Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor ble det ikke vurdert FOT-rute for strekningen Evenes – Bodø?

Artikkelen er over 3 år gammel

Når personer fra Bodø ikke kan delta på viktige konferanser i Narvik på grunn av reisetiden og kostnadene burde det ringe ei klokke for alle og enhver.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flyruter med offentlig tilskudd, såkalte FOT-ruter, gis når samferdselsdepartementet mener slike flyruter har en samfunns nytte verdi.

Den direkte flyforbindelsen Narvik-Bodø tur/retur fikk dette tilskuddet.

Det er ikke flyselskapene som søker departementet om dette, men får dette når en konsesjon tildeles

Narvik kommune og blant annet næringslivets organisasjon regnet med at dette tilskuddet ville bli gitt automatisk for flyforbindelsen Evenes-Bodø tur/retur, men denne forbindelsen ble av departementet ikke vurdert på samme måte som Narvik-Bodø. Hvorfor?

Den tidligere regjering sa i sin flyplassmelding at ingen kortbaneflyplasser ville ble nedlagt dersom ikke kommunen selv ønsket dette. Narvik kommune var den eneste flyplasskommunen som ønsket å legge ned sin flyplass. Dette var et kommunalt vedtak som departementet vurderte som at behovet for flyplassen ikke var viktig for kommunen, næringslivet og innbyggerne

Nedvurderte betydning

Hvilke andre uttalelser har medvirket til departementets avgjørelse?

Tidligere ordfører Alstad sa i et intervju med Harstad Tidende (9.3.05) etter et møte i flyplassutvalget for Evenes lufthavn:

«Får vi 300- 400 millioner for å legge ned Narvik lufthavn, gjør vi det på dagen.»

Dette var en viktig uttalelse som departementet merket seg og som ytterligere var en bekreftelse som sa at Narvik kommune ikke hadde behov for egen flyplass.

Evenes-Tromsø

Narvik bystyret gjorde det ved sitt vedtak klart at en direkte flyrute Narvik-Bodø ikke var nødvendig, men kunne ved fremtidig behov benytte seg av Evenes.

Da reagerte to personer med innflytelse i de offentlige organer, og det var daværende fiskeriminister og påtroppende fylkesmann for Troms, (bosted Harstad) og tidligere Evenes ordfører Jardar Jensen. De regnet med at Evenes kommune ville bli overført til Troms fylke og at flyforbindelsen Evenes-Tromsø ville bli viktigere for denne regionen enn Evenes-Bodø.

De satte i gang en offensiv lobbyvirksomhet for at denne flyforbindelsen måtte tildeles offentlig tilskudd mens Narviks lokalpolitikere satt på gjerdet og ventet på bedre tilbud som ikke kom.

Derfor ble flyforbindelsen Evenes-Tromsø ansett for å være viktigere enn Evenes-Bodø. Men spørsmålet er om denne flyforbindelsen nå betinger offentlig støtte. Hurtigbåtene Harstad-Tromsø har fylkeskommunal støtte og benyttes i større grad en flyforbindelsen Evenes-Tromsø.

AVINOR

AVINOR hadde planer om utbygging av Narvik lufthavn. Universitetet fikk i oppdrag å skissere forslaget. Dette ble blant annet presentert i en video. Daværende ordfører skal ha uttalt i et møte med AVINOR at dette var Narvik kommune ikke interessert i fordi kommunen ville avvikle flyplassen. Dette tok Avinor hensyn til og det samme gjorde Samferdselsdepartementet.

Kommunikasjon

Narvik lufthavn er historie, men ikke Narviks luftfartshistorie som går langt tilbake i tid.

Det er våre lokalpolitikere som har skapt vanskelighetene og årsaken til disse er ennå ikke historie.

En Troms-politiker har sagt at Narvik lufthavn undergraver Evenes, men nevner ikke at Hurtigbåten

Ved neste konsesjonsrunde bør det offentlige tilskuddet gis på flyforbindelsen Evenes-Bodø tur/retur fordi behovet er større på denne flyforbindelsen enn Evenes-Tromsø tur/retur, men da nytter det lite å bare skrive brev.

Når personer fra Bodø ikke kan delta på viktige konferanser i Narvik på grunn av reisetiden og kostnadene burde det ringe ei klokke for alle og enhver.

Kommentarer til denne saken