Åsunn nominert på 2. plass

Nordland Arbeiderparti har klar sitt forslag til liste til neste stortingsvalg. Åsunn Lyngedal fra Narvik er enstemmig innstilt på 2. plass på listen.

Lokallagene har frist til 1. oktober med å gi tilbakemeldinger og foreslå endringer.

Her er hele listen:

1. Bjørnar Skjæran, Lurøy (født 1966)

2. Åsunn Lyngedal, Narvik (født 1968)

3. Øystein Mathisen, Bodø (født 1991)

Dissens: Et mindretall ønsker Sigurd Myrvoll på 3. plass.

4. Sandra Tønne, Sortland (født 1994)

5. Sigurd Myrvoll, Bodø (født 1962)

6. Anette Davidsen, Alstahaug (født 1993)

7. Rune Krutå, Vefsn (født 1981)

8. Lena Hamnes, Vågan (født 1970)

9. Sigurd Stormo, Meløy (født 1970)

10. Andrine S. Oppegaard, (født 1970)

11. Finn Allan Westjord, Andøy (født 1957)

12. Silje Nordgård, Gildeskål (født 1984)

13. Gøran Rasmussen-Åland, Vestvågøy (født 1981)

14. Ann-Kristin Moldjord, Bodø (født 1969)

15.Bjørn Ivar Lamo, Grane (født 1964)

Moderat jordskredfare i Narvik-området

Varsom.no varsler om moderat jordskredfare i Narvik-området torsdag og fredag. Farenivået er vurdert til nivå 2 av 4, såkalt gult varsel. Det betyr at det er økt jordskredfare enn det har vært denne uka. Fra mandag til onsdag lå farenivået på nivå 1, som er det laveste.

Stein falt ned ved Fagernestunnellen

Ifølge en tipser har en stein falt ned og landet ved E6 ved Fagernestunnelen natt til torsdag.

Steinen har rast noen meter fra tunnelåpningen i nordgående retning, men er ikke til hinder for trafikken.

Ifølge Jan Lind i Statens vegvesen vil steinen bli fjernet av entreprenør iløpet av formiddagen. Steinen har falt ned fra skjæringa ved veien.

Det vil også bli gjort undersøkelser på stedet for å se om det er behov for å sikre området.

Banken stenger halvparten av kontorene sine

Sparebank 1 Nord-Norge varsler i en pressemelding at 16 av deres 31 bankkontorer blir stengt.

35 ansatte blir direkte berørt av endringene, men ifølge konsernsjef Liv Ulriksen jobbes det med å finne løsninger for de berørte medarbeiderne.

Disse bankkontorene stenges:

Meløy

Rognan

Leinesfjord

Stokmarknes

Myre

Andenes

Storsteinnes

Målselv

Lyngseidet

Skjervøy

Karasjok

Tana

Vardø

Båtsfjord

Honningsvåg

Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam: – Alvorlig rapport

Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam sier unnskyld for selskapets håndtering av smitteutbruddet om bord på hurtigruteskipet Roald Amundsen

– Smitteutbruddet var en alvorlig hendelse. Det rapporten beskriver, er ikke bra nok. Det er ikke sånn Hurtigruten skal være. Jeg vil si unnskyld for at vi har feilet, sier Skjeldam etter at granskingsrapporten etter smitteutbruddet om bord på Roald Amundsen ble lagt fram torsdag.

– Vi skulle håndtert karantene for utenlandsk mannskap annerledes. Vi skulle fulgt opp mistanken om smitte og iverksatt tiltak tidligere. Vi skulle informert raskere. Som øverste sjef i konsernet tar jeg ansvar for det som skjedde, sier han.

Ifølge konsernsjefen har Hurtigruten allerede satt i gang en rekke tiltak.

