Det er en type raketter du absolutt ikke har lov å skyte opp - selv på nyttårsaften

PROBLEMATISK: Hovedredningssentralen HRS håper at folk ikke skyter opp nødraketter for moro skyld i kveld. - Det er et gjentakende problem at folk skyter opp nødraketter selv om de ikke er i nød, særlig på nyttårsaften, sier redningsleder Kjetil Hagen. Fyrveriket på bildet er vanlige nyttårsraketter.

PROBLEMATISK: Hovedredningssentralen HRS håper at folk ikke skyter opp nødraketter for moro skyld i kveld. - Det er et gjentakende problem at folk skyter opp nødraketter selv om de ikke er i nød, særlig på nyttårsaften, sier redningsleder Kjetil Hagen. Fyrveriket på bildet er vanlige nyttårsraketter. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Feil bruk kan føre til at liv går tapt.

DEL

Hovedredningssentralen (HRS) ser behov for å opplyse om at oppskyting av nødraketter ikke er lov på nyttårsaften, med mindre man er i en nødssituasjoner, skriver Nordlys.no

HRS Sør-Norge har lagt ut en twitter-melding om dette i dag, som også HRS Nord-Norge stiller seg bak. 

- Regelverket for bruk av nødsignaler og raketter er tydelig. Vi er klar over at det brukes en del nødlys i forbindelse med nyttårsmarkering, men denne praksisen er ikke i tråd med reglene, sier Øyvind Aadde, redningsleder i HRS Nord-Norge, til Nordlys.

Han ønsker ikke å utdype dette.

Noe høyere terskel for å rykke

Aadde sier at HRS alltid betrakter nødraketter som en nødmelding.

- Men i minuttene før og etter midnatt vil vi ha noe høyere terskel for å iverksette redningsinnsats, når varslingen består kun av nødlys alene, sier redningslederen.

Aadde opplyser at nødraketter har rødt lys og blir hengende i lufta lenger enn nyttårsraketter. De har også ofte en fallskjerm. Kjetil Hagen, redningsleder i HRS Sør-Norge, sier det er et gjentakende problem at folk skyter opp nødraketter utenom nødsituasjoner.

- Særlig på nyttårsaften. Da kan det være vanskelig for oss å skille mellom hva som er falskt og hva som er ekte. Vi la ut twitter-meldinga som en apell til dem som har nødraketter liggende og tenker på å skyte de opp i kveld. Ikke gjør det, understreker han.

- Det er også straffbart å skyte opp nødraketter når det ikke er en nødssituasjon, legger han til.

IKKE LOV: Hovedredningssentralen Sør-Norge så seg nødt til å legge ut denne Twitter-meldinga i formiddag.

IKKE LOV: Hovedredningssentralen Sør-Norge så seg nødt til å legge ut denne Twitter-meldinga i formiddag. Foto:

- Kan ta liv

Hagen sier at HRS bruker betydelige ressurser på å rykke ut på oppdrag der personer har skutt opp nødbluss og vedkommende ikke er i fare.

- Det blir som å rope "ulv, ulv". I verste konsekvens kan dette ta liv, fordi det kan føre til at vi ikke har ressurser til å rykke ut til en person som virkelig er i fare.

Hagen opplyser at også kinesiske lykter skaper problemer for HRS.

- Vi oppfordrer folk til å ikke slippe opp slike i kveld. Kinesiske lykter er nemlig også røde, og henger i luften. Dermed minner de om nødraketter.

Nødraketter blir i størst grad skutt opp på havet og til fjells.

Hagen oppmoder de som havner i nødsituasjoner i kveld om å også bruke nødbluss.

- Bruk kommunikasjonsutstyr som mobiltelefon så langt det går. Det kan også være hensiktsfullt å blinke med lommelykt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken