Barn drev til havs på flåte

Det er iverksatt en redningsaksjon i Malangen i Troms etter at to barn har drevet fra land på en oppblåsbar flåte. Luftambulansen og mobiliseringsbåt fra KV Harstad er på vei til stedet, melder politiet på Twitter.

SISTE: Like etter klokken halv seks melder politiet at ungene har drevet i land på en øy, og skal være i sikkerhet.

Regjeringen foreslår å endre genteknologiloven for å prøve nye koronamedisiner

Et forslag om å endre genteknologiloven for å prøve ut GMO-legemidler for å behandle covid-19 er sendt ut på høring, med frist 18. august.

Den nye forskriften innretter norsk lov etter en forordning fra EU som ble vedtatt 15. juli i år. Den unntar kliniske utprøvinger av legemidler med genmodifiserte organismer fra krav om godkjenning eller risikovurdering etter GMO-regelverket, om legemidlene er for behandling eller forebygging av koronaviruset.

Klima- og miljødepartementet skriver at forskriftsendringen er viktig i forbindelse med Norges aktive og betydelige rolle i det globale arbeidet med utvikling av legemidler og vaksiner mot covid-19.

Coop kaller tilbake pizzaprodukt

Coop kaller tilbake 736 utgaver av produktet Pizza kit 600 gram, fordi pizzasausen i pakningen kan inneholde spor av metall.

Det dreier seg om produkt med holdbarhetsdatoene 23.7.2020, 6.8.2020 og 13.8.2020.

Det ble oppdaget at røret som suger pizzasausen opp i glassene, flasset. Det er ikke gitt utslag på metall under røntgenundersøkelser før pakking.

– Vi ønsker sammen med leverandøren likevel å trekke produktet. Kundene skal være trygge på den maten de kjøper hos Coop, derfor ønsker vi å være på den sikre siden og trekker produktet fra alle våre butikker. Vi oppfordrer kunder som har kjøpt produktet med de spesifikke holdbarhetsdatoene om å levere produktet tilbake til butikk, slik at de kan få refundert pengene, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Produktet det gjelder, er fjernet fra butikkene.

Varehandelen skjøt ytterligere fart i juni

Etter en solid vekst denne koronavåren, skjøt detaljhandelen ytterligere fart den første sommermåneden.

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp med hele 5,7 prosent fra mai til juni 2020, viser sesongjusterte tall. Dette skjer etter en oppgang på 2,8 prosent fra april til mai, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Som en følge av koronaviruset og restriksjoner i forbindelse med dette ser det ut til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum av enkelte varegrupper. I tillegg påvirkes handelen i Norge av betydelig redusert grensehandel, skriver byrået i en melding.

De største bidragene til den samlede veksten kom fra dagligvarebutikker og klesbutikker. Klesbutikkene ble hardt rammet av innføringen av smitteverntiltak og opplevde derfor en stor nedgang i omsetningsvolumet i starten av koronapandemien. Det kan forklare noe av veksten i juni, men omsettingsvolumet steg enda høyere enn før koronapandemien satte inn.

Bensinstasjoner og skobutikker bidro også til den samlede veksten.

Båt savner eier

En Yamaha-båt ser ut til å ha blitt etterlatt. Politiet leter nemlig etter hvor eieren kan være. Båten er funnet ved Øyjord.

9.132 registrerte koronatilfeller i Norge – 15 flere det siste døgnet

Det var registrert 9.132 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til tirsdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Dette er en økning på 15 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 21 tilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt sju personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Mandag var det registrert 255 døde som følge av sykdommen. Det er ikke meldt om nye dødsfall i Norge siden fredag 17. juli.