Hissig kvinne med kniv pågrepet i Tromsdalen

Politiet i Troms fikk ved 12.30-tiden onsdag melding om en hissig kvinne med kniv i Tromsdalen. Det var beskrivelse av to personer i lag. To patruljer var raskt på stedet, og har tatt hånd om både kvinnen og en mann. Det er kontroll på situasjonen. Patruljene undersøker nå bakgrunnen for episoden.

Politiet melder like før klokken 14 at de har opprettet sak. Politiet sier de får får flere spørsmål fra mediene om dette har en sammenheng med knivstikkingen natt til i år. Så langt har ikke politiet noen indikasjoner på at det er en sammenheng, melder politiet i Troms.

Rykket ut på falsk alarm

Brannvesenet rykket ut med full styrke etter at de fikk en automatisk brannmelding fra Museum nord like etter klokken 12.30 i dag. Det viste seg å være unødig alarm, så mannskapene ble kalt tilbake med en gang.

Busstreiken: Partene møtes usedvanlig tidlig

I dag møtes partene i busstreiken. Riksmekleren har kalt inn partene, som ikke har møttes siden streiken startet for halvannen uke siden.

Dette er oppsiktsvekkende, fordi riksmekleren ber partene ta opp meklingen lenge før loven sier de må gjøre dette. Årsaken til at han tar det uvanlige steget, er at han frykter koronasmitte. Det melder FriFagbevegelse.

Alle bussjåfører i Narvik er tatt ut i streik etter andreuttaket lørdag, og ingen busser går. Dette inkluderer også Flybussen og skoleruter. Det er foreløpig ikke varslet ytterligere opptrapping av streiken.

Rekordlavt antall omkomne i trafikken i september

Norge har aldri hatt så lave dødstall i septembertrafikken som i år. Kun fire personer omkom i september, mot ti samme måned i fjor.

I fjor omkom 75 personer i årets ni første måneder, og i år er tallet 71. Det er også totalt historisk lave dødstall, viser Statens vegvesens foreløpige tall.

Det var tre menn og en eldre kvinne som mistet livet i septembertrafikken. Ulykkene skjedde i Troms og Finnmark, Møre og Romsdal, Innlandet og Viken. To var på sykkel og to satt i personbil. Tre av ulykkene var utforkjøringsulykker.

Verken Rogaland, Vestland, Nordland, Oslo, Vestfold og Telemark, Trøndelag eller Agder opplevde dødsfall i trafikken i september.

For første gang siden de tøffe sommermånedene, der halvparten av de omkomne i trafikken i juni, juli og august var relatert til MC-ulykker, er det heller ingen som omkom i motorsykkelulykker i september.

@NTB

Vekterne trapper opp streiken neste uke

Arbeidsmandsforbundet tar ut ytterligere 341 vektere i streik fra og med mandag. Da vil over 1.500 vektere være i streik.

I Narvik ble tre vektere tatt ut i første streikeuttakl

Når streiken trappes opp mandag er det så å si bare vektere i Securitas og Avarn Security som tas ut, skriver FriFagbevegelse.

Stavanger er byen som rammes hardest, der vil 54 nye vektere streike, mens 45 nye vektere tas ut i streik i Drammen. Streiken har vart siden 16. september, og ble trappet opp forrige uke.

– Det er ikke noe dramatisk nytt i dette streikeuttaket, vi bare øker antallet, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen i Arbeidsmandsforbundet.

– Vi ønsker å skjerme flyplassene, som allerede er nok rammet av korona. I tillegg ønsker vi å skjerme alt som er helserelatert. Vi vil i minst mulig grad ramme tredjepart, understreker Mikkelsen.

@NTB

Statnett tapte i retten – må betale eiendomsskatt

Det er Statnett og ikke grunneiere som skal betale eiendomsskatt for grunnen under kraftlinjene, har Oslo tingrett bestemt.

Statnett mente grunneierne må betale eiendomsskatt. Men de tre kommunene Sauda og Suldal i Rogaland og Ås i Viken saksøkte det statlige foretaket som har ansvar for strømnettet i Norge. Onsdag ga Oslo tingrett kommunene medhold, skriver Nationen.

Flere kommuner har innført eiendomsskatt, som utløses når grunnen bygges ut, for eksempel med kraftlinjer. Retten påpeker at det er statens anlegg på tomten som utløser eiendomsskatten, og at det dermed er Statnett som er «den skattemessige eier» av grunnen under kraftlinjene.

Ordfører Asbjørn Birkeland i Sauda mener det ville bli vanskelig å få aksept for bygging av nye kraftlinjer dersom Statnett fikk medhold.

– Da ville ikke grunneieren bare miste råderett over eiendommen, men ville måtte betale eiendomsskatt i tillegg, sier han til avisen.

Landssammenslutningen for Vasskraftkommuner (LVK), som har vært partshjelper for de tre kommunene, påpeker at saken i utgangspunktet berører alle kommuner med kraftledninger.

– Jeg synes det er uheldig at et statsforetak velger å saksøke kommunene for å få endringer i eiendomsskatten, sier LVKs leder Torfinn Opheim i en epost til NTB.

Statnett har en måned på seg til å avgjøre om de vil anke saken.

@NTB

Ingen planer om å begrense reising i Norge

Regjeringen har ingen planer om å legge begrensninger på reiseaktivitet internt i Norge, lover statsminister Erna Solberg (H).

– Det vil ikke være lurt. Det er blant annet litt tilfeldig hvor smitten dukker opp, og vi ser at smittede personer uten symptomer kan komme reisende uten at noen vet om det, sa statsministeren som svar på spørsmål om det kan bli aktuelt å legge begrensninger på reising mellom kommuner med høyt og lavt smittenivå.

– Det er ingen forslag om begrensninger på innenlands bevegelse. Jeg synes at for eksempel studenter skal få komme hjem til mor til jul, understreket Solberg.

Hun oppfordret heller folk i områder med smitteøkning om å la seg motivere til å slutte opp om lokale smitteverntiltak etter at det nå blir gjort nasjonale lettelser.

@NTB

Statsministeren lokker med lokale lettelser etter hvert

Statsminister Erna Solberg (H) ber folk som opplever strengere lokale smitteverntiltak enn de nasjonale, la seg motivere av at det nå lempes på restriksjonene.

– Til dere som bor i områder med økt smitte, og som fortsatt må vente på de lettelsene vi skal gjøre mot slutten av neste uke, jeg håper at dette vil være en ekstra motivasjon til å slutte opp om smitteverntiltakene som lokale myndigheter har iverksatt, sa Solberg.

På en pressekonferanse onsdag kunngjorde hun at gjenåpningsprosessen så vidt er i bevegelse, igjen, med enkelte lettelser i restriksjonene. Hun ba tiltaksstøtte nordmenn i områder med smitteøkning følge smittevernrådene.

– Sånn at vi får ned smitten og dermed kan lette på tiltakene også der dere bor, sa hun.

@NTB

Regjeringen letter på noen av de nasjonale tiltakene

Statsminister Erna Solberg (H) mener at norske kommuner nå har bedre kontroll på testing og smittesporing og letter flere nasjonale koronarestriksjoner.

Blant tiltakene som lettes på, er den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt. Videre startes det en forsiktig gjenåpning av breddeidretten, samt blir det noen unntak i forskriften om enmeterskrav i noen arrangementer.

Regjeringen åpner også for at inntil 600 personer kan være til stede samtidig på utendørsarrangementer, fordelt på grupper på inntil 200 personer.

– Vi er nå i en annen situasjon enn da vi stengte ned i mars. Kommunene har rustet opp beredskapen, og vi har mer kunnskap om koronapandemien. Det gjør at vi kan målrette tiltakene bedre slik at belastningen for den enkelte og for samfunnet blir minst mulig. Vi kan derfor åpne opp for enkelte lettelser nasjonalt, sier statsminister Erna Solberg.

@NTB

Ber om at taxisjåfører blir prioritert i vaksinekøen

I et brev til Folkehelseinstituttet ber Norges Taxiforbund om at taxisjåfører føres opp på prioritert liste over dem som tidlig får tilbud om influensavaksine.

Forbundet vil også at yrkesgruppen skal prioriteres når det kommer en koronavaksine.

I brevet peker direktør Hanne Skåle Thowsen på at taxisjåførene er i hyppig kontakt med publikum, og at de har et særlig ansvar for å gi tilbud til alle, særlig dem som ikke kan ta annen ordinær transport og passasjerer i risikogrupper.

– Norges Taxiforbund anmoder derfor om at denne yrkesgruppen blir prioritert når vaksinene skal fordeles. Etter vår oppfatning vil dette være samfunnsnyttig og gi god effekt av vaksinene fordi man kan begrense smittespredning, sier Thowsen i en pressemelding.

@NTB

Norge og Storbritannia signerer ny rammeavtale for fiskerisamarbeid

Norge og Storbritannia signerer onsdag en ny bilateral rammeavtale for fiskerisamarbeid mellom landene.

Avtalen vil tre i kraft fra 1. januar 2021, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Avtalen legger til rette for fiskerisamarbeid om kontroll, lisensiering og forskning. I tillegg gir den partene mulighet til å avtale gjensidig rett til hverandres fiskerisoner og til bytte av fiskekvoter, står det i pressemeldingen.

Avtalen blir signert etter et videomøte mellom fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) og hans britiske kollega George Eustice. Avtalen blir signert i London av Eustice og Norges ambassadør til Storbritannia Wegger Chr. Strømmen.

@NTB

49 nye smittede registrert i Oslo det siste døgnet

I løpet av det siste døgnet er det registrert 49 koronasmittede personer i Oslo.

Tirsdag var det 44 nye smittetilfeller, mens det ble meldt om 32 nye smittede i hovedstaden mandag.

Antall smittede i hovedstaden er 626 de siste 14 dagene, ifølge statistikk fra helseetaten i Oslo kommune. Det tilsvarer 90,2 smittede per 100.000 innbyggere.

Det er fortsatt flest menn som er rapportert smittet, og aldersgruppen 20–29 år har absolutt flest tilfeller registrerte smittede med 231 tilfeller.

Det er bydelene St. Hanshaugen og Stovner som har flest smittede, med henholdsvis 154,1 og 144,1 smittede per 100.000 innbyggere. Lavest er smittetallet i bydelene Vestre Aker og Ullern, med henholdsvis 19,9 og 31,8.

Fra og med tirsdag iverksatte Oslo kommune en rekke nye tiltak, blant annet påbud om munnbind på kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.

Samtidig ble et forbud mot innendørs arrangementer med flere enn 50 deltakere uten faste sitteplasser innført. Det pålegges også alle skjenkesteder å ha et system for registrering av gjester for å gjøre smittesporingen mer effektiv.

@NTB

Høyre og Ap tilbake på ny måling

Etter et halvt år med jevn oppgang går Høyre ned 4,2 prosentpoeng på NRKs måling for oktober. De er likevel større enn Ap, som går ned 2,3 prosentpoeng.

Høyre ender på 24,1 prosent, mens Arbeiderpartiet får 21,7 prosent oppslutning.

Bortsett fra en liten nedgang i junimålingen (-0,7) har Høyre gått opp på samtlige av NRKs målinger siden februar, da partiet lå på 18,3 prosent.

Frp (14,4) passerer Sp (13,1) og er tredje største parti etter en oppgang på 3,0 prosentpoeng. Sp er opp 0,9 prosentpoeng.

Sammen med Rødt (5,2), SV (7,1) og MDG (4,9) danner likevel Ap og Sp et klart flertall med totalt 95 mandater.

Høyres regjeringskolleger KrF (3,0) og Venstre (3,6) er begge opp 0,2 prosentpoeng.

@NTB

Streik rammer Johan Sverdrup-plattformen

Lederne ble ikke enige med Norsk olje og gass og tar ut 43 medlemmer på Johan Sverdrup-plattformen i streik. For Industri og Energi og Safe ble det enighet.

Ifølge Lederne stenges nå Johan Sverdrup-plattformen ned.

– Streiken kommer fordi vi ikke ser vilje til å diskutere avtale for våre medlemmer knyttet til nye former for drift av plattformene, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i en kommentar.

Meklingsfristen for sokkelavtalene gikk ut ved midnatt, men forhandlingene fortsatte på overtid. Rett før klokka 6 meldte Lederne at det blir streik.

For Industri Energi ble det enighet, opplyser forbundet.

– Jeg er fornøyd med at vi har klart å komme til enighet om et oppgjør som er i tråd med frontfaget, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud.

Også Safe kom til enighet.

– Resultatet er moderat, og partene forutsetter at det føres konkrete og reelle lokale lønnsforhandlinger i operatørselskapene, opplyser forbundet.

@NTB