Gå til sidens hovedinnhold

Gratis tannhelse

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

5. juni har Rødt nasjonal aksjonsdag for gratis tannhelse.

Det er ingen grunn til at tennene ikke skal behandles som en del av kroppen

Rødt går til valg på å bekjempe forskjells-Norge gjennom velferdsreformer for folk flest. Et viktig sted å starte er å gjøre tannhelse gratis, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er ingen logisk eller medisinsk grunn til at tennene ikke skal behandles som en del av kroppen. Tannhelsetilbudet er et stort hull i velferdsstaten. Det hullet er det på tide å begynne å tette. Det trengs en ny velferdsreform, for å likestille tannhelse med andre helsetjenester. Det er velferdsreformen venstresiden kan vinne valget på, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

– Det er en fallitterklæring for velferdsstaten at det har vokst frem en privat forsikringsbransje, som reklamerer med at du risikerer økonomisk ruin hvis du skader tennene dine, fordi staten ikke stiller opp, sier Moxnes.

Rødts forslag vil gi billigere tannhelse til omtrent én million nordmenn til en kostnad på omtrent tre milliarder kroner.

– I vårt budsjettforslag starter vi reformen med at staten tar deler av regninga for de som har størst utgifter, og ville i 2021 gi refusjon på 40 prosent av utgifter over en årlig egenandel på 2000 kroner.

– Hvis man er villig til å skattlegge de på toppen, så går det fint an å finne penger til tannhelse, sier partilederen.

– Det er allerede enorme køer i dagens tannhelsesystem, med folk som aldri får behandlingen de trenger fordi de ikke har råd. Dette er en usynlig kø hvor de med penger slipper frem mens mange aldri engang slipper inn, sier Moxnes.

– Også på optikertjenester går Rødt i motsatt vei av regjeringen. Mens regjeringen har gjennomført smålige kutt i støtten til barnebriller, har Rødt reversert kuttene i våre alternative budsjetter. Behovet for å styrke den offentlige øyehelsen står ikke i motsetning til en nødvendig tannhelsereform, sier Moxnes til Nettavisen.

Bjørnar Moxnes har markert seg på Stortinget med mange saker, men vi trenger flere fra Rødt på Stortinget. Husk at det er stortingsvalg i år.

Kommentarer til denne saken