Kjørte 30 kilometer i timen over fartsgrensa
En bilfører mistet førerkortet i Bogen lørdag. Politiet beslagla førerkortet etter at vedkommende ble målt til en fart på 89 kilometer i timen i ei 60-sone. Det melder politiet på Twitter.
Brann i oppdrettsanlegg i Lødingen
Klokka 15 lørdag meldte 110-sentralen Nordland at brannvesenet i Lødingen rykket ut til en brann i et oppdrettsanlegg.
Alt tyder på at det var en kortslutning i det elektriske anlegget, opplyser operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland til NRK. Det er heller ikke meldt om store skader eller rømt fisk.
Klokka 16:26 melder 110-sentralen på Twitter at brannen er slokket, og at brannvesenet drar fra stedet.
Koronasmitte i fengsel i Kongsvinger – 44 innsatte i karantene
44 innsatte er satt i ti dagers karantene etter at en innsatt i et fengsel i Kongsvinger har fått påvist koronasmitte. Fem ansatte er også satt i karantene.
– Ved Kriminalomsorgen Innlandets lokasjon på Vardåsen i Kongsvinger ble det fredag 9. oktober påvist smitte hos en innsatt, skriver Kriminalomsorgen i en pressemelding lørdag.
– Den innsatte ble satt i karantene umiddelbart etter konsultasjon hos legen ved fengselet, og det ble utført testing av den innsatte. Testsvaret forelå fredag, og dette var positivt på covid-19, heter det.
Den innsatte har milde symptomer.
44 innsatte er satt i karantene fram til 18. oktober. Også ansatte som har vært i nær kontakt med den innsatte, er satt i karantene.
– Per nå er dette fem ansatte, heter det i pressemeldingen.
Derfor har Tromsø nå 40 positive smittetilfeller
Etter lørdagens nye smittestatus fra Tromsø kommune, er smittetallet i Tromsø nå 40. Det var litt forvirring om tallene fredag. I går rettet kommunen tallene til slutt til 37 smittede. I dag kom det fem nye, men kommunen opererer altså med 40 som dagens tall. Grunnen til det er at noen av det «oktober-smittede» er friskmeldte. Kommunen inkluderer den russiske tråleren Obelyay i sine tall og er dermed oppe i 40, skriver Nordlys.
– Kongens tilstand er god, opplyser livlegen hans
Kong Harald har det bra etter hjerteklaffoperasjonen han gjennomgikk fredag, ifølge livlegen hans, Bjørn Bendz.
– Kongen har hatt en kort spasertur, og tilstanden er god, opplyser Bendz, som er overlege ved hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Kong Harald ble hjerteklaffoperert ved Rikshospitalet fredag formiddag. Samme dag ble det klart at han blir på sykehuset til over helgen. Han er samtidig sykmeldt ut oktober.
Både kronprins Haakon og dronning Sonja besøkte kongen på Rikshospitalet fredag.
Kong Harald gjennomgikk også en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005. Det ble da satt inn en kunstig hjerteklaff. Slike hjerteklaffer har en levetid på 10 til 15 år.
Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid – i kongens tilfelle etter 15 år. Inngrepet gjøres det flere hundre av ved Rikshospitalet årlig.
– Kongen ble tungpustet, spesielt for to uker siden. Vi så oss nødt til å utrede ham ytterligere, og da så vi at det var på tide å skifte ut hjerteklaffen, sa Bendz fredag.
Under operasjonen ble det nye klaffesystemet ført opp via noen katetre motstrøms i pulsåren, rundt det som kalles hovedpulsårebuen og ned til den syke klaffen og ned i hjertet. Den nye hjerteklaffen ble satt der den gamle sto og skviset den gamle til side.
Fem nye smittetilfeller i Tromsø
Fem nye personer i Tromsø er bekreftet positivt på covid-19. Antallet positive i Tromsø er nå 40, av disse er 28 mannskaper ombord på den russiske tråleren Obelyay. De fem nye er
Tre mannskaper på den russiske tråleren Obelyay. En person som er kommet til Tromsø fra Polen. Vedkommende har kjørt bil og ikke hatt direkte kontakt med andre på reisen.En nærkontakt til en tidligere smittet student.
- Vi har allerede rimelig god oversikt på nærkontakter til de sist smittede, fordi de i hovedsak knyter seg til tidligere smitte, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem i Tromsø kommune.
På Sør-Tromsøya fortsetter testinga av ansatte og beboere gjennom helga. Beboere på en annen avdeling er også testet. Der var alle testene negative. Det settes også opp en egen lokal teststasjon der ansatte vil få tilbud om å teste seg.
15 ansatte er lørdag formiddag fortsatt i karantene, skriver Nordlys.