– Rapporten blir et viktig verktøy i det videre forbedringsarbeidet. Vi skal hindre at dette kan skje igjen. Vi har en stor og langsiktig jobb å gjøre med å gjenoppbygge tilliten, internt og eksternt. Vi skal også jobbe med å styrke kulturen vår. Det er ingenting jeg heller vil enn å lede laget vårt gjennom dette slik at vi kommer sterkere tilbake, sier Skjeldam.

@NTB

Hurtigruten stopper alle ekspedisjonscruise ut året

Som følge av økningen av koronasmitte i Europa, samt i Sør- og Nord-Amerika, har Hurtigruten bestemt seg for å stanse alle ekspedisjonscruise ut desember 2020.

– Hurtigruten overvåker nøye utviklingen når det gjelder covid-19, vi er proaktive når det gjelder helsen og sikkerheten til våre gjester, mannskap og ansatte, da dette er Hurtigrutens viktigste prioritet, skriver selskapet i børsmelding.

Målet er å gjenoppta seilasene med ekspedisjonscruisene i januar 2021.

Det var på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen det i juli brøt ut smitte om bord. Totalt testet 29 passasjerer og 42 ansatte positivt for koronaviruset etter seilasene med skipet mellom 17. og 31. juli.

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag klokka 16 skal den eksterne granskningsrapporten som Hurtigruten bestilte etter koronautbruddet, legges fram.

Rapporten presenteres av Jan Fougner. Han har ledet granskingsarbeidet på vegne av advokatfirmaet Wiersholm, hvor han er partner, og DNV GL.

Tidligere har Sjøfartsdirektoratet gitt Hurtigruten alvorlig kritikk etter å ha funnet flere avvik og sikkerhetssvikt i forbindelse med utbruddet.

@NTB

Flere koronasmittede innlagt på sykehus

20 koronasmittede pasienter er innlagt på sykehus i Norge. Det er fire flere enn onsdag. Ingen av pasientene får respiratorbehandling.

15 av pasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Helse sør-øst og fem er innlagt i Helse vest. I Helse nord og Helse Midt-Norge er det ingen pasienter med påvist koronasmitte, ifølge Helsedirektoratets oppdatering torsdag.

Helseforetaket med flest registrerte covid-19-pasienter er Oslo universitetssykehus, som har seks, etterfulgt av Helse Bergen og Akershus universitetssykehus som begge har fire pasienter hver.

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 105 nye smittede siste døgn, ifølge foreløpige tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Til sammen gjennom hele pandemien er 12.498 personer registrert smittet her til lands.

I alt er 166 koronadødsfall meldt til Folkehelseinstituttet.

@NTB

WHO dypt bekymret over økt smittespredning i Europa

Verdens helseorganisasjon (WHO) er dypt bekymret over den alarmerende spredningen av koronavirus som nå finner sted i en rekke europeiske land.

– September-tallene bør være en vekker for oss alle, sier lederen for WHOs virksomhet i Europa, Hans Kluge.

Økt testing kan ifølge Kluge være en medvirkende forklaring til at stadig flere får påvist smitte, men han er også bekymret over økt smittespredning og oppfordrer europeiske land til holde fast ved karantenereglene.

– Selv om disse tallene reflekterer mer omfattende testing, viser de også alarmerende smittespredning i hele regionen, sier Kluge.

Flere europeiske land har de siste ukene opphevet eller redusert sine karantenebestemmelser.

Mange unge er på samme tid mindre forsiktige enn tidligere, ifølge WHO-sjefen.

– Mange unge føler at denne pandemien innebærer lav risiko til en høy pris, sier han.

Drøyt 4,2 millioner europeere har til nå fått påvist koronasmitte, og det er registrert nærmere 215.000 koronarelaterte dødsfall.

Storbritannia er aller hardest rammet med over 41.000 dødsfall, etterfulgt av Italia, Frankrike og Spania, som alle har over 30.000 dødsfall.

