Fremovers nyhetsstudio 12. mars 2020

Av
DEL

Fant sovende og beruset mann i bil – uten førerkort

Politiet melder torsdag kveld at de har funnet en mann sovende i en parkert bil ved siden av veien. Bilen ble funnet på Grovfjordveien. Politiet skriver at mannen ikke var edru og heller ikke hadde førerkort.

– Bevissikring foretatt, skriver politiet på Twitter.

Kjørte av veien ved Straumsnes

Klokken 19.20 torsdag melder politiet at en bil har kjørt av veien ved Straumsnes, på gamle E6. Det var to personer i bilen.

– De involverte er oppegående og i fin form. Bil kjørt i snøfond og havnet utenfor veien, skriver Nordland politidistrikt på Twitter.

Myndighetene innfører strenge tiltak over hele landet

Helsemyndighetene kom torsdag med nye, strenge tiltak som skal stanse koronasmitte i Norge.

* Alle barnehager, ungdomsskoler, videregående skoler og utdanningsinstitusjoner stenges. Barnehager og skoler må imidlertid sørge for et tilbud for barn av helsepersonell og andre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner.

* Alle som har vært i utlandet, med unntak av Norden, må holde seg hjemme i karantene. Det gjelder også dem som ikke har vært i områder med langvarig spredning. Tiltaket gjelder alle som er kommet til landet siden 27. februar.

* Helsepersonell får ikke lov til å reise utenlands, verken på jobbreiser eller fritidsreiser.

* Alle fritidsreiser frarådes.

* Folk oppfordres til å jobbe hjemmefra og unngå reiser som ikke er strengt nødvendig.

* Det blir innført adgangskontroll til helseinstitusjoner. Unngå å besøke institusjoner for eldre og andre sårbare grupper.

* Det er forbudt med kultur- og idrettsarrangementer og organisert idretts både innen- og utendørs.

* Buffeter forbys. Restauranter og utesteder må legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand mellom gjestene.

* Alle treningssentre, svømmehaller og badeland stenges.

* Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges.

* Dagligvarebutikker får holde åpent.

* Kollektivtilbudet opprettholdes for å sikre at alle som har samfunnskritiske funksjoner kommer seg på jobb.

Dagligvarekjedene: Nok varer til alle

I en felles pressemelding fra Coop, NorgesGruppen, REMA 1000, Virke dagligvare og NHO service og handel skrives det følgende:

«Det er nok dagligvarer til alle. I andre land ser vi eksempler på at forbrukerne har økt sitt innkjøp av enkelte basisvarer markant. De samme utfordrindringene har vi ikke i Norge. Nordmenn har den siste tiden kjøpt noe mer av enkelte basisvarer enn vanlig, men vi er ikke bekymret for varemangel.

Dagligvarekjedene har nok varer både i butikk og på lager. Vi har fortsatt god tilgang på varer fra leverandører. Det er ikke noe som tilsier varemangel i Norge. I tillegg har vi stort fokus på å opprettholde rutiner og vareflyt som vanlig. Vi har tett dialog med myndighetene, og baserer oss på fakta og råd fra folkehelseinstituttet.

Hamstring er unødvendig, og kan skape utfordringer. Om alle handler som normalt, er det nok varer til alle.»

Statens vegvesen stenger alle trafikkstasjoner

I forbindelse med koronatiltak stenger Statens vegvesen alle trafikkstasjoner.

Vegvesenet opplyser at stengningen skjer så snart som praktisk mulig i dag torsdag 12. mars. Alle trafikkstasjoner vil være. stengt fredag 13. mars

– Statens vegvesen har bestemt å stenge alle trafikkstasjoner i hele landet på grunn av koronautbruddet. Det betyr at all aktivitet som skjer ved trafikkstasjonen slik som for eksempel førerprøver, teoriprøver og hallkontroller som er planlagt i dag og i morgen fredag 13. mars er avlyst, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Statens vegvesen vil vurdere på nytt over helgen om trafikkstasjonene kan gjenåpne.

NOR HK avlyser alle treninger

Torsdag middag kom meldingen om at byens håndballklubb, NOR HK, stanser alle treninger i klubben.

Det er altså ikke bare kamper som er avlyst i håndballklubben, men all felles fysisk aktivitet.

Avlyser Ryan Giggs norgesturne

Etter kommunikasjon med representanter for Ryan Giggs er det besluttet å utsette Ryan Giggs sin Norgesturne som skulle gå 30. april - 2. mai, som omhandler Narvik, Bodø og Sandefjord. Det skriver leder Jahn-Sigve Andersen i History of Legends i en pressemelding.

- Dette er på grunn av Covid-19 viruset som herjer, står det i pressemeldingen

Ny dato settes til sommeren og selve arrangementene vil foregå førstkommende høst/vinter eller så snart det er hensiktsmessig å gjennomføre.

- Vi beklager at vi har havnet i denne situasjonen, men håper på forståelse at vi ikke kan gjennomføre som planlagt, skriver Andersen.

Alle som har kjøpt billett vil få disse billettene overført til ny dato.

Flere fikk bot i Narvik sentrum

Utrykningspolitiet delte ut flere bøter da de gjennomførte kontroll i Narvik sentrum torsdag.

Politiet i Nordland@politinordland

: UP har gjennomført kontroll i sentrum. Medførte 6 gebyr for manglende bruk av av bilbelte og 4 forenklede forelegg for fart.

412:47 - 12. mar. 2020Informasjon om Twitter Ads og personvernSe de andre tweetene til Politiet i Nordland

Alle landets skoler og barnehager stenges

NTB: Alle landets skoler og barnehager stenges. Det et ett av tiltakene regjeringen kommer med torsdag for å hindre virusspredning, etter det NTB erfarer. Statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) møter pressen for å legge fram nye tiltak for å hindre spredning av koronaviruset klokken 14 torsdag.

Avlyser "Åpent hus" på Solhaugen

Narvik videregående skole studiested Solhaugen arrangerer hvert år "Åpent hus" under Vinterfestuka. Nå avlyser skolen årets arrangement. I et brev til alle inviterte skriver studierektor Lennart Karlsen: "Vi beklager å meddele at 'Åpent hus' er avlyst i år."

Bjerkvikfestivalen er avlyst: – Kommer sterkere tilbake neste år

– Festivalen har vært i tett samarbeid med Border Crossing Challenge (BCC) i 2018 og 2019, men i år blir det en kræsj på tidspunktene. I tillegg er det vanskelig å få frivillige som vi er hundre prosent avhengige av når det fortsatt er ferietid, skriver Linita Meyer Prestbakk som er leder i Bjerkvikfestivalen i en pressemelding.

Les hele saken her.

Aurora Hockey avlyser kamp

I forrige uke meldte Aurora Hockey at de skulle ha hockeykamp for damer. Dette er nå avlyst på grunn av koronaviruset.

- Det er veldig synd fordi vi hadde jobbet hardt med å få tak i sponsorer, skriver Amanda Bergfald som er medlem i Aurora Hockey i en pressemelding.

Avlyser kommunestyremøte

På grunn av situasjonen med koronavirus avlyses kommunestyret i Evenes som var satt opp 18. mars. Det skriver Harstad Tidende som omtalte saken først.

– Behovet for sammenkomster, også med mindre enn 50 personer, skal vurderes nøye. Avgjørelsen er et resultat av denne vurderingen. Det er etter ordførerens vurdering ikke saker som er viktige eller presserende nok til å gjennomføre møtet akkurat nå, sier ordfører Terje Bartholsen.

Kommunens tiltak vurderes løpende og kommuniseres primært på hjemmesiden.

– Det planlegges å gjennomføre formannskapsmøte 31. mars som oppsatt, men dette vurderes løpende og kan ved behov bli endret, også fremskyndet, sier ordføreren.

