Gå til sidens hovedinnhold

Gratulerer med samefolkets dag!

Artikkelen er over 2 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stoltheten over å ha tilhørighet til det samiske sprer seg fra år til år, og aldri er det så tydelig som på 6. februar. Det er veldig oppløftende å se utviklingen der flere og flere tar tilbake gleden av sin samiske arv, kler seg i kofter, melder seg på språkkurs, eller bare blir trygg i sin samiske identitet. Det er det verdt å feire, og samefolkets dag er en strålende anledning.

Vi som kommer fra Ofoten vet at fornorskningen har vært både brutal og hard i området, på en sånn måte at svært mange mistet språk og kulturtilhørighet. Det har vært tilfelle i min hjemkommune Evenes. Så også i resten av regionen. Derfor er det ekstra flott å se hvordan stoltheten over det samiske er i ferd med å nå litt lenger år for år. Og også her i vårt område er det tydelig.

Få ting rører følelsene mer enn å se hvordan flere og flere barn løper rundt og leker stolt i sine gáktier med den største selvfølgelighet, fri for skammen fra tidligere generasjoner. Det er rørende vakkert, og det er en stor oppgave å se til at den yngre generasjonen får fortsette å ha det sånn, at skammen ikke henter dem inn.

I Narvikområdet må vi huske på å minne om de positive sidene ved samiske. Tenk så fantastisk det er at nye Narvik kommune vil ha både nordsamisk og lulesamisk språk og kultur i kommunen sin. Det gjør kommunen helt unik, og den kulturelle og språklige rikdommen vil være helt enorm. Fra lulesamiske Gásluokta (Kjøpsvik) i Vest, via nordsamiske Bálák (Ballangen), Áhkánjárga (Narvik) og til Áravuopmi (Vassdalen) og Hearjjak (Herjangen) i nord vil det bo samer. Det er en gave for hele kommunen som kan gi mange positive effekter.

For eksempel vil det samiske vil kunne ha en veldig naturlig plass i konseptet til VM i alpint i Narvik 2027. Å fremme det samiske vil kunne styrke søknaden. Reiselivsnæringen i nord rapporterer om stor etterspørsel etter samisk kultur, så et samarbeid mellom samiske miljøer og et eventuelt Alpin-VM vil kunne ha positive ringvirkninger for alle.

De fantastiske mulighetene et Alpin-VM kan gi er grunnene til at min organisasjon Norske Samers Riksforbund (NSR) har vedtatt å gi vår støtte til VM-søknaden. Nå er det er viktig å ha det samiske miljøet som partner fra et tidlig tidspunkt, så involveringen blir gjort på en skikkelig og respektfull måte.

Men 2027 er langt unna, så vi får ta en ting av gangen. Først er det altså samefolkets dag 2019 som gjelder, og jeg håper så mange som mulig er med på feiringa. Ta på deg kofta/gákti om du har en, eller bli inspirert av andre til å få deg ei til neste års feiring. I vårt område handler mye om det samiske engasjementet om å spre gleden av å bruke vår kulturarv til de generasjonene som har mistet tradisjonene. Er familien din samisk, så kan du ikle deg ei kofte!

I år feirer jeg at samisk kultur, tradisjoner, språk og næringer tross alt overlevde fornorskningen også i vår region. Og at positiveten rundt det samiske sprer seg!

Lihkku beivvin! Vuorbbe biejvijn! Gratulerer med dagen!

Kommentarer til denne saken