@NTB

Nordlandsbanen felt for «barnevaffel» i Matbransjens faglige utvalg

Matvarebransjens faglige utvalg (MFU) mener at Nordlandsbanens plakat for en barnevaffel med seigmenn er i strid med retningslinjene.

Utvalget konkluderer med at produktets navn, som er særlig rettet mot barn, krever særlig aktsomhet ved utforming av markedsføringsmateriell.

– Det er nærliggende å tro at barn som kommer til restaurantvognen, vil se en slik plakat med et stort bilde av vaffel med seigmenn som en i øyenfallende kjøpsoppfordring og dermed påvirkes i sin mase-/kjøpeatferd, heter det i en pressemelding fra MFU.

De mener derfor at plakaten bryter med retningslinjene, men at et slikt produkt kan være en del av en samlet menypresentasjon ved disk- eller kasseområde.

Nordlandsbanen har etter klagen til MFU endret navnet på produktet og fjernet markedsføringstiltakene knyttet til «barnevaffelen».

@NTB

Dobling i antallet selvmordstelefoner til Kirkens SOS

Antallet som ringer til Kirkens SOS-telefon om selvmord har doblet seg siden mars. Nå håper de at ekstrastøtten de fikk tidligere i år, blir videreført.

– Vi merket da koronaen slo inn at veldig mange som hadde problemer fra før, fikk det enda vanskeligere. Samtalene har blitt lengre og innholdet mørkere. Tallet på samtaler som handler om selvmord, har doblet seg siden mars, sier nestleder Karl Dag Bærug i Kirkens SOS Bjørgvin til avisa Dagen.

Fremdeles klarer de bare å svare rundt 60 prosent av dem som tar kontakt.

Etter Ari Behns selvmord i julen i fjor bevilget regjeringen fem millioner kroner ekstra til både Kirkens SOS' og Mental Helses krisetelefoner.

Nå håper Kirkens SOS at støtten, som kom på toppen av de 20 millionene de fikk gjennom det ordinære statsbudsjettet, blir videreført på neste års budsjett som legges fram 7. oktober.

Bærug sier at de fem ekstra millionene er viktige.

– Det gjør at vi kan bruke mindre tid og ressurser på reklame og innsamlinger, og mer tid på å hjelpe folk som trenger det.

@NTB

Bodø/Glimt videre i europaligakvalifiseringen, ett steg nærmere å møte Milan

Zalgiris Vilnius ga Bodø/Glimt kamp til døra, men Glimt vant 3-1 og tok seg videre til tredje runde i europaligakvalifiseringen. Der kan Milan bli motstander.

Det forutsetter at den italienske storklubben vinner sin kamp senere torsdag mot irske Shamrock Rovers, noe de er store favoritter til å gjøre.

Glimt har hvert fall gjort sin del av jobben etter 3-1 over sin litauiske motstander.

– Jeg synes ikke vi leverte en særlig bra kamp, men vi tar med oss seieren. Vi må inn og se på hva som ikke stemte i dag. Det lugget framover, og vi hadde for store avstander i laget. Men vi vant, sa Marius Høibråten etter kampen.

– Det kjennetegner et godt lag å vinne på en halvveis dag, fortsatte stopperen.

Hjemme på Aspmyra var det Glimt som tok ledelsen etter 20 minutter. Sondre Brunstad Fet kastet seg inn i en duell med Zalgiris-målvakt Martin Berkovec, før målvakten glapp ballen. Philip Zinckernagel kunne bare trille ballen i mål, til store protester fra gjestene. Dommeren godkjente målet.

Gjestene utlignet ved Liviu Antal etter 26 minutter, før Victor Boniface skled inn 2-1 like etter, fra et hjørnespark. Det var også stillingen til pause.

Glimt slet med å skape det helt store gjennom hele oppgjøret. Gjestene var uhyre nære 2-2 etter 75 minutter da Hugo Vidémont kom alene med Nikita Khajkin, men målvakten gjorde seg stor og reddet mesterlig.