NHO Luftfart: – Bransjen taper enorme beløper

Innreiseforbudet til USA betyr en ytterligere forverring av en situasjon som i utgangspunktet var alvorlig, sier direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

– Dette har konsekvenser ikke bare for Norge, men hele den europeiske luftfarten. Flytilbudet mellom USA og Europa har alltid vært veldig omfattende. Så dette er en kraftig omdreining som gjør situasjonen mer alvorlig, sier Lothe.

– Hva betyr dette for norsk luftfart?

– Det er veldig vanskelig å si konkret for situasjonen endrer seg hele tiden. Men den endrer seg jo til det verre. Skal du drive et flyselskap, må du ha passasjerer. Det forvitrer nå.

Bransjen sliter med å tilpasse rutetilbudet til de drastiske endringene i markedet.

– Man klarer ikke å tilpasse rutetilbudet til svikten som er. Selskapene har nedskalert tilbudet allerede, men er dels på etterskudd med å matche tilbud med etterspørsel. Bransjen taper enorme beløper nå, sier Lothe.

(©NTB)

Rekordsvak krone etter Trump-utspill

Kronen svekker seg kraftig etter at Trump i natt kom med innreiseforbud fra Europa til USA den neste måneden. I tillegg erklærte WHO onsdag kveld coronaviruset for pandemi.

En dollar kostet natt til torsdag 9,86 kroner, melder E24.

Flygerforbundet om Trumps innreiseforbud: – Kan føre til total nedsmelting

Hele infrastrukturen innen luftfart kommer til å forandres som følge av innreiseforbudet til USA, sier leder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund.

– Svært dramatisk, sier Carlsen til NTB.

Natt til torsdag norsk tid innførte USAs president Donald Trump et innreiseforbud fra europeiske land for å begrense koronasmitten.

For flyselskaper som flyr over Nordatlanteren, vil bortfallet av inntekter kunne bli stort.

– Dette har episke dimensjoner for luftfart. Det kan føre til total nedsmelting. Her må myndighetene gripe inn rett og slett. Hele transportinfrastrukturen innen luftfart kan jo endres dramatisk.

– Det vil måtte føre til massive permitteringer, med de økonomiske konsekvensene det har. Inntektene bortfaller. Det er selvsagt vesentlig at myndighetene sikrer liv og helse og begrenser smittespredning, men dette har store konsekvenser.

(©NTB)

Moderat snøskredsfare

Varsom.no melder at det er faregrad to, moderat, i hele vårt område. For Ofoten skriver de: NB! Usikre værprognoser pga lavtrykksaktivitet. Vær varsom i terreng som har samlet fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt og/eller mykt. Les hele varslet på www.varsom.no

Militær trafikk fører til redusert fremkommelighet

Det blir redusert fremkommelighet på grunn av militær øvelse. Dette gjelder E6 på strekningen Fossbakken - Setermoen. Dette gjelder fra 12. mars klokken 01:00 til 15. mars klokken 00:00. Dette gjelder også fylkesvei 84, melder Statens vegvesen.

Norwegian: USA-trafikk som normalt

Flyselskapet Norwegian hadde torsdag morgen ingen umiddelbar reaksjon på USAs innreiseforbud fra Europa.

– Vi er selvsagt klar over restriksjonene som har kommet fra USA, men vi må komme tilbake med mer informasjon litt senere i dag. Per nå opererer flyginger til og fra USA som normalt, skriver pressekontakt Astrid Mannion-Gibson i en epost til NTB torsdag morgen.

Flyselskapet er i likhet med SAS og andre flyselskaper sterkt preget av koronakrisen og har kansellert 3.000 flyavganger de neste månedene.

Aksjen har fått hard medfart på børsen de siste ukene og falt videre onsdag da sluttkursen endte på 9,53 kroner, et fall på drøyt 15 prosent.

(©NTB)

Artikkeltags