Fremovers koronastudio 17. mai

Av
DEL

Norge sender koronamedisin til Sverige

Etter forespørsler fra den svenske helseministeren Lena Hallengren, sender Norge 2.600 enheter av en medisin som brukes for å behandle koronapasienter.

– Norge har fått en forespørsel fra svenske myndigheter om bistand, og Legemiddelverket har derfor tillatt parallelleksport av legemiddelet propofol til Sverige, sier Bent Høie til Dagbladet.

Propofol er et narkosemiddel med kort halveringstid som gjør at man kan dosere den fortløpende mot puls og blodtrykk, skriver avisen.

Som følge av en helt annen smittesituasjon enn i Norge, med 3.679 dødsfall og over 30.000 smittede, har Sverige hatt mangel på middelet.

Blant annet ba svenske myndigheter veterinærer begrense bruken av bedøvelsesmiddelet i april.

Laveste dødelighet i Italia og Storbritannia siden mars

Storbritannia har registrert ytterligere 170 koronarelaterte dødsfall, det laveste antallet på ett døgn siden de strenge smitteverntiltakene ble innført i mars.

Helsedepartementet har nå registrert 34.636 dødsfall blant personer som har testet positivt for viruset.

Søndagens dødstall er det laveste siden 24. mars og nesten 100 færre enn for én uke siden. Søndager og mandager har statistikken vært preget av etterslep i rapporteringen fra sykehus og pleiehjem, påpeker BBC.

Man regner dessuten med store mørketall på grunn av en høy overdødelighet dokumentert av landets statistikkmyndigheter.

Antallet nye koronadødsfall og smittetilfeller fortsetter å falle i Italia, som rapporterer det laveste daglige dødstallet siden portforbudet trådte i kraft.

Italia har det siste døgnet registrert 145 koronarelaterte dødsfall, 8 færre enn dagen før, opplyser myndighetene søndag. Samtidig er det påvist bare 675 nye smittetilfeller, 200 færre enn lørdag.

Totalt har Italia registrert 31.908 dødsfall knyttet til covid-19 og 225.435 smittetilfeller.

Det reelle omfanget av pandemien i Italia antas å være mye større enn tallene kan bekrefte, ettersom koronatesting stort sett er forbeholdt dem som har symptomer.

Antallet covid-19-pasienter på intensivavdeling har falt til 762.

Kinesisk ekspert advarer om mulig ny virusbølge

Den kinesiske regjeringens øverste medisinske rådgiver advarer om sannsynligheten for en ny virusbølge i landet.

Årsaken er at en stor del av befolkningen mangler immunitet.

– Flertallet av kineserne er fortsatt utsatt for covid-19-infeksjon fordi de mangler immunitet, sier Zhong Nanshan til CNN.

– Vi står overfor en stor utfordring. Jeg tror ikke at det er noe bedre her enn i andre land i øyeblikket, sier han.

Kina har i det store og det hele fått virussituasjonen under kontroll, etter måneder med nedstengningstiltak og begrensninger på folks bevegelser. Men nye utbrudd i landets nordøstlige provinser og i storbyen Wuhan, der viruset først ble påvist, ligger bak Zhongs frykt.

Zhong bidro til å avdekke omfanget av sars-utbruddet i 2003. Han sier at lokale myndigheter i Wuhan hadde underrapportert sykdomstilfellene på starten av epidemien.

– De lokale myndighetene likte ikke å si sannheten på det tidspunktet. Jeg trodde ikke på de innrapporterte tallene, så jeg fortsatte å spørre dem for å få de reelle tallene, sier Zhong, som var del av et ekspertteam som ble sendt til Wuhan for å granske virusutbruddet.

Han legger til at han tror at tall som ble lagt fram etter at Wuhan ble stengt ned i slutten av januar, og da sentralregjeringen i Beijing overtok kontrollen over virushåndteringen, er korrekt.

Zhong advarer om at det han kaller en perfekt vaksine, kan være flere år unna.

Artikkeltags