Selger seg ut av Nordkraft

Troms kraft selger seg ut av Nordkraft for en prislapp på 220 millioner kroner. Det melder Troms kraft selv i en pressemelding mandag.

Det er Nordkraft som kjøper eierandelen deres på 5,33 prosent.

– Nordkraft og Hålogaland kraft er i dag i en prosess for å slå sammen selskapene. De ønsker å rydde så mye som mulig i eierskapsstrukturen, og tilbød oss et utkjøp til det vi vurderer som en god pris, heter det i pressemeldingen.

Det brenner på Melkøya: Åpne flammer på produksjonsanlegget

Melder om åpne flammer i produksjonsanlegget.

Operasjonsleder ved Finnmark politidistrikt, Leo Johansen, sier at de alle nødetatene har rykket ut til Melkøya.

– Det er veldig uavklart, men det er meldinger om åpne flammer i produksjonsanlegget, sier Johansen til iFinnmark.

iFinnmarks redaktør Geir Håkonsund sier store deler av Hammerfest er mørklagt.

På Twitter melder poliet at nødetatene er på plass på Melkøya, og at det er bekreftet brann med fare for spredning.

– Alt av personell på området er evakuert, skriver politiet på Twitter.

iFinnmark ringte mandag ettermiddag medietelefonen til Equinor, og fikk kun følgende svar:

– Det er en type hendelse, men vi kan ikke si akkurat nå hva det er, svarte vedkommende som heller ikke ville oppgi navnet sitt.

– Vi gir ikke ut navnene våre, sa mannen.

Syklet inn over 9,6 millioner kroner til Barnekreftforeningen

Korona til tross: Team Rynkeby klarte i år å samle inn 9,6 millioner kroner til Barnekreftforeningen. Det melder Team Rynkeby i en pressemelding.

Totalt er det 38 personer fra Narvik, Harstad, Tromsø, Lofoten og Vesterålen som har vært med på innsamlingsaksjonen.

I stedet for å sykle fra Oslo til Paris som de har gjort tidligere år, syklet de i år rundt i Nord-Norge.

Regjeringen gir opp Smittestopp-appen, prøver seg på ny løsning

Regjeringen avvikler prosjektet med den såkalte Smittestopp-appen. I stedet vil de utvikle en ny løsning basert på Apple og Googles rammeverk.

– Norge tok sjansen ved å være tidlig ute med å forsøke å etablere en smitte-app. Dessverre lyktes vi ikke med det arbeidet. Det har vi lært av. Og nå går vi videre, sa helseminister Bent Høie (H) på mandagens koronapressekonferanse.

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som har rådet regjeringen til å droppe Smittestopp-appen og heller satse på løsningene fra Google og Apple.

– Vi trenger enda flere virkemidler for å stoppe spredningen av koronaviruset. Regjeringen har derfor besluttet at det skal lages en ny app basert på det internasjonale rammeverket fra Google og Apple. Denne appen er kun for smittesporing, den lagrer ikke data sentralt og er derfor mindre inngripende i personvernet enn Smittestopp var, sier Høie.

Etterforsker mulig overfall – ber om tips

Politiet i Narvik etterforsker nå et mulig overfall i Håkvik mandag 14. september.

I forbindelse med dette ønsker de å prate med alle som har befunnet seg i området Buveien og i skogen ovenfor mellom klokka 15 og 18 denne dagen.

Hittil har ett vitne meldt seg. Det opplyser Ingun Opdal Iversen, etterforskningsleder og førstebetjent.

Ofotbanen stengt

Ofotbanen har vært stengt mandag formiddag på grunn av en feil på jernbanesporet.

I ei trafikkmelding skriver Bane nor at de jobber med å rette feilen, og regner med at problemet er løst ved 13.30-tida.

Årsaken er et såkalt skinnebrudd, som kan være en sprekk i ei skinne eller lignende, som gjør at toget får signal om at det ikke kan kjøre. Problemet vil være løst innen kort tid. Det opplyser pressevakt ved Bane Nor ved 13.30-tida.

Kong Harald forlot sykehuset

Kong Harald satt i baksetet da en sort bil kjørte ut fra Rikshospitalet mandag. Slottet har foreløpig ikke bekreftet at han er utskrevet.

NTB har vært i kontakt med Slottet, som foreløpig ikke vil kommentere saken. Slottet varsler imidlertid at det vil komme en pressemelding om kort tid.

Kongen ble innlagt fredag morgen på grunn av tung pust. Senere på dagen opplyste dronning Sonja at det gikk bra med kongen og at han snart ville være på beina igjen.

Kongehuset opplyste fredag at kongen vil være sykemeldt ut denne uken, til og med 4. oktober.

Ung person koronasmittet i Tromsø

Tromsø kommune har registrert et nytt tilfelle av covid-19-smitte.

Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

Person er smittet i utlandet og det er snakk om en nærkontakt.

- Det er en ung person som har kommet med fly direkte fra Polen, skriver smittevernoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune i en SMS til Nordlys.

Han legger til at personen er i god form.

Per i dag er det i Tromsø kommune fire personer som er isolerte og fire som er i karantene på grunn av nærkontakt. Det ble gjennomført 63 tester søndag.

Fotballdommer erkjenner skyld i seksuelle overgrep

Fotballdommeren som er tiltalt for en rekke seksuell overgrep i Bergen, erkjente skyld i mesteparten av tiltalen mot seg da rettssaken mot ham startet.

Mannen i slutten av 20-årene erkjente skyld etter ti av tiltalens tolv poster og bekreftet blant annet at han hadde forgrepet seg seksuelt mot to gutter under 16 år og utvist seksuelt krenkende atferd overfor ytterligere tre unge gutter, ifølge Bergens Tidende.

Han svarte bekreftende på spørsmål om han hadde misbrukt sin stilling som overordnet dommer. Ifølge tiltalen ga han to av de fornærmede kamper og misbrukte dem seksuelt. Han skal dessuten ifølge Bergensavisen ha anbefalt å rangere en av de fornærmede opp på et høyere dommernivå.

Allerede i august 2018 var han i møte med Norges Fotballforbund etter bekymringsmeldinger om hans kontakt med yngre dommere. Det kom nye varslinger mot ham, og 8. juli 2019 ble han pågrepet av politiet.

Det er 27 gutter som har status som fornærmede i saken, som startet i Bergen tingrett mandag.

I tillegg til seksuell omgang og seksuelt krenkende atferd, innrømmet han å ha sendt seksualiserte bilder av seg selv til tolv gutter under 16 år i perioden fra 2011 til 2019, samt å ha fått 24 gutter til å sende tilsvarende bilder og filmer av seg selv i samme periode.

Mannen gjorde ifølge BA en karriere i å dømme både håndball og fotballkamper. Han nøt stor tillit og fikk som overordnet dommer ansvar for å tildele kamper. Han fungerte samtidig som instruktør og kursholder og hadde en deltidsstilling i NFF Hordaland.

Den innledende forklaringen for retten handlet om hans oppgaver som fotballdommer og håndballdommer og som administrator.

Han hadde i løpet av formiddagen mandag i forklaringen ikke kommet inn på forholdene i tiltalen.

To av tre nordmenn positive til munnbind

To av tre nordmenn er positive til bruk av munnbind. De fleste støtter nye tiltak, og få mener dagens retningslinjer er for strenge.

Det viser undersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion.

– En klar trend er at nordmenn blir stadig mer positive til munnbind. To av tre er nå positive til bruk, mot én av tre i mai. Oslos innbyggere er mest positive, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en pressemelding.

Til sammen er 12.500 nordmenn spurt i undersøkelsen.

Seks av ti oppgir at de har kjøpt munnbind i løpet av koronapandemien. Dette er en oppgang på 10 prosentpoeng siden august.

– Vi står overfor en smittebølge nummer to flere steder i Europa. Nordmenn har lenge fryktet en ny smittetopp i Norge til høsten, og folk flest støtter tiltakene for å unngå det, sier Clausen.

I forrige uke oppga nærmere ni av ti nordmenn at de stiller seg positive til at utesteder registrerer gjestene, og to av tre nordmenn støtter fremdeles skjenkestopp ved midnatt. Stadig flere dropper også planer om julebord, viser undersøkelsen.

15 prosent er enige i at retningslinjene fra myndighetene er for strenge, mens 72 prosent er uenig. 13 prosent svarer verken eller. Andelen som synes de er for strenge, har falt med 2 prosentpoeng siden august og 7 prosentpoeng siden juni

Finanstilsynet vil senke lånetaket og skjerpe utlånskravene

Finanstilsynet foreslår å senke grensen for hvor mye privatpersoner kan få i lån og vil innskrenke bankenes mulighet til å utøve skjønn i sin utlånspraksis.

Privatpersoner skal maksimalt kunne ha samlet gjeld tilsvarende 4,5 ganger årsinntekten, mot 5 ganger inntekten etter dagens regel, hvis Finanstilsynet får gjennomslag. Tilsynet sendte mandag Finansdepartementet et høringsnotat med forslag til utlånsforskrift, som skal erstatte dagens boliglånsforskrift og forbrukslånsforskrift hvis den blir vedtatt.

Forskriften skal forhindre at husholdningenes gjeld blir uforsvarlig høy.

Fleksibilitetskvoten for boliglån – som er spillerommet bankene har til å bryte med kravene i forskriften – foreslås redusert fra 10 prosent til 5 prosent, 8 prosent i Oslo. Det foreslås ingen fleksibilitetskvote for øvrige lån.

Også for et år siden fremmet Finanstilsynet tilsvarende forslag, men fikk da intet gjennomslag hos finansminister Siv Jensen (Frp). Siden den gangen har koronakrisen rammet økonomien, rentenivået senket til rekordlave nivåer, boligmarkedet trosset sesongsvingningene – og Jensen har forlatt finansministerkontoret.

Busstreiken: Fremdeles fastlåst konflikt – hele landet rammet

Over 8.000 bussjåfører er tatt ut i streik rundt om i landet. Mandag morgen er det fremdeles ingen kontakt mellom arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden.

– Ikke noe nytt, ingen kontakt, skriver han i en SMS.

I helgen ble streiken trappet opp, og ytterligere 4.500 bussjåfører sluttet seg til de 3.800 sjåførene som allerede hadde lagt ned arbeidet.

Totalt er dermed rundt 8.500 sjåfører med i streiken, som startet søndag 20. september da det ble brudd i meklingen mellom NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, og Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet på arbeidstakersiden.

Står fast på tilbud

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport bekrefter også overfor NTB at det ikke er etablert noen kontakt.

– Arbeidsgiversiden står fast på sitt tilbud, som gir en lønnsvekst på samme nivå som andre yrkesgrupper har fått i årets oppgjør, sier han.

Store deler av kollektivtrafikken er nå lammet som følge av bruddet i lønnsoppgjøret. Lørdag morgen ble alle de organiserte bussjåførene i Boreal i Narvik tatt ut i streik.

Tre nye kampfly har ankommet Norge

Søndag kveld landet tre nye F-35-fly på Ørland flystasjon. Til sammen har Norge nå mottatt 28 fly.

Flyene tok av fra Fort Worth i Texas lørdag og landet klokka 18.40 søndag kveld.

– Det er alltid stort å ta imot nye fly. At vi får flere fly, betyr at vi får muligheten til å fly mer i Norge, og at vi kan fortsette den nødvendige økningen av antall mennesker som jobber med våpensystemet – flygere, operativt støttepersonell og teknisk personell, sier oberstløytnant Tron Strand, den nye sjefen for 332-skvadronen, i en pressemelding.

Luftforsvaret har så langt mottatt 21 fly i Norge og sju fly i USA.

Håkvikdalveien stengt

Veien til Håkvikdalen er stengt ved Klefterelv bru, ifølge Statens vegvesen. Årsaken er at det skal legges asfalt. Veien kan bli stengt i perioder på to timer av gangen.

Trafikken blir dirigert manuelt på stedet, og gjennomslipp gjøres cirka klokka 14.00, 16.00, 18.00 og 20.00, ifølge vegvesenet.

I NATT: Rykket ut til sykehjem i Ballangen

Nødetatene rykket i natt ut til et sykehjem i Ballangen etter en melding om røykutvikling på et kjøkken.

Det meldte politiet på Twitter ved 01:20-tida.

Røyken viste seg å være damp fra varmtvann etter en vannlekkasje. Om lag 20 minutter etter første melding, var beboerne vist tilbake til rommene sine.

– Brann foreslår restverdiredning, skriver politiet.