Gå til sidens hovedinnhold

Giftalgebeltet siger ut Ofotfjorden. Har nådd Lødingen

Artikkelen er over 2 år gammel

Algebeltet inne i Ofotfjorden siger utover fjorden, og har nå tirsdag formiddag nådd dørstokken til Lofoten.

– Vi har en alvorlig situasjon ved anlegget vårt Stabben i Ballangen nå, sier styreleder Ulf Ellingsen i Ellingsen Seafood AS på Skrova til Lofotposten tirsdag formiddag.

Man er nå travelt opptatt med å ta hånd om mengder med død fisk i anlegget, og Ellingsen sier situasjonen er alvorlig på denne lokaliteten, som inneholder store mengder laks og dermed store verdier.

Men han bekrefter at man ennå ikke har sett algedød ved anleggene sine i selve Lofoten.

Ved et annet anlegg, Ballangen Sjøfarm i Ofotfjorden, har man nå mistet hele 2,7 millioner laks, som utgjør 3.000 tonn og halvparten av oppdrettsvolumet sitt. Og algebeltet truet tirsdag også en lokalitet med slakteferdig laks, mens store deler av smoltutslettet i år er gått tapt for oppdrettsfirmaet.

Les også:

Les også

– Det er alvorlig. Det er fortvilende. Vi slakter for ville livet

Fiskeridirektoratet

Regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet i Bodø sier til Lofotposten at de mandag ettermiddag fikk beskjed om at det da allerede var fra 10.000 til 15.000 laks død i Ellingsen-anlegget på lokaliteten Stabben i Ballangen, og stor fiskedød på en lokalitet til i dette området. Altså litt lenger ut i Ofotfjorden enn de anleggene som i forrige uke og sist helg var rammet.

– Tirsdag melder Ellingsen Seafood om økende dødelighet ved Stabben i Ballangen, sier hun.

Lødingen Vestbygd

Og tirsdag hadde man opplysninger om at Mortenlaks AS på sin lokalitet Rinøyvåg Øst i Lødingen Vestbygd nå også var rammet, så algebeltet har trukket stadig nærmere Austre Vågan og Lofoten i løpet av de to siste døgnene.

Ved Rinøyvåg i ytre del av Kanstadfjorden var det kun 300 fisk død registrert mandag ettermiddag, så omfanget var i går ikke så dramatisk der slik som det er inne i Ofotfjorden. Men tirsdag tiltok dødeligheten også hos Mortenlaks AS i Lødingen vestbygd.

Les også: Slår alarm i Ofoten: Alger tar livet av oppdrettsfisk

Truer Lofoten

Andersen sier tirsdag formiddag at de forventer at man vil få ei utvikling der algebeltet fra Lødingen Vestbygd kan bre seg lenger vest i området og nærme seg Austre Vågan, Raftsundet og innersiden av Lofoten, der det er store verdier som står på spill.

Hun sier at hun tirsdag formiddag har fått oppdaterte opplysninger fra Mortenlaks AS ved Rinøyvåg som bekrefter at dødeligheten øker ved denne lokaliteten, og at man tirsdag ettermiddag og fram mot onsdag nok vil ha en kritisk situasjon også der.

Og at algebeltet kan nå så langt vest som til Hinnøyas sørlige del og Årsteinøya i Austre Vågan i løpet av tirsdag kveld.

– Vi følger nøye med og legger ut ny informasjon på nettsidene om spredningen av algebeltene hver ettermiddag, sier hun.

Hun sier det er bra at i Tysfjorden på dette tidspunktet ikke står fisk i sjøen hvis dette giftalgebeltet brer seg sørover mot Vestfjorden.

Giftalgen

Havforskningsinstituttet opplyser at det mest sannsynlig er snakk om alger i gruppen chrysochromulina leadbeaterii.

Dette er en algetype som produserer en gift som lammer cellene i fiskens gjeller, slik at fisken ikke får tatt opp oksygen og kveles.

I følge Store norske Leksikon er Chrysochromulina en mikroalgeslekt i divisjonen svepeflagellater med mer enn 50 marine arter. Flere av artene kan under visse forhold produsere fiskegifter.

Forrige gang det var en slik stor oppblomstring av algearten chrysochromulina leadbeaterii i de nordlige områdene av Nordland, var i 1991. Da varte dette fra midten av mai og helt til slutten av juni.

Brønnbåter

Lofotposten skrev i mai 2008 at det er oppdaget flak av giftalgen Chrysochromulina leadbeaterii både i Sør-Troms og Lofoten, noe gjør det veldig risikabelt å transportere slaktefisk og smolt i brønnbåter.

- Dersom brønnbåtene tar inn sjøvann fortløpende under denne transporten, vil man kunne gå gjennom algeflak og oppleve å miste hele fiskelasten hvis giftalgen kommer inn i tankene til fartøyet, sa seniorforsker Karl Tangen ved Sintef i Trondheim den gang.

Man hadde da allerede opplevd et slikt uhell i Troms, der en brønnbåt som fraktet smolt passerte et slikt algeflak, og hvor all smolten døde.

Kommentarer til denne saken