Norrbotten blir rødt fra lørdag

Fra og med lørdag vil kun en svensk region være gul, og hele Europa utenfor Norden vil være farget rød, skriver VG.

Det betyr at Norrbotten, Värmland, Västernorrland og Gotland også blir rød.

Regjeringens nye reiseråd gjelder fra midnatt natt til lørdag. Dette betyr at du må i ti dagers karantene når du kommer hjem, hvis du reiser til røde soner eller land.

Regjeringen ber folk unngå å reise til gule land og områder, dersom det ikke er helt nødvendig.

Fikk Bardu kommunes kulturpris

Randi Aasvang Hansen har fått Bardu kommunes kulturpris for 2020. Prisen ble delt ut av hovedutvalget for Omsorg og oppvekst på møtet 8. oktober. Prisen skal deles ut til "enkeltpersoner, foreninger eller institusjoner som har gjort en særlig fortjenstfull innsats for kommunens kulturliv, innenfor det utvidete kulturbegrepet".

Prisen er på 10.000 kroner og et diplom laget av Alvin Jensvold.

Hansen får prisen for sin mangesidige virksomhet og frivillige arbeid i Bardu Røde kors. Hun har vært medlem i styret i 27 år, og har viet mye av tiden sin til arbeid i Røde kors. Randi bruker all sin fritid på arbeidet og engasjerer mange av sine nærmeste som hjelpere. Hun har vært en drivkraft i mange tiltak som er blitt realisert.

Hærens musikkorps tar med operasanger og komiker når de drar ut på nyttårskonsert

Operasangeren Adrian Angelico, komiker Vidar Magnussen og dirigent Christan Eggen er stjernelaget som sammen med Hærens musikkorps skal fyre av startskuddet på kulturåret 2021, skriver Hærens musikkorps i en pressemelding.

Tromsøværingen Adrian Angelico gjorde mangt et nordnorsk og samisk hjerte stolt da han i TV-serien Muitte Mu kombinerte joik med klassisk sang. Angelico har spesialisert seg på, så kalte, bukseroller i mezzo-leiet og hans internasjonale karriere har skutt fart.

Årets programleder, Vidar Magnussen, er særlig kjent fra NRKs situasjonskomedie «Side og side» og «Underholdningsavdeling». Morgendagens publikummere kjenner han nok best som den skumle Ole Winter fra julekalenderen «Snøfall».

Dirigenten, komponisten og pianisten Christian Eggen er en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i norsk musikk.

I hele 27 år har Hærens musikkorps tradisjonsrike Nyttårskonsert gått av stabelen i starten av januar, og 15. januar spiller de på Narvik kulturhus.

Kvæfjord og Ibestad sier ja til kraftfusjonen

Kommunestyret i Kvæfjord og kommunestyret i Ibestad vedtok i dag å si enstemmig ja til fusjon mellom Hålogaland Kraft og Nordkraft. Etter at Harstad kommune sa ja i forrige uke, Gratangen og Lødingen denne uken, gjenstår det nå behandling og vedtak i to eierkommuner, melder Nordkraft i en pressemelding

– Det var god stemning i kommunestyret i Kvæfjord, forteller adm. direktør Ida Texmo Prytz i Hålogaland Kraft. Prytz var til stede da saken ble behandlet.

– Vi er veldig fornøyde med at fem eierkommuner nå har besluttet å si ja, sier hun.

Selskapene jobber derfor videre med prosessen som før, og venter spent på behandlinga i de øvrige eierkommunene. Dersom alle kommunene vedtar et ja til fusjon, blir den endelige formelle beslutningen tatt i ekstraordinære generalforsamlinger i Hålogaland Kraft og Nordkraft i slutten av oktober.

Narvik-elever på fylkestoppen i årets gå-til-skolen-aksjon

Årets gå-til-skolen-aksjon Beintøft er over, og av resultatlistene kan man se at Narvik-elevene har vært flinke til å ta beina fatt på skoleveien.

Skistua barneskole er på fjerdeplass for skoler i Nordland, med sine 2037,5 kilometer gått. På topp 10-lista fordelt etter kommune, er også Narvik på en fjerdeplass, med totalt 2429,9 kilometer.

Gå-til-skolen-aksjonen «Beintøft» ble arrangert av Miljøagentene. 2200 klasser og 53.000 elever har deltatt, og til sammen gått 1.092.234 kilometer, noe som ifølge aksjonen tilsvarer 27 runder rundt jordkloden.

Meteorologen: Uvanlig varmt i Narvik

Det er uvanlig varmt i Narvik og resten av Nord-Norge nå, ifølge Meteorologisk institutt.

Klokka 06 var det målt nesten 12 varmegrader i Narvik. mens det klokka 12 hadde kommet helt opp i 16 varmegrader.

Høstferien blir varmere i Nord-Norge, melder Meteorologisk institutt på sine nettsider.

– Det blir varmere i Nord-Norge. Høsten er en av sesongene som har størst oppvarming, så det er ikke overraskende at høstferien også er varmere nå enn før, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet til met.no.

Fyllekjørte uten førerkort

Klokka 01.34 natt til torsdag stoppet politiet en bil i Narvik sentrum. Bilføreren var en mann i 30-åra, og mistenkes for ruspåvirket kjøring.

Mannen hadde heller ikke førerkort. Politiet tok bevissikring på stedet og anmeldte bilføreren for forholdet.

Promillekontroll i Bjerkvik

Ti bilførere ble kontrollert da politiet hadde ruskontroll i Bjerkvik. Ingen av de som ble sjekket hadde promille.

Fortsetter som politimester

Astrid Elisabeth Nilsen fortsetter som politimester i Troms politidistrikt, skriver politiet i en pressemelding.

I november i fjor gikk Ole Bredrup Sæverud midlertidig inn som politimester i Sør-Øst da Christine Fossen gikk til Justisdepartementet. Visepolitimester i Troms, Astrid Nilsen gikk inn som politimester i Troms. Endringen gjaldt da for ett år. Nå har Sæverud takket ja til å forlenge perioden i Sør-Øst med et år, Nilsen forlenger også sin periode i Troms med et år.

Astrid Elisabeth Nilsen er jurist har jobbet som politijurist, vært leder av Forvaltningsenheten og vært visepolitimester i Troms siden 1. januar 2017.

-Jeg er glad og takker for tilliten som er vist meg. Jeg ser frem til å jobbe videre med ledergruppen, fagforeninger, ansatte og samarbeidsaktører i Troms politidistrikt, sier Astrid Elisabeth Nilsen i pressemeldingen.

Hamarøybussen på plass fra 1. november

– Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass Hamarøybussen igjen, sier en fornøyd fylkesråd for transport og infrastruktur, Bent-Joacim Bentzen (Sp) i en pressemelding.

Det har vært gjennomført mange møter og stort engasjement fra kommunene Hamarøy, Steigen, Sørfold og Fauske. Alle er fornøyd med at busstilbudet mellom Hamarøy og Bodø nå reetableres.

-Dette tilbudet er viktig både som supplement for reisende mellom Bodø og Fauske, men mest av alt er det viktig for dem som bor nord for Fauske som her får en god mulighet til å reise kollektivt til Fauske sentrum for å benytte seg av tjenester og handel. Det har vært en god dialog med fylkesråden om vakuumet som oppsto da denne bussruten ble tatt ut. Nordland fylkeskommune har lyttet og gjort tilpasninger så langt det har vært mulig, sier ordfører på Fauske, Marlen Rendall Berg.

Også ordfører i Hamarøy, Britt Kristoffersen er glad for at denne saken nå har funnet sin løsning.

– For Hamarøys befolkning er det viktig å ha god kommunikasjon til både Fauske og Bodø, gjennom tidlig bussforbindelse Hamarøy-Fauske-Bodø og hurtigbåt Hamarøy-Bodø. Derfor er det med stor glede jeg ser frem til at Hamarøybussen snart kan tas i bruk.

Ny rekord i antall som har besteget Kebnekaise

Cirka to kilometer fra Kebnekaise fjellstasjon er det en teller som registrerer hvor mange som passerer på vei mot fjelltoppen Kebnekaise. I år har 13.900 personer passert, skriver Norrländska socialdemokraten.

I 2013 var tallet 8.700 og i 2014 10.000.

Det store antallet passeringer i år skyldes trolig at flere svensker har feriert i sitt eget land.

Smittetallene stiger i Tromsø

Alle de ansatte som var på jobb i helgen på Prelaten i Tromsø er i karantene eter at en ansatt har testet positivt på Covid-19, skriver Nordlys.

Tidligere denne uken meldte Tromsø kommune om smitte i forbindelse med et arrangement på Driv. en person som jobber på UNN testet positivt. En deltidsansatt på Sør-Tromsøya har også testet positivt.

Storbritannia innfører passkrav for EU-borgere til neste år

Britene vil kreve pass for reisende fra EU fra neste høst. Lastebiler som skal motsatt vei, må fra nyttår ha egne papirer for å kjøre inn i grensefylket Kent.

Passkravet innføres i oktober 2021 og gjelder også reisende fra EØS-land og Sveits. De kan ikke lenger bruke nasjonale ID-kort, opplyser den britiske regjeringen torsdag.

– Utfasing av bruken av ID-kort, som er blant de minst sikre dokumentene ved grensen, er et viktig skritt for å gjøre grensen sikrere, sier innenriksminister Priti Patel.

