Gå til sidens hovedinnhold

Har søkt om å få flytte lokomotivet på 200 tonn: – Vi trenger litt drahjelp

Det gamle EL 12-loket er forhåpentligvis på plass til høsten.

For abonnenter

Prosjektet med «Runaway Train» er godt i gang. Hvis alt går etter planen håper avdelingsdirektør Jon Framnes ved Museum nord i Narvik å få flyttet EL 12-loket opp til museet til høsten.

– Vi har jobbet mye med prosjektet. Nå har vi søkt Narvik kommune om dispensasjon til å flytte toget opp til tomten ved museet. I tillegg har vi vært i samtaler med Narvikgården fordi de eier nabotomten. De er vi kommet til enighet med om hvordan vi kan disponere tomten. Vi er også kommet et godt stykke på vei med finansieringen, forteller Framnes.

Drahjelp

Når Museum nord får svar på søknaden fra kommunen skal de gjøre grunnundersøkelser og vurdere hvordan de må bearbeide tomten slik at den klarer å bære vekten av loket. Det veier tross alt 200 tonn.

– Når det kommer til finansieringen ser vi på flere muligheter. Vi ser på fond, finansieringsinstitusjoner og stiftelser som kanskje vil hjelpe. Noen har allerede sagt ja, mens andre har vi ikke fått svar fra. Riksantikvaren og Statsforvalteren i Nordland har også litt midler på statsbudsjettet som vi har søkt om.

– Så vi er et godt stykke på vei, men ikke helt fullfinansiert ennå. Vi trenger litt mer drahjelp.

Les også

Spennende nysatsning til Narvik: – Når de har kommet seg inn i førerhytta må de prøve å stoppe toget før det treffer Narvik

Legge skinner

Flere av de som har sagt ja til å gå inn med midler gjør det fordi de ikke bare ser viktigheten med å ivareta kulturarv, men også fordi de ser på prosjektet som en god måte å skape bolyst, skape mer aktivitet i byen og få ungdom mer interessert i lokalhistorie.

– Jeg håper vi kan få til dugnad med finansieringen, men også på selve arbeidet. Vi skal nemlig legge en liten skinnegang, om ikke helt til Tromsø, så i alle fall rundt 30 meter her oppe, sier Framnes spøkefullt.

Kommentarer til denne saken