Og da skjedde det som «måtte» skje. Minutter senere headet Patrick Berg inn 3-1 og punkterte kampen for Glimt. Det ble også resultatet.

@NTB

Rajas løfte til breddeidretten: – Dere står først i køen

Kulturminister Abid Raja (V) ga toppfotballen et koronaunntak torsdag, men holder fortsatt breddeidretten på pinebenken. Han kom imidlertid med et klart løfte.

Torsdag ble det besluttet at toppfotballen både kan reise til og ta imot gjester fra land utenfor Schengen uten å måtte gå i karantene, noe Helsedirektoratet ikke anbefalte. Samtidig venter breddeidretten spent på nyheter fra regjeringen.

– Hvorfor gir dere toppfotballen et unntak, mens bredden må vente?

– Dette unntaket gjelder en veldig liten gruppe, du vet selv hvor mange som er på et landslag. I breddeidretten dreier det seg i første omgang om 25.000 mennesker, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Fotballen har satt en grense midt i september for når de må få klarsignal hvis breddesesongen skal reddes. Den grensen er nå passert.

– Jeg forstår godt at de vil komme i gang, og det ønsker jeg også som idrettsminister. De ligger veldig langt framme i køen, så med en gang vi kommer dit at vi kan fortsette gjenåpningen av samfunnet, vil de ligge så å si lengst fremme i køen, sier Raja.

– Det kan du love dem?

– Ja, og jeg gleder meg til den dagen jeg kan si til breddeidretten at nå kan dere starte opp. Det er ikke av vond vilje de er blitt holdt igjen, sier Raja.

Om fotballens tidsfrist, som altså er passert, sier Raja at de fortsatt må vente på nye signaler fra regjeringen.

– Jeg forholder meg til de rådene vi får fra helsemyndighetene, og Helsedirektoratet har ikke anbefalt oss at vi kan åpne opp for mer nå. Straks vi kommer dit er min beskjed til breddeidretten og fotballen at dere ligger fremst i køen, sier Raja.

@NTB

Dobling i alderspensjon til andre nordiske land de siste ti årene

De siste ti årene har antall personer i andre nordiske land som får alderspensjon fra Norge, omtrent doblet seg, viser nye tall fra Nav.

I juni mottok 27.600 personer i andre nordiske land alderspensjon fra Norge. I juni 2010 var tallet 14.600 personer, som er 13.100 færre.

Ifølge avdelingsdirektør Ole Christian Lien i Nav har det blitt vanligere å jobbe på tvers av landegrensene, og at det er denne utviklingen som gjenspeiles i tallene for opptjeningen til alderspensjon.

– Personer som har jobbet i Norge i deler av yrkeskarrieren, har ofte rett til en viss alderspensjon, sier han i en pressemelding.

@NTB

Wara: Pågripelsen av samboeren var et sjokk

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ga klart uttrykk for at han ikke tror samboer Laila Bertheussen står bak noen av forholdene i tiltalen mot henne.

Wara var tydelig på at han ønsket å avgi forklaring i straffesaken mot sin samboer da retten ble satt torsdag morgen.

– Pågripelsen kom som et sjokk. Jeg trodde hun ikke sto bak noen av hendelsene, svarte Wara med tydelig røst da aktor statsadvokat Frederik Ranke startet utspørringen.

– Det var totalt uforklarlig for meg, og da måtte hun i så fall være i villfarelse, men på det første tidspunktet var kun spørsmål om bilbrann, sa Wara videre.

Ettersom det er Waras egen samboer gjennom 26 år som sitter tiltalt, kunne den tidligere justisministeren ha avstått fra å vitne under straffesaken i Oslo tingrett.

– Jeg ønsker å forklare meg, sa Wara da dommer Yngvild Thue gjorde ham oppmerksom på at han måtte snakke sant dersom han likevel ville snakke i retten.

(©NTB)