Avisa Nordland:Slik innleder Hamarøy Krigsminnemuseum sitt siste Facebook-innlegg. Bakgrunnen for innlegget er rasering av et minnesmerke.

Søndag 8. juli dro Trond Inge Mathisen til krigsminnelunden på Tømmerneset for å vanne blomstene. Der ble han møtt av et trist syn. Minnesmerket etter den russiske krigsfangen Iwan Schigalenko var revet ned.

– Alle bildene og informasjonen om krigskirkegården og skjebnen til Iwan Schigalenko var revet ned og fjernet av vandaler. Bare plankene som bildene var festet til står igjen. Hvem vil gjøre noe slikt i en krigsminnelund? Hva tenker egentlig folk på som gjør noe slikt? skriver Hamarøy Krigsminnemuseum på Facebook.

Schigalenko var krigsfange i fangeleiren på Tømmerneset under 2. verdenskrig. Han ble skutt og drept da han var 21 år gammel.

– Å rive ned all informasjonen som jeg laget om krigstiden er ikke bare vandalisme. Det er også en hån mot alle russerfangene som ble pint i hjel og var begravd på krigskirkegården på Tømmerneset. Enkelte mennesker eier ikke respekt for noen ting.