Fremovers nyhetsstudio 27. mai 2020

DEL

Bevæpnet politi rykket ut til kjøpesenter i Tromsø

Bevæpnede politipatruljer rykket ut etter melding om observasjon av en mann som muligens bar skytevåpen inne på Nerstranda kjøpesenter i Tromsø sentrum i kveld, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Politiet fikk etterhvert kontakt med vedkommende, uten dramatikk.

Det viste seg at mannen ikke hadde skytevåpen, men en kniv i et belte under skjorta.

- Vedkommende anmeldes for bæring av kniv på offentlig sted og ble videre dimitert på stedet, opplyser Troms politidistrikt.

Ras i turområde på Ankenes

Politiet meldte klokken 23.38 tirsdag kveld om at det var gått ett eller flere jordras ved Millejordveien på Ankenes. Politiet stengte veien, og kommunen jobbet videre med sikring av stedet. Ingen personer skal ha blitt skadet i forbindelse med hendelsen, opplyser politiet. Veien er fortsatt stengt onsdag morgen, og beredskapsansvarlig Iris Bartholsen sier følgende.

– Vi har sendt ut folk nå på morgenen for å undersøke omfanget, og vet mer i løpet av formiddagen, sier hun og oppfordrer folk til å ikke bryte sperrebåndene som er satt opp ved inngangen til veien.

Minimumsnivået for flytilbud i Norge forlenges

– Fly er viktig for næringslivet og personer som utfører samfunnskritiske funksjoner rundt i vårt langstrakte land. Derfor forlenger vi avtalen med flyselskapene om et grunnleggende tilbud i hele landet da det i situasjonen vi er i nå ikke er grunnlag for kommersiell drift. Vi utvider i tillegg avtalene med nye ruter i Nord-Norge, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Departementet har inngått avtale med Widerøe, SAS og Norwegian om grunnleggende tilbud av flytransport. Avtalene ble inngått 25. mars og skulle vare til 31. mai. Nå forlenges avtalene til 30. juni.

Fra 1. juni vil alle de ni kortbanene som har vært stengt åpne igjen. For Evenes betyr dette at SAS og Norwegian skal ha minimum 2 daglige avganger hver seks dager i uken. Totalt minimum 12 rundturer hver uke.

I Lofoten vil departementet styrke tilbudet på ruten Leknes - Bodø.

Ingen koronapasienter i Nord-Norge

34 koronasmittede pasienter er onsdag innlagt på norske sykehus. Det er tre færre enn dagen før. Sju pasienter får behandling i respirator.

Antall pasienter i respirator er det samme som tirsdag, viser tall fra Helsedirektoratet.

Av de 34 er 29 pasienter er innlagt i region Helse sør-øst, tre er innlagt i Helse Midt-Norge og to ved Helse vest. Helse nord har nå ingen innlagte pasienter.

Blant helseforetakene med flest innlagte koronapasienter er Oslo universitetssykehus med ni, Akershus universitetssykehus med seks og St. Olavs hospital med én.

Ved midnatt var 8.383 personer bekreftet smittet med koronavirus i Norge, ifølge tall fra MSIS.

(©NTB)

Sverige med verdens høyeste covid-19-dødelighet to uker på rad

I to uker på rad har Sverige hatt verdens høyeste covid-19-dødelighet i forhold til folketallet, viser en analyse.

Onsdag lå dødstallet i Sverige på 5,4 døde per million innbyggere, regnet ut fra et gjennomsnitt over de siste sju dagene.

Tilsvarende tall onsdag for Danmark var 0,3, 0,28 for Finland og 0,05 for Norge, skriver Expressen.

20. mai hadde Sverige 6,1 dødsfall per million innbyggere i gjennomsnitt de siste sju dagene.

Tallene er utarbeidet av Universitetet i Oxford og den ideelle organisasjonen Global Change Data. Resultatene oppdateres fortløpende og legges ut på nettsiden Our World in Data.

Kun fem nye koronainnleggelser på én uke – og ett dødsfall

Folkehelseinstituttet (FHI) har kun registrert ett nytt koronadødsfall og fem nye sykehusinnleggelser i løpet av forrige uke. Og nedgangen ventes å fortsette.

Antall nye smittetilfeller faller også videre, og i løpet av uke 21 var det 325 kommuner som ikke hadde noen nye påviste smittetilfeller.

– De siste åtte ukene har det vært stadig færre påvisninger av covid-19. Andelen som tester positivt har falt flere uker på rad og var nede på 0,6 prosent de siste to ukene. Antallet sykehusinnleggelser som følge av covid-19 har vært 15 eller lavere de siste fire ukene, og siste uke var det kun en ny innleggelse i intensivavdeling som følge av covid-19, skriver FHI i den siste ukesrapporten.

De siste ukene har det også vært en nedgang i antall meldte tilfeller hos barn og unge under 20 år, selv etter at skolene og barnehagene åpnet. I uke 17 ble det meldt om 78 nye påviste tilfeller i denne aldersgruppen, mens det i uke 21 var 19 nye tilfeller. Nedgangen kommer til tross for at testkapasiteten er fordoblet.

Dette har ført til at regjeringen onsdag kunngjorde at de letter ytterligere i smitteverntiltakene for skoler og barnehager. Fra 2. juni kan hele klasser og barnehageavdelinger igjen være samlet.

Dagpenger kan drøye til slutten av juli

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier Nav ikke regner med å være à jour med utbetaling av dagpenger før i slutten av juli.

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag kunne Isaksen fortelle at Nav har seksdoblet sin behandlingskapasitet. Men samtidig kom det i løpet av én uke i mars mer enn hundre ganger flere søknader om dagpenger enn i en normaluke.

Konsekvensen er ifølge Isaksen at Nav først i slutten av juli regner med å være à jour med dagpengene.

Samtidig skal det innføres en ny ordning for lønnskompensasjon. Den skal etter planen komme på plass i første halvdel av juni, og utbetalinger vil da kunne skje i løpet av noen dager når arbeidsgivere melder inn krav.

Arbeids- og sosialministeren kom med opplysningene som svar på et spørsmål fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han påpekte at mange permitterte fortsatt venter på penger og har havnet i en svært utsatt situasjon.

– De får ikke utbetalt penger, mens regningene til husleie, barnehage og strøm fortsetter å komme, sa Støre.

Isaksen viste til at Norge på få måneder er kommet opp i 450.000 permitterte og ledige, og at Nav er testet til det ytterste.

– Vi er inne i en veldig, veldig alvorlig krise, sa han.

(©NTB)

Arbeidsledigheten på 3,6 prosent

Det var 101.000 arbeidsledige personer i mars, og arbeidsledigheten var dermed på 3,6 prosent, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Det er en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra desember. Tallene er hentet fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå.

(©NTB)

Artikkeltags