Etter to år med en halvlukket haikjeft, står kjeften endelig på vidt gap når byens store festival gjør comeback i Bromsgårdparken denne helgen. Byen sitrer av festivalspenning. Endelig er Haikjeften tilbake slik den var ment å være: I en bypark fullsatt med mennesker, godt vær (forhåpentligvis) og god stemning (helt garantert).

Forventningene til Haikjeften anno 2022 er skyhøye. Ikke bare fordi det endelig er full festival igjen, slik Haikjeften skal være, men like mye fordi det finnes noen hundre festivaldeltakere med en billett i lomma som de kjøpte allerede i 2019. For Sondre Justad, den siste artisten og headlineren under festivalen i 2019, hadde bare så vidt rukket å gå ned fra scenen, før de første hadde kjøpt billett til neste Haikjeften 2020.

Så kom det en pandemi, og lovnad om å få bruke billetten under neste festival. Så ville ikke pandemien gi seg, med ny lovnad om ar de som kjøpte billett i 2020 fikk lov å bruke billetten sin i 2021. Og så videre. Nå slipper billetten å brenne i lomma noe mer. I år kan den endelig veksles inn i konsertopplevelser i bakken i Bromsgårdparken, uten avstand, håndsprit og munnbind.

Men forventningene er høye også for de som ikke sitter med gamle billetter i lomma. Allerede et par uker før festivalen åpner portene inn i parken, kunne festivalsjef Stein Hjertholm melde om at det nærmet seg publikumsrekord. I 2019 hadde Haikjeften over 9.000 innom i løpet av helgen – inkludert barn og foreldre på Haitanna på formiddagen lørdagen. Nå har antallet som har kjøpt billett allerede passert 10.000. LKAB - som på en måte ga parken i gave til byen i 2019 - har også i år fortsatt å gi. Nå er flere trær borte og festivalområdet i Bromsgårdparken uvidet. Det blir enda bedre plass å hoppe og danse på.

Og apropos festivalområdet: Forventningene er høye i år også fordi alt klaffet så vanvittig bra under Haikjeften 2019. Ikke til forkleinelse for de reduserte utgavene av Haikjeften som er blitt arrangert med koronarestriksjoner i Lokstall1 og Ornesvika. Haikjeften fikk mye ut av lite også i 2020 og i 2021, og det ble flotte og gode opplevelser også under koronaen. Men 2019-festival blir målestokken for årets festival på alle måter når Haikjeften endelig er tilbake der den skal være. Og noe av det undertegnede husker best fra 2019, ved siden av konsertopplevelsene, er hvordan detaljene satt som skudd for tre år siden: Det naturlige amfiet Bromsgårdparken utgjør, sola, drikken, maten, lyden, lyset, artistene, scenerigget - ja til og med søppelhåndteringen. Alt var med på å gi en helt spesiell festivalfølelse som du bare kan få her i Narvik.

Klarer Haikjeften å gjenta suksessen? Klarer festivalen å gjenskape magien fra for tre år siden? Jeg håper det, og jeg har trua. Områdeansvarlig Linda Lockert Dybwad kan fortelle om god kontroll og god stemning blant de frivillige på festivalområdet to dager før festivalen braker løs. Festivalen har 80 frivillige i sving når dørene åpner fredag ettermiddag.

Nå er det opp til deg og meg. Hva tar vi med oss inn på festivalområdet? Hva blir vårt bidrag til Haikjeften i år? I 2019 var det magisk. I 2019 bidro pbulikum vel så mye til å sikre den gode festivalstemningen. Artistene fikk føle narvikjubel på kroppen. Ikke én artist dro fra Narvik uten å kjenne på at narvikpublikummet virkelig tok imot dem med åpne armer og vill applaus.

La de få kjenne at Narvik kan festival i år også.

Vi ses i Bromsgårdparken!

God festivalhelg!

Les også

Haikjeften er den største gaven byen har fått på lenge