I en oppdatering av grensereglene bekrefter regjeringen at lastebiler som skal ta korteste vei over Kanalen, fra nyttår må ha en egen tillatelse for å kjøre inn i Kent fylke. Planene for dette har ført til oppgitthet blant mange, særlig fra brexitmotstandere. De påpeker at landet går fra å ha åpne grenser mot Europa, til at man ikke engang kan kjøre inn i landets sørøstligste fylke uten å ha papirene i orden.

– Med under tre måneder igjen, må bedrifter begynne å forberede seg på nye prosedyrer, enten vi får på plass en avtale med EU eller ikke, sier Michel Gove, ministeren som har ansvar for å forberede landet på livet utenfor EU. Overgangsperioden etter vinterens utmelding går ut ved årsskiftet.

@NTB

Kong Harald skal hjerteklaffopereres

Kong Harald blir torsdag innlagt på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte hjerteklaff, opplyser Slottet.

Operasjonen skal skje fredag.

Kong Harald gjennomgikk også en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005. Det ble da satt inn en kunstig hjerteklaff. Slike hjerteklaffer har en levealder på 10 til 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid, melder kongehuset.

Inngrepet skal utføres via lysken med lokalbedøvelse. Kongen skal være våken mens dette foregår.

– Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier Kongens livlege Bjørn Bendz.

Kong Harald ble utskrevet fra Rikshospitalet mandag 28. september. Han ble innlagt tre dager før på grunn av tung pust. Kronprins Haakon overtok da kongens faste programposter.

@NTB

Koronapasient døde ved Oslo universitetssykehus

En koronasmittet pasient ved Oslo universitetssykehus er død, melder VG. Det koronarelaterte dødsfallet er det 20. ved sykehuset.

Av personvernhensyn kan ikke sykehuset oppgi ytterligere informasjon om den avdøde, ifølge avisa.

Det siste totaltallet på koronarelaterte dødsfall kom fra Folkehelseinstituttet onsdag. Da var det registrert 275 slike dødsfall her til lands.

@NTB

Fare for streik i bryggeri- og mineralvannfabrikker

880 ansatte i 33 norske bryggeri- og mineralvannbedrifter er klare til å gå ut i streik lørdag, dersom det ikke blir enighet i meklingen som starter torsdag.

Bedriftene som kan bli rammet av mulig streik, er spredt over hele landet, opplyser Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i en pressemelding.

Meklingen mellom NHO Mat og drikke og arbeidstakerorganisasjonen starter hos Riksmekleren torsdag. Meklingsfristen er ved midnatt natt til lørdag.

(©NTB)

80 nye koronatilfeller registrert i Oslo siste døgn

I løpet av onsdag ble det registrert 80 nye smittetilfeller av covid-19 i Oslo. Det er 33 flere enn dagen før.

I løpet av tirsdag ble det registrert 47 nye tilfeller i hovedstaden, mens det dagen før ble registrert 54 nye smittetilfeller.

Antall smittede de siste 14 dagene er 649, ifølge Oslo kommunes koronastatistikk.

Det er fortsatt flest menn som er smittet i hovedstaden. 356 av de smittede de siste to ukene er menn, mens 280 er kvinner.

Aldersgruppen med flest smittede er 20 til 29 år. 239 personer i denne aldersgruppen er smittet, mens 144 personer i aldersgruppen 30 til 39 år er smittet.

@NTB

Enighet i energioppgjøret i natt

Partene i energioppgjøret kom til enighet på overtid natt til torsdag. Oppgjøret omfattet blant annet ansatte i energiselskapene ute i distriktene.

– Det har vært krevende, men vi fikk økt minstelønnen og innført et viktig likestillingstiltak uten en unødvendig tur til riksmekler, sier Geir Aasen, leder av forhandlingsdelegasjonen i EL og IT-forbundet.

Enigheten omfatter blant annet at minstelønnssatsen økes med over 17.000 kroner, noe som vil komme lærlinger og lavtlønte til gode. Partene er også blitt enige om et generelt tillegg på 2.500 kroner fra 1. juli.

Det har vært flere saker og varslinger om trakassering i energibransjen, derfor var et sentralt mål for forhandlingene å trygge kvinners hverdag på arbeidsplassen, heter det i en pressemelding fra forbundet.

Energiavtalen 1 er hovedtariffavtalen som omfatter blant annet ansatte i energiselskapene ute i distriktene. EL og IT-forbundet ledet forhandlingene med KS Bedrift/Samfunnsbedriftene, og møte sammen med Fagforbundet, Delta og Parat.

Medlemmene av EL og IT-forbundet har frist til 29. oktober med å gi sitt endelige svar.

@NTB

@NTB

@NTB

@NTB