Har Narvik råd til å si ja?

Hva vi trenger: – Knapphetsfaktoren for vår kommune er mennesker og ikke mat, slår Steinar Andre Lund fast i dette leserbrevet. Foto: Privat

Hva vi trenger: – Knapphetsfaktoren for vår kommune er mennesker og ikke mat, slår Steinar Andre Lund fast i dette leserbrevet. Foto: Privat

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi ønsker oss flere mennesker i vår region.

Om vi får velge så vil vi helst ha yngre familier med små barn. For vi bor i en kommune som ikke har skapt vekst på alt for mange tiår. De siste 50 årene har vi skapt pent lite når man ser på befolkningsutviklingen.

To ganger har vi opplevd en pen befolkningsvekst. Første gang når vi slukte Ankenes kommune. Og sist 01. januar 2020 når vi sa velkommen til Ballangen og deler av Tysfjord kommune under våre vinger.

Det er lite å skryte over.

Historisk har vi likt å sammenligne oss med de andre byene i Nord-Norge. Når det kommer til befolkningsutvikling er dette en vond manøver.

Kort oppsummert så har så å si alle byer i Nord-Norge hatt betydelig større vekst enn oss. Harstad, Bodø, Tromsø har hatt en eventyrlig vekst og nå er også Alta vokst forbi Narvik.

Uten å ha studert tallene så tror jeg nok også at gjennomsnittsalderen på innbyggerne i Narvik er mye høyere enn de andre byene i Nord.

Det eneste vi knuser dem på er rullatortettheten Men uten videre vekst er også fremtiden er lys. Nærmere bestemt fakkeltog. Fra vugge til grav.

Futurum sin rolle

I årsberetning fra 2010 sies det : Futurum – For å sikre vekst og velferd

I årsberetning fra 2017 dette redigert til: Futurum skal tilrettelegge for eksisterende og bidra til nye etableringer.

Ingen av disse målsetningene nåes ved å sitte på gjerdet. Er det noen som tror at Tromsø har gått fra en fiskeby til Nord-Norges største by ved å sitte på gjerdet å vente på at investorer så muligheter der?

Uten å kritisere vil jeg stille spørsmål til hvor mye vi har lykkes innen de hovedfaktorene som er definert i strategisk næringsplan for Ofoten som skal være Futurum sitt arbeidsverktøy.

Hvor godt har vi egentlig lykkes innen :

- Grønn Transport, logistikk og infrastruktur?

- Forsvaret ?

- Reiseliv?

- Blå næringer?

- Fornybar energi/kraft ?

Jeg er usikker på de fleste områdene. Bortsett fra reiseliv som jeg mener vi har lykkes med den siste tiden spesielt.

Narvikfjellet dras i rett retning og det investeres i fjellet.

Vi har en privat aktør som vil satse på Chartertog på vår ukjente juvel Ofotbanen.

Grethe Parker og Narvik Havn har reist ut og dannet grunnlaget for at vi i disse dager har så mange anløp av cruisebåter at drømmen om egen cruisekai nå er realisert.

Jobben startet med to tomme hender og visjoner om å skape. Dette har ikke falt ned i fanget mens de satt ventende på kontoret hjemme i Narvik.

Skal vi bruke opp de få tomtene vi har igjen i Narvik på noe vi allerede har ett overskudd av i kommunen? Tettheten av dagligvarebutikker har aldri vært tettere enn den er i dag. Siste skudd på stammen er åpning av Narviks nyeste dagligvarebutikk Joker i Narvik sentrum.

Allerede ca i 2009 ble det gjort en næringsanalyse av Narvik kommune som slo fast at behovet for nye matbutikker var totalt fraværende. Siden den gang har vi ikke hatt vekst av mennesker på Narvik halvøya. Men vekst i antall kvadratmeter dagligvarebutikk har økt betraktelig med Rema 1000 Frydenlund, Kiwi Ankenes, Coop Bolaget og utvidelsen av Rema 1000 i fjellet.

Futurum er ett av de instrument etablert av Narvik kommune for å skape vekst.

Nå nærmer vi oss sjuefem (25) års drift så revisjon av Futurums resultater er på høy tid.

Når man bruker over fire millioner på selskapet årlig så må vi være sikker på at selskapet gjør den jobben som sørger for vekst i vår kommune.

Jeg skal ikke revidere Futurum. Men ser man på Logistikk som er ett av våre hovedsatsningsfelt i strategisk næringsplan så kommer spørsmålet :

Hvorfor har ikke verken Coop eller Asko sine lager i vår kommune? Er det ikke denne delen av Norgesgruppen Futurum burde jobbe mot? Sett en passer rundt Narvik og man ser at vi har den mest attraktive beliggenheten for distribusjon av varer i Nord Norge. Vi ligger midt i smørøye og har allerede jernbane. Når skal vi lykkes i å utnytte den fordelen?

Bare for å slå det helt fast:

Knapphetsfaktoren for vår kommune er mennesker og ikke mat.

Vi har mat til mange 10000 flere enn vi har innbyggere i dag. Dagens kjøpmenn er klare til å levere!

Knapphetsfaktoren på Narvik halvøya er tomter og ikke dagligvarebutikker.

Avslutningsvis må jeg pent si : Takk før maten. Vi er forsynte.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken