– Jeg hadde egentlig tenkt å holde på med hest da jeg startet VG1, men det første året var vi innom både landbruk og havbruk og da bestemte jeg meg for å satse på laks, sier Kine Klausen fra Bjerkvik til Arctic Aqua.

Bjerkvikingen startet på Naturbruk ved Sortland Videregående og nå er hun lærling hos Gratanglaks og arbeider på Gregusvika, en lokalitet ved Andørja.

Hest er ikke best

Kine er ikke den eneste jenta som kom fram til beslutningen om å gå akvakultur på videregående skole. I hennes kull på akvakultur-spesialiseringen er det hele sju av femten som er jenter.

– Det er jo stort sett mannfolk som arbeider på anleggene, men det tror jeg kommer til å endre seg. Det er mange jenter som liker å være ute og i aktivitet, sier bjerkvikingen.

Andelen jenter har svingt litt opp og ned ved studieretningen for VG2 Akvakultur de siste årene, men den gjennomgripende trenden er at flere jenter velger havbruk.

– Det er en del jenter som velger VG1 Naturbruk fordi de i utgangspunktet er interessert i hest, men som ender med å velge VG 2 Akvakultur etter å ha oppdaget mulighetene i næringen, forteller Felipe Dos Santos, lærer ved VG2 Akvakultur ved Sortland Videregående Skole.

Bor på anlegget

Kine Klausen har turnus hvor hun jobber en uke på og en uke av. De ukene hun arbeider bor hun på oppdrettsanlegget.

– Jeg trives kjempegodt her og det er en bra ordning å bo på flåten og jobbe turnus, sier bjerkvikingen.

Planen til Kine Klausen er å gå to år som læring hos Gratanglaks. Det vil gi henne kunnskap om det praktiske arbeidet som forgår på et oppdrettsanlegg, og etter fagprøven vil Kine bygge videre på denne kunnskapen.

– Jeg håper jeg får muligheten til å studere i Tromsø for å bli fiskehelsebiolog, sier Kine og oppgir interesse for dyrevelferd og god inntekt som motivasjonsfaktorer for det valget.

17 prosent kvinner

Endelige tall for statistikken Akvakultur viser at sysselsettingen var størst i produksjon av laks og ørret i 2016, med i overkant av 7.270 ansatte. Samme år var det 1.210 kvinner som arbeidet i denne produksjonen. Det er 17 prosent kvinner, ifølge ssb.no.

Fylket med flest sysselsatte i oppdrettsnæringen var Hordaland, med over 1.730 personer i 2016. Like bak kom Nordland med 1.181 personer.