Avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande kommer lørdag med sin siste budsjettlekkasje. Over 30 milliarder kroner settes av til jernbanen.

Fjorårets forslag til statsbudsjett innebar 26,8 milliarder kroner til jernbane. Nå er dette økt til 32,1 milliarder. Det var VG som omtalte jernbanesatsingen i neste års statsbudsjett først.

– Det er nesten ingen som vet det ennå, men jeg kan nå fortelle dere at i neste års statsbudsjett som regjeringen skal legge fram om noen uker, passerer vi 32 milliarder kroner. Det er en økning på 20 prosent fra saldert budsjett for 2020, sa Grande i sin landsmøtetale lørdag ettermiddag.

Hun sa i talen at hun satte pris på at SV og Kristin Halvorsen under den rødgrønne-regjeringen kjempet for jernbanen.

– SV greide å løfte budsjettet for jernbanen de åtte årene de styrte, fra litt under 5 milliarder til over 11 milliarder. Etter valget i 2013 var det vi i Venstre som overtok den stafettpinnen fra SV. Enten vi forhandlet budsjett på Stortinget eller var med å lage det fra bunnen i regjering, har vi brukt en hver anledning til å satse på jernbanen, sa Grande.

Til VG sier hun at det store bildet er at man har gått fra å flikke på jernbanen vår, til å virkelig offensivt bygge den ut.

– Litt av problemet da vi kom til makten for åtte år siden, var at knapt noe jernbaneprosjekt var planlagt. Nå har vi kommet langt i planleggingen og begynner å rulle ut utbyggingen på et helt annet nivå enn før.

(©NTB)