Kjørte i 102 kilometer i timen i 80-sone

Utrykningspolitiet har hatt kontroll på E10 i Gullesfjord onsdag kveld. Resultatet er at fire bilførere har fått forenklet forelegg. Tre av foreleggene er for høy fart. Den høyeste målte hastigheten var 102 kilometer i time n i 80-sonen. Det fjerde forelegget ble gitt på grunn av en farlig forbikjøring, melder politiet i Nordland på Twitter.

Politiet med trafikkontroll på Fagernesveien

På morgenen tirsdag har politiet gjennomført trafikkontroll på Fagernesveien. Ifølge operasjonssentralen hos Nordland politidistrikt har patruljen hatt trafikkontroll med tanke på adferd. 30 kontrollerte førere ble kontrollert – uten at politiet fant noen grunn til å reagere. Det melder politiet selv på Twitter.

Advarer mot ny bølge av e-postangrep

I løpet av de siste fire månedene har mer enn 30 norske kommuner blir rammet av e-postangrep. Nå advares det mot en bølge av nye angrep.

– Vi er inne i en bølge av e-postangrep mot offentlige virksomheter nå, og må forvente at flere kommuner og andre offentlige etater vil bli rammet i dagene og ukene som kommer, mener leder for Kommunenes CSIRT, Bjørn Tveiten i en pressemelding.

Forrige uke skal ti norske kommuner ha blitt rammet av et e-postangrep som påvirket arbeidshverdagen til mer enn 10.000 ansatte.

– Det er sendt ut titusenvis av e-poster med skadevare til en rekke norske offentlige virksomheter fra disse kommunene. Mange av virusene er også innstilt slik at de sover i perioder rett etter et angrep, for så å bli reaktivert. Dette vil høyst sannsynlig blusse opp i bølger, slik vi også så i forrige bølge like før sommeren. Det ser vi tegn på allerede nå.

Kommune-CSIRT er et ressurssenter for å gi råd og veiledning i forbindelse med cyberangrep og andre digitale utfordringer i kommunesektoren.

Viruset som angrep de ti kommunene kalles ifølge Tveiten «Emotet», og tillater angriper en viss fjernstyring av PC-en, mens angrepet før sommerferien var dominert av lekket eller stjålet login-informasjon og påfølgende misbruk av kontoene. Nasjonalt cybersikkerhetssenter har også varslet om at en pågående Emotet-kampanje er observert i Norge.

Også Tromsø vil ha asylsøkere fra Hellas

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) ønsker at Tromsø kommune skal ta imot 50 asylsøkere fra Hellas.

Oslo, Bergen og Trondheim har allerede sagt seg villig til å ta imot et tilsvarende antall.

– Situasjonen er helt prekær for menneskene i Moria, og mange av dem er barn som har levd flere år i en overfylt flyktningleir. Det er en krisesituasjon, og da må vi handle, sier Wilhelmsen i en pressemelding.

Regjeringen varslet onsdag at den vil begynne arbeidet med å hente asylsøkere fra Hellas til Norge nå. Total vil Norge hente 50 asylsøkere fra Hellas.

@NTB

Historisk dårlig for Arbeiderpartiet på ny måling

Arbeiderpartiet får 19,9 prosents oppslutning på en ny måling Opinion har gjort. Det er det dårligste resultatet noen gang på Opinions målinger.

På målingen som er gjennomført for FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå, faller Arbeiderpartiet fra en oppslutning på 24,6 prosent i august til 19,9 prosent i september, skriver FriFagbevegelse.

Det er den laveste oppslutningen Opinion har målt på Arbeiderpartiet siden de begynte målingene i 2007.

Partisekretær Kjersti Stenseng tror den siste tidens uro kan ha bidratt til fallet i oppslutningen.

– Dette er en veldig dårlig måling for Arbeiderpartiet. Vi har hatt en tid nå med mye intern uro og vanskelige saker. Det vet vi påvirker velgere og målinger, sier Stenseng.

Til tross for Aps tilbakegang på 4,8 prosent fra forrige måling, er det fremdeles et solid rødgrønt flertall på målingen. Ap, Sp og SV må likevel ha med seg enten Rødt eller MDG for å danne flertall.

MDG er målingens store vinner med en oppgang fra 2,9 prosents oppslutning i august til 7,5 prosent nå.

Partienes oppslutning i prosent (endring fra august i parentes): Høyre 27,0 (-0,7), Ap 19,9 (-4,8), Sp 16,0 (+0,9), Frp 10,3 (+0,4), MDG 7,5 (+2,9), SV 6,9 (+0,8), Rødt 4,4 (+0,1), KrF 3,9 (+0,6) og Venstre 2,5 (-0,6).

@NTB

Koronasmitten nesten doblet – Norge på rødt nivå

Antall smittetilfeller i Norge nesten doblet seg til 728 i forrige uke. De lokale utbruddene i Bergen og i Fredrikstad og Sarpsborg ligger bak.

Det er registrert 20,6 smittede per 100.000 innbyggere i uke 35 og 36 samlet, skriver FHI i sin nye ukesrapport.

Dermed er smitten i Norge på rødt nivå.

Smittespredningen er aller størst i fylkene Vestland, Oslo og Viken. I Vestland har det de siste to ukene blitt påvist 39 tilfeller per 100.000 innbyggere. For Oslo er tallet 38,1, og i Viken er det 34,1.

Økningen i registrerte smittetilfeller til 728 i uke 36 er nesten en dobling fra normalen i ukene 32–35. I disse ukene har antall smittetilfeller variert fra 357 til 377.

Det er i stor grad de lokale utbruddene i Bergen og i Fredrikstad og Sarpsborg som ligger bak.

«Relativt lavt nivå»

FHIs samlede vurdering er likevel at smittespredningen fortsatt er på et «relativt lavt nivå generelt i befolkningen på nasjonalt nivå».

FHI påpeker også at det ikke er sett noen stigning i sykehusinnleggelser eller dødsfall.

«En forklaring er at smitten de siste ukene primært har forekommet hos yngre personer med lav risiko for alvorlig forløp», skriver FHI i ukesrapporten. «Samtidig bidrar den utstrakte testingen og smittesporingen trolig til at vi oppdager flere tilfeller med et mildt forløp.»

Det såkalte reproduksjonstallet (R) har ifølge FHIs beregninger ligget på 0,72 etter 1. august. Det betyr at hver smittede i snitt smitter 0,72 nye personer.

Sannsynligheten for at R i realiteten er høyere enn 1, beregnes til 19 prosent.

Bare 1,2 prosent har hatt smitte

Alt i alt anslår FHI at 1,2 prosent av befolkningen i Norge nå har vært smittet av koronaviruset.

Dette er bekreftet av ukentlige undersøkelser der nordmenn er blitt invitert til å ta blodprøve for analyse av antistoff mot koronaviruset. Totalt har mer enn 6.000 personer deltatt i disse undersøkelse, og det er påvist antistoffer hos 1,2 prosent av alle som er testet.

Matematiske modeller tilsier samtidig at opptil 2.053 personer var smittsomme i Norge den 7. september

@NTB

Hurtigruten vil finne løsninger for «Tom Cruise-skipet»

Hurtigruten sier de vil finne løsninger etter at næringsminister Iselin Nybø (V) mandag ba dem endre det hun beskriver som en lovstridig praksis.

Det opplyser Anne Marit Bjørnflaten, direktør for myndighetskontakt i rederiet til FriFagbevegelse.

Saken gjelder hurtigruteskipet Fridtjof Nansen som den siste tiden har blitt brukt som hotellskip for «Mission: Impossible»-innspillingen. Stridens kjerne er om bruken av skipet som hotell er i strid med loven eller ikke.

– Vi har sagt til Hurtigruten at vår forståelse av loven er at dette kan de ikke gjøre i dag. Men vi har også gitt klar beskjed om at vi gjør en forskriftsendring for å presisere det i loven fremover, sa næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB etter et møte med hurtigruten mandag.

Hurtigruten har hele tiden hevdet at de er innenfor regelverket. Det gjør de fremdeles, men sier at de nå ønsker å finne løsninger.

– Når statsråd Iselin Nybøs uttaler seg så tydelig, ønsker vi å være konstruktive og finne løsninger. Derfor venter vi ikke til forskriften er på plass, men jobber nå med alternativer for å løse situasjonen. Dette er vi også i dialog med departementet, våre tillitsvalgte og oppdragsgiver om, sier Bjørnflaten.

@NTB

Døde i politiarresten i Kristiansund

Tidens Krav: En innsatt døde tirsdag kveld i politiarresten i Kristiansund politistasjon. Spesialenheten for politisaker er varslet om hendelsen.

Det opplyser Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding onsdag formiddag.

– Det er for tidlig å si noe om hva som er årsaken til at han døde, og Spesialenheten er varslet i saken, sier påtaleleder Elin A. Drønnen i Møre og Romsdal politidistrikt i pressemeldingen.

Pårørende er varslet.

Saken etterforskes og håndteres videre av Spesialenheten. På grunn av dette, ønsker politidistriktet foreløpig ikke å si noe mer om saken, opplyses det i pressemeldingen.

Nedslående nyhet for en av verdens mest lovende koronavaksiner

Test av koronavaksine stoppes etter mulige alvorlige bivirkninger

Testingen av legemiddelgiganten AstraZenecas såkalte Oxford-vaksine er satt på vent etter mistanke om alvorlige bivirkninger hos testpersoner i Storbritannia.

Fase 3-testingen av vaksinen, som utvikles av AstraZeneca og University of Oxford på ulike steder i USA, ble satt på vent etter en gjennomgang av vaksinetestingen, skriver nyhetsnettstedet Stat.

AstraZenecas koronavaksine er i inne i den siste testfases. En talsmann for AstraZeneca beskriver pausen som en «standard rutine som må gjøres når det oppdages en potensielt uforklarlig sykdom i en test».

Vaksinen testes i fase 3 i USA og i fase 2 og 3 i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika.

AstraZeneca regnes som en av de fremste kandidatene til å utvikle en covid-19-vaksine, og EU-kommisjonen har inngått avtale med legemiddelselskapet. Samarbeidet også vil gjelde Norge, opplyste regjeringen i midten av august.

Det er ikke kjent hvem som stoppet testingen, om det var AstraZeneca selv eller et reguleringsorgan.

@NTB