Skremmende gjenåpning av ungdomsklubben

Vinnerne av beste kostymer; Anton Shakhnov og Madeleine Solli.

Vinnerne av beste kostymer; Anton Shakhnov og Madeleine Solli. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Etter to år på vandring, gjenåpnet ungdomsklubben Apollo i sine gamle lokaler i Idrettens Hus mandag. Lokalene ble stengt etter at det ble påvist til dels store fuktskade i bygget. Etter omtale av mulig helseskade hos ansatte som følge av dårlig inneklima ble klubblokalene stengt.

Gjenåpnet

Mandag var ungdomsklubben igjen tilbake i de gamle lokalene.

– Klubbene har fordelt dagene mellom seg, og vi har mandag og onsdag. Derfor ble det Halloween-fest mandag, forteller Gro Helene Klingenberg.

Ungdomsklubben er nå i full drift hver mandag og onsdag, og fredager i oddetallsuker.

– Aldersgrense er fra og med 7. klasse til og med 18 år, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet:

I tilfeldig rekkefølge; Andrea Koster Martinussen, Anton Shakhnov, Madeleine Solli, Louise Lund Pedersen, Thea Marie Sveigdalen, Steven Grande, Tonje Anthonsen, Celina Osmark Larsen, Erlend Karlsen, Hanna Elise Granli, Christopher Bogstrand, Stian Nordgård, Vilde Lindgren Braseth, Anton Lindsten.

I tilfeldig rekkefølge; Andrea Koster Martinussen, Anton Shakhnov, Madeleine Solli, Louise Lund Pedersen, Thea Marie Sveigdalen, Steven Grande, Tonje Anthonsen, Celina Osmark Larsen, Erlend Karlsen, Hanna Elise Granli, Christopher Bogstrand, Stian Nordgård, Vilde Lindgren Braseth, Anton Lindsten. Foto:

Vellykket

Klingenberg forteller at de hadde cirka 40 innom på åpningsdagen.

– Det ble en vellykket åpning. Vi hadde loddtrekning med mange premier, og premierte blant annet beste kostyme, forteller hun.

Halloween

Feiringen kommer egentlig fra Irland. Spøkelsenes aften feires hvert år den 31. oktober. Halloween kommer fra den gamle keltiske høytiden Samhain.

Dette var en høsttakkefest, og siste dagen i oktober feiret kelterne nyttår. Kelterne mente at det gamle året døde om kvelden den siste dagen i oktober, og at det nye året ble født om morgenene dagen etter.

De feiret at avlingen var berget, og ifølge sagnet var det denne natten dødens herskere samlet sammen sjelene fra alle dem som hadde dødd i løpet av året og overleverte dem til himmelriket.

Det var dermed uvanlig mange ånder og spøkelser ute på vift denne natten, og for å beskytte seg, tente de levende store bål.

Saken fortsetter under bildet:

Steve Grande og Louise Lund Pedersen

Steve Grande og Louise Lund Pedersen Foto:

Kristendommen

Da kristendommen senere kom til Storbritannia, begynte man innenfor den katolske kirken å feire alle helgener med en felles høytid.

Grunnen var at det var blitt så mange helgener at dagene i året ikke var nok til at alle kunne få sin egen dag å feires på.

Man kalte denne felles dagen All Hallow's Day (Allehelgensdag), og den 31. oktober ble da All Hallow's Eve, senere halloween.

Dette er en fest for den kristne død, men folk ventet fremdeles at spøkelser, hekser og annet uhyggelig skulle dukke opp den 31. oktober.

Gresskarlykter

Mange forbinder halloween med gresskar-lykter. Disse lyktene kalles Jack O'Lanterns. Historien kommer fra en gammel irsk myte.

Jack var smed, og møtte en gang djevelen på en pub. Han drakk for mye, som vanlig, og var nær ved å havne i djevelens klør. Da Jack tilbød sin sjel for å få en siste drink, forvandlet djevelen seg til en mynt til å betale drinken med.

Jack puttet mynten i pengepungen sin. Der hadde han et sølvkors, og dermed kunne ikke djevelen forvandle seg igjen. Jack nektet å slippe han ut før djevelen gikk med på å vente et helt år før han krevde betaling for drinken. Da året var over, kom djevelen for å kreve Jacks sjel.

– Javel, men først vil jeg at du gir meg et eple fra treet der, sa Jack.

Hoppet i treet

Det gjør vel ingenting, tenkte djevelen, og hoppet opp på skuldrene hans for å nå treet. Samtidig tok smeden opp kniven og skar et kors i barken på treet.

Dermed ble djevelen svevende i luften, og måtte love å aldri mer røre Jacks sjel for å slippe fri. Da Jack døde kom han ikke til himmelen på grunn av sitt tvilsomme liv, og i helvete ble han avvist siden djevelen hadde lovet aldri å ta Jack sjel.

Djevelen ba han gå tilbake dit han kom fra.

Lykt til å lyse opp veien

Ute var det mørkt, kaldt og det blåste. Smeden ba derfor om å få en lykt å lyse opp veien. Djevelen tok et stykke kull fra helvetes evig brennende ild og kastet det mot Jack.

For å hindre at ilden blåste ut, la Jack kullstykket i en hul kålrot. Siden da er Jack dømt til å vandre i mørke som et symbol på alle tapte sjeler, og i nattemørket på årets siste dag kan han sees.

På 1800-tallet flyttet 700.000 irer til Amerika på grunn av sult, og de tok med seg halloween tradisjonen. Men i USA er ikke kålrot vanlig – derfor ble gresskar tatt i bruk til lykter.

Send oss bilder

Send oss dine Halloween-bilder.

Du kan sende bildene på epost til vaktsjef@fremover.no

Eller MMS med kodeord FOBILDE til 2005

Artikkeltags