Gå til sidens hovedinnhold

– Har avdekket feil for 1,1 millioner

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har oppdaget at det er ulik og feil praksis ved egenbetaling for pasienter i deler av organisasjonen.

Det skriver sykehuset i en pressemelding:

– Det ser ut til at vi i noen klinikker har tatt betalt for enkelte materialer/varer som det ikke skal tas betaling for. Feilen ble oppdaget etter gjennomgang av en konkret sak i forbindelse med en klage.

Retter

– Dette er først og fremst galt overfor berørte pasienter, og noe vi beklager på det sterkeste, uttaler administrerende direktør Anita Schumacher i meldingen

Spesialisthelsetjenesten kan ta egenandel på 375 kroner og i tillegg 75 kroner for «bandasjemateriell og bedøvingsmiddel». Det kan også tas betaling for gransking av røntgenbilder og ikke møtt-gebyr hvis pasienter ikke møter til avtalt time uten å si fra. Dette framgår i forskrift om egenandeler og pasientbehandling ved poliklinisk helsehjelp.

– Vi har umiddelbart satt i gang arbeidet med å skaffe oversikt over hva som er brudd med forskriften, og rette opp eventuelle feil. Vi skal også gjennomgå våre rutiner for å sikre at vår praksis fremover er i tråd med gjeldende forskrift, sier Schumacher.

Bandasjer og bedøvelse

UNNs beregninger viser at pasienter i årene 2017–2020 er belastet 1,1 millioner kroner for mye i egenbetalinger til materialer, bandasjemateriell og bedøvelsesmidler.

UNN fastslår følgende i meldingen:

– Dette står i sterk kontrast til de summer og det omfanget som ukritisk er presentert i avisen Fremover de siste dagene.

Les også

UNN jobber nå for å få oversikt over antall pasienter som har betalt for mye, og hvem disse er. Det vil ta noe tid å få oversikt over dette.

Rydder

– Vi ønsker å rette opp i feilene vi gjør, og håper å finne en måte å rydde opp overfor våre pasienter. Vi beklager igjen at dette har oppstått, avslutter UNNs direktør, Anita Schumacher.

UNN hadde i overkant av 385.000 polikliniske konsultasjoner, inkludert dagbehandler i 2019.

Kommentarer til denne saken