,62 prosent en uke senere, og nå ser dødeligheten ut til å være så lav som 0,2 prosent, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en artikkel omtalt i Aftenposten.

Blodprøver fra nesten 400 personer i Oslo-området viser at færre enn to av hundre har antistoff mot koronavirus. Det tyder på at bare en liten del av befolkningen har vært smittet med koronavirus.

– Det betyr at det ikke er store mørketall. Det var det vi var mest spente på, sier John T. Vaage til avisen. Han er professor og leder for Avdeling for immun­ologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus.

Det gjenstår flere tester før han vil si nøyaktig hvor ­mange som har vært smittet, men dersom 2 prosent av ­befolkningen har vært smittet, betyr det at færre enn 107.000 vært koronasyke i Norge. Tallet er trolig lavere siden alle testene er gjort i Oslo.

Og dersom anslaget på 2 prosent stemmer, har rundt 0,2 prosent av de smittede dødd, skriver Aftenposten.

(©NTB)

Hvert fjerde koronaoffer i England led av diabetes

Hver fjerde koronasmittede som har dødd i England, lider av diabetes, viser tall fra myndighetene.

6 prosent av befolkningen i Storbritannia lider av diabetes, men hele 26 prosent av over 22.000 koronasmittede som har dødd i England siden 31. mars, var diabetikere. Det viser tall fra helsemyndighetene gjengitt av Sky News.

18 prosent av dem som døde etter å ha testet positivt, var demente, mens 15 prosent led av den kroniske lungesykdommen kols.

14 prosent av de døde led av kronisk nyresykdom, viser tallene fra NHS England.

(©NTB)

Over 300.000 koronadødsfall verden

Tallet på koronarelaterte dødsfall i verden passerte torsdag 300.000, viser en oversikt fra Worldometer, basert på tall fra de enkelte lands helsemyndigheter.

Nærmere 4,5 millioner mennesker i over 200 land har testet positivt for koronaviruset, og blant dem var det torsdag meldt om 300.229 dødsfall.

USA troner øverst med over 1,4 millioner smittede, og topper også lista over koronarelaterte dødsfall med over 85.000.

Storbritannia har Italia har rapportert om drøyt 30.000 dødsfall hver, mens Spania og Frankrike har i underkant av 30.000.

(©NTB)

Artikkeltags