Hamsunsenteret stenger ei uke for å markere "Markens grøde"

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er 100 år siden Markens grøde ble utgitt. Hamsunsenteret på Hamarøy stenger dørene i ei uke for å reise til Oslo for å markere jubileet.

DEL

På SALT Art fra 20. til 24.november skal Knut Hamsuns Nobelsprisroman jubileres med debatt, bokprat, litterært gjestebud, utstilling og kunstfilm. Blant gjestene er H.K.H Kronprinsessen, Selma Lønning Aare og Bjørn Sundquist. Det skriver Hamsunsenteret i ei pressemelding.

«Det begynte å bli ingen natt» Det er fra Pan vet du, et av Hamsuns beste, sier Bjørn Sundquist. – «Det kommer alltid til meg når jeg er nordpå». Nå da det snart bare er natt i nord, er Hamsuns språklige smykkeskrin en vakker gave til oss alle. 

Romanen "Markens grøde" ble en umiddelbar salgssuksess og var den direkte årsaken til at Knut Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur i 1920. Romanen blir ofte omtalt som Hamsuns jordbruksepos og skildrer Isak og Inger på Sellanrå og hvordan de bygger opp en gård midt i ødemarken. Det er også en fortelling om barnemord, samer, gruvedrift, maktforholdet mellom bygd og by og fremveksten av det moderne samfunnet.

Hamsunsenteret åpner jubeluken med litterær salong om Hamsun, kvinner og verdier med forfatterne Selma Lønning Aarø og Roskva Koritzinsky. H.K.H. Kronprinsesse Mette Marit vil være til stede under åpningen.

I løpet av uken vil det bli debatt om Hamsun og rasisme med innleder Thure Erik Lund og i panelet Tore Rem, Ida Jackson og Andreas Lødemel. Det blir samtaler om Hamsun og Finland i anledning Finlands 100 års jubileum. Det blir også utstilling og film med kunstner Fatou.

Artikkeltags