Måtte avlive elgkalv i Narvik: Politiet og viltnemnda måtte fredag ettermiddag avlive en elgkalv i Strandveien. Ifølge politiet var elgkalven syk.

Det ventes full storm i Nord-Norge. Gult farevarsel i Ofoten: Det er sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast i Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Det ventes full storm fra sørvest på utsatte steder her, sent fredag kveld. Vindkastene kan komme på 30 til 35 meter per sekund. Fra fredag kveld ventes det snøvær og kraftig vind fra sør og sørvest som vil gi snøfokk over 500 meter over havet. Sent fredag kveld og natt til lørdag ventes full storm utsatte steder, med kraftige vindkast på 30-35 meter per sekund, melder yr.noLøse gjenstander må sikres, og du bør unngå ferdsel på utsatte steder.

Utlendinger leide flest private hytter i fjor: Utenlandske statsborgere sto for 83 prosent av alle overnattinger på utleide hytter og feriehus i Norge i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).Det ble formidlet 924.000 overnattinger i 2019, hvorav 768.000 var utenlandske og 156.000 norske. Hedmark var med 389.000 overnattinger det fylket som topper listen.Statsborgere fra Danmark, Tyskland og Sverige sto for rundt 70 prosent av alle overnattingene foretatt av utenlandske statsborgere på utleide private hytter og i private feriehus.(©NTB)

Leier ut Arena Elvenes til militærøvelse: I forbindelse med militærøvelsen Cold Respons har det britiske forsvaret leid Arena Elvenes i Salangen. De leier området fra 18. februar til og med 24. mars. Det vil bli støy fra helikopter og annen militær aktivitet i denne perioden. Sivile leietakere og naboer får kjøre til sine leieobjekter og eiendommer, melder Salangen kommune.

Skredområde på Svalbard undersøkes: – Vi har igangsatt etterforskning og vil i løpet av dagen forsøke å komme ut til åstedet, der raset gikk, sier Kjell Lundin, vakthavende hos Sysselmannen, til NTB. Han forteller at de ønsker å få overblikk over fjellsiden, hvor snøen har kommet fra og dokumentere åstedet. Torsdag var det dårlig vær i området. Til tross for fint vær i Longyearbyen betyr ikke det at det undersøkelser lar seg gjøre på Fritjovbreen, der skredet gikk, ifølge Lundin.Han kan ikke fredag formiddag gi ytterligere opplysninger om personene som omkom. Årsaken er at alle de pårørende ikke er varslet ennå. Sergei Tjernikov er turansvarlig hos den russiske turoperatøren Arctic Travel Company Grumant. Han opplyser til NRK at de to omkomne ikke hadde skredsøkere på seg og da de ble tatt av raset. De ble liggende under snøen i en time. Ifølge Tjernikov kjørte de to tyskerne skuter da raset tok dem.Turfølget besto av to guider og fem utenlandske turister. De gjenværende turistene er fra England og Sør-Afrika. Guidene skal avhøres lørdag, mens resten av følget skal avhøres neste uke, melder NRK.(©NTB)

1.100 flere mottok uføretrygd i januar: 353.300 personer mottok uføretrygd i Norge i januar, noe som var en økning på 1.100 personer fra desember måned, ifølge Nav-tall. Andelen mottakere av uføretrygd i arbeidsfør alder var på 10,3 prosent, som er samme andel som i desember, ifølge Navs januarstatistikk. Av de som var nye mottakere av uføretrygd, var 331 under 30 år. Det er fylkene Agder og Nordland som har høyest andel uføretrygdede i landet med henholdsvis 13,8 og 13,7 prosent. Lavest uføreandel har Oslo med 5,9 prosent, etterfulgt av Rogaland og Vestland fylke med 8,7 prosent.(©NTB)

Heltmodige turister berget mann opp fra havet: En mann falt i vannet ved Tungneset på Senja, melder Troms politidistrikt. Alle nødetatene ble varslet. Det var røff sjø i området, og personen karret seg fast til en stein. Mannen ble berget opp av vannet av heltmodige turister. Han er blitt tatt hånd om av disse mens han venter på ambulansen, opplyser politiet.

Snøskredfaren øker i Ofoten og Sør-Troms: Snøskredfaren i Ofoten er moderat fredag, men lørdag melder varsom.no at snøskredfaren er betydelig. Også i Sør-Troms melder det betydelig snøskredfare lørdag. Rådet er å unngå bratt terreng med fersk fokksnø. I Indre Troms er det meldt faregrad to, moderat fredag og lørdag. Her bør man være forsiktig i områder med fersk fokksnø. Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt rett over skoggrensen. I Lofoten og Vesterålen er det betydelig snøskredfare både fredag og lørdag.

Informasjonsmøte om ny barneskole: Narvik kommune har åpent informasjonsmøte om ny barneskole. Møtet er i bystyresalen 27. februar. Møtet er åpent for alle. Rådmannen og prosjektleder vil blant annet fortelle om status i prosjektet. Kommunen ønsker innspill fra befolkningen, skriver Narvik kommune på sine nettsider.

Florian har overtatt som daglig leder: Florian Aschwanden har overtatt som daglig leder i A Markussen AS. Han har også overtatt som leder i styret. Styremedlem er Almar Nils Johan Markussen.

Har innstilt ny rådmann i Evenes: Evenes kommune har i 2020 vært på utkikk etter ny rådmann, etter at Rolf Lossius forlot sin post til fordel for ny jobb i Narvik kommune.Nå melder kommunen at ny rådmann har blitt innstilt. Forhandlingsutvalget i Evenes kommune har innstilt Bjørn Tore Sørensen som ny rådmann.Kommunestyret fatter en endelig beslutning torsdag 27. februar.Les mer her (åpen).Fra venstre: Varaordfører Svein Nilsen (SP), ordfører Terje Bartholsen (AP), rådmannskandidat Bjørn Tore Sørensen og Jan Inge Yttervik (Evenes tverrpolitiske liste). Foto: Evenes kommune

Studentene tjener mindre, men kjøpekraften består: I 2014 ble studiestøtten hevet ut over prisveksten, slik at studentene skulle få bedre råd. Før dette økte studiestøtten i samsvar med prisveksten. Støtten økte da på papiret, men kjøpekraften ble ikke endret. Økningen av studiestøtten bidro i stor grad til å opprettholde studentenes kjøpekraft i perioden fram til 2018, til tross for at studentene tjente mindre på å arbeide ved siden av studiene, ifølge SSB. 90 prosent av studentene i Norge har arbeidsinntekter fra jobb eller næringsvirksomhet.Samtidig som studiestøtten har økt og det er blitt stilt flere krav til studentene for å få deler av studielånet omgjort til stipend, har antallet studenter som står på eksamen, økt.(©NTB)

11 prosent av studentene dro på utveksling: 11 prosent av studentene ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet var på studentutveksling i utlandet i 2019. Det viser en oversikt fra Kunnskapsdepartementet. På topp i oversikten finner vi Norges handelshøyskole i Bergen med 60 prosent utveksling, skriver NRK Troms.

Ny daglig leder: Lavangen Boligselskap AS har fått ny daglig leder. Den nye daglige lederen er Amanda Ingebrigtsen Strand. Hun overtar etter Ludvik Gunnar Ingebrigtsen. Selskapet holder på med oppføring, vedlikehold og uteleie av boliger. Selskapet ble registrert i Foretaksregisteret 18. mars 2014. Selskapet hadde et årsresultat på minus 300.000 kroner i 2018. Driftsinntektene var på åtte millioner kroner. Styreleder er Kristian Monsen Røkke, og Lone Førs Schrøder er nestleder.

Stengt på grunn av snøras: Fylkesvei 825 mellom Stretekollen og Hillesham i Gratangen er stengt på grunn av snøras. Veien ble stengt like før klokken 07, og er stengt inntil videre, melder Statens vegvesen.

Snø- og isdekke: Statens vegvesen melder om snø- og isdekke på E10 Bjørnfjell. Klokken 06.35 var det minus seks grader, sør-østlig svak vind og lette snøbyger. Også på E6 Gratangsfjellet er det snø- og isdekke. Klokken 05.50 var det null grader, sør-vestlig laber bris og lette snøbyger. 07:12

Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge: Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å pante tomgods og panter 88 prosent av drikkeemballasjen, skriver Adresseavisen. Alt sorteres og sendes til returbedriften Infinitums tre anlegg i Fetsund på Østlandet, Torgård i Trondheim og i Bjerkvik i Nordland.Aluminium- og glassemballasje resirkuleres igjen og igjen, men plastens gjenbruksgrad har vært langt lavere. Nå skal det for første gang produseres gjenbruksflasker i Norge av brukte plastflasker. Planen er at alle flasker som pantes i Norge kan gjenvinnes på resirkuleringsanlegget på Heia ved Fetsund fra 2021, ifølge Infinitum.– På denne måten kan plastflasker bli resirkulert rundt 100 ganger, sier Åge Skagen, avdelingsleder i Infinitum og leder for bedriftens innsamlingsanlegg på Torgård i Trondheim.