– Lyttende og tydelig

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Minneord: 

Dette minneordet ble først publisert på Narvik Arbeiderpartis Facebook-side og publiseres her etter avtale med Roger Bergersen.

Livsglad. Lyttende. Tydelig. Politikeren, samfunnsmennesket og mediemannen Hans Kristian Amundsen satte spor etter seg, og desto større er og blir savnet.

Hans brå og tidlige død på hjemstedet Skoganvarre i Porsanger, stedet han stadig pratet om og elsket, føles og er ubegripelig.

Jeg har jobbet sammen med ham i mediekonsernet Amedia, da vi begge var i redaktørroller og da han var i konsernledelsen. Vi har diskutert politikk, nordnorske utfordringer og brutt meninger mot hverandre mens han hadde nasjonale posisjoner og jeg var lokal partileder. Og vi har underveis utviklet et kameratskap for evig.

Han var tøff. Vi var ikke alltid enige. Men det skulle vi heller ikke være, på vår vei mot økt og felles kunnskap og forståelse.

Hans Kristians styrke var at han alltid var markant til stede, i enhver dialog og sammenheng. Han var nysgjerrig på argumenter og andres perspektiv. Sånt bygger tillit; den grunnmuren som god samfunnsbygging i smått og stort forutsetter.

Hans Kristian visste og viste tydelig hvem han var av; for hans del småkårsfolk og sjøsamisk ætt. Det bidro til at han var av hel ved, og hans bakgrunn og etter hvert solide erfaring lå også til grunn for hans usedvanlige formuleringsevne.

Energisk og først oppe var han alltid. Dagen før 22. juli 2011 drakk vi kaffe sammen i gate 1 i Narvik, og han gledet seg til fjelltur i Gratangen sammen med sin Karen Marie dagen etter. Da bomben gikk av i Oslo og Utøya ble angrepet, løp han ned fra fjellet, og på flyet fra Evenes formulerte han de setningene som medvirket til at Norge fremsto som samlet også etter katastrofen.

Hans usedvanlige formuleringsevne gjorde ham ikke bare til en særdeles god nordnorsk talsmann, men påvirket også norsk politikk i ei kritisk tid.

Fred være med deg, gode venn. Varme tanker til Karen Marie og barna!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken