– Som ventet hadde dagligvarehandel en markert nedgang i februar i år sammenlignet med samme måned i fjor. Dette har sammenheng med gjenåpningen av samfunnet i februar. Flere går ut for å spise og drikke, og ikke minst har grensehandelen tatt seg kraftig opp igjen, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke i en pressemelding.

Oppsving

Dagligvarehandelen hadde et kraftig oppsving under pandemien, og februartallene viser at vi er tilbake til normalen. Det samme gjelder netthandelen. Netthandelen er fortsatt høy, men på et lavere nivå enn under nedstengningsperioden for et år siden, heter det videre.

Ifølge Virke går dagligvare ned 4,7 prosent sammenlignet med februar 2021, mens netthandelen går ned 0,2 prosent. Disse tallene er i tråd med deres prognoser. Samlet går detaljhandel opp 1 prosent. Da er bensin og bilkjøp holdt utenom.

Mot normalsituasjon

På den andre siden er kosmetikk (72,4 prosent), gull- og sølvvarer (29,8 prosent) og klær (22,4 prosent) blant kategoriene som går kraftig opp fra februar i fjor til februar i år.

– Det er gledelig at bransjer som har slitt på grunn av nedstengningene kommer raskt tilbake igjen, og dette er også en del av den store justeringen tilbake mot normalen etter pandemien, sier Jarle Hammerstad.