- Det er en krevende situasjon, men vi har akkurat nå bra kontroll på situasjonen og helsetilstanden til de smittede er lørdag formiddag bra. Noen har lettere symptomer, sier konstituert seksjonsleder for sykehjem, Leena Vuorinen.
Bryggeristreik avverget
Natt til lørdag ble Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og NHO Mat og Drikke enige i lønnsoppgjøret for bryggeriene.
Enigheten kom etter mekling fem timer på overtid.
– Det har vært vanskelig, men vi er fornøyd med å ha kommet til enighet, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
Det gis et generelt tillegg på 50 øre fra 1. mai. I tillegg øker minstelønnssatsen med 5,60 per time. Oppgjøret er i tråd med det som ble oppnådd i frontfaget.
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) opplyser at de har fått en presisering av daglig arbeidstid i overenskomsten og sikret fortsatt lokal forhandlingsrett på spørsmål knyttet til arbeidstid.
– Det har vært en krevende mekling men vi er fornøyd med at vi er kommet i havn, særlig på spørsmålet om arbeidstid, sier forhandlingsleder i NNN Ann Elise Hildebrandt.
Et enstemmig forhandlingsutvalg anbefaler meklingsresultatet, som går ut til uravstemning med svarfrist 13. november.
AUF-strid om når oljenæringen skal være historie i Norge
AUF i Vestland vil skrote 2035-tidsfristen for når Norge skal avslutte oljeproduksjonen, mens AUF i Trøndelag vil fremskynde tidsfristen til 2030.
AUF i Vestland mener det er urealistisk å legge ned hele petroleumsnæringen så raskt, og derfor vil fylkeslaget fjerne hele tidsfristen, skriver NRK.
– Det er litt spesielt om vi skal legge ned arbeidsplasser fordi noen ungdommer satt på et rom for noen år siden og bestemte at den datoen skal oljenæringen bli lagt ned. Det er en lite konstruktiv måte å drive politikk på, sier Endre Toft, fylkesleder i AUF Vestland.
På AUFs landsmøte 15.–18. oktober skal ungdomspartiet vedta et nytt prinsipprogram. Det nåværende prinsipprogrammet er ikke fornyet siden 90-tallet. Et av punktene er å fase ut oljenæringen innen 2035, et standpunkt AUF vedtok i 2018, mot fylkeslag i vest sine stemmer.
AUF i Nordland vil ta bort årstallet og heller lage en opptrappingsplan for grønne arbeidsplasser som på sikt skal gjøre Norge uavhengig av petroleum.
På motsatt side av debatten står AUF i Trøndelag, som har foreslått å avslutte norsk oljeproduksjon enda raskere. De vil sette fristen til 2030.
Ny bompengerekord for norske bilister i fjor
Nok en gang er det satt bompengerekord i Norge. Det ble betalt inn 12,1 milliarder i bompenger i fjor.
I Granavolden-plattformen, som ble forhandlet fram av Høyre, Frp, Venstre og KrF og presentert i januar 2019, lovet regjeringen å «innføre et skattefradrag for bompengeutgifter».
– Nå må dette nye fradraget komme på plass. Det ble lovet i 2019, men ingen har hørt noe siden, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF til Aftenposten.
Regjeringen trenger Frps støtte for å skaffe flertall for neste års statsbudsjett og Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug har allerede blinket ut redusert bompengebelastning som et av Frps hovedkrav inn mot forhandlingene.
Fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal er Frps bompengegeneral og er oppgitt.
– Det er smertelig at regjeringen sier at de styrer på Granavolden, og så hopper de bukk over det som står der om bompenger, sier han.
Til legevakta etter voldshendelse
Politiet i Lofoten melder om en voldshendelse i Svolvær sentrum. En mann i 50-årene er kjørt til legevakta med lettere personskader av politiet. Det er uklart hva som har skjedd, men patruljen har funnet ut hvem den andre parten er. Det er en mann i 20-årene. Politiet følger opp hendelsen , melder politiet i Nordland ved 03-tiden i natt.
Kjørte uten førerkort
Politiet har stoppet en kvinne i 20-årene i Gratangen natt til lørdag. Ved 01-tiden melder politiet at kvinnen kjørte personbil uten gyldig førerkort. Hun ble avhørt på stedet og anmeldt, melder politiet i Nordland.
Ble tatt i 139 kilometer i timen i 80-sone
En bilfører ble stanset av politiet på E10 ved Dragvik i Evenes, etter at de målte en hastighet på 139 kilometer i timen i 80-sona.
Førerkortet ble beslaglagt, og etterforskning startet. Det melder politiet på Twitter ved 21.10-tida